جمعه, 10 فروردین 1403 2024,March

اجرای کامل مصوبه نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری

24 خرداد 1401
اجرای کامل مصوبه نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری

به گزارش بانک اول، اواخر تیرماه بود که شورای پول و اعتبار در راستای دستیابی به هدف حفظ ارزش پول ملی با پیشنهاد بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در خصوص افزایش نرخ سود علی الحساب سپرده‌های سرمایه گذاری کوتاه مدت موافقت کرد.

براساس تصمیم شورا، سقف نرخ سود علی‌الحساب سپرده‌های سرمایه‌گذاری کوتاه مدت عادی 10 درصد، سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه مدت ویژه سه ماهه 12 درصد، سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه مدت ویژه شش ماهه 14 درصد، سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید یک سال 16 درصد و سپرده سرمایه‌گذاری با سررسید دو سال 18 درصد اعلام شد.

همچنین بانک مرکزی نیز در بخشنامه ای نرخ‌های جدید را در تاریخ سی ام تیرماه به شبکه بانکی ابلاغ کرد. بانک مرکزی در این بخشنامه اعلام کرد تا مراتب به قید تسریع به تمامی واحدهای آن بانک/مؤسسه اعتباری غیربانکی ابـلاغ شـده و بـا اطلاع‌رسانی مناسب و مقتضی به سپرده‌گذاران، بر حُسن اجرای آن نظارت دقیق به عمل آید.

محمدرضا جمشیدی، دبیرکل کانون بانک ها و موسسات اعتباری خصوصی درباره اجرای این نرخ ها در بانک ها اظهار داشت: در زمانی که نرخ سود سپرده دو ساله 18 درصد اعلام شد، بانک‌ها موظف هستند علی الحساب این نوع سپرده‌ها را هر ماه محاسبه و به حساب سپرده‌گذاران واریز کنند، حال با توجه به حداکثر نرخ سود تسهیلات که آن هم 18 درصد ابلاغ شده، باید توجیهی برای بانک‌ها وجود داشته باشد که وجود اینگونه سپرده‌ها را از طریق اعطای تسهیلات به مصرف برسانند.

وی افزود: به ویژه آنکه بانک ها حق خواهند داشت به لحاظ ایجاد انگیزه در تامین درآمد حداکثر 3 درصد از سود حاصل از تسهیلات را به عنوان حق الوکاله کسر کرده و باقیمانده را که قطعا نمی تواند 18 درصد سود علی الحساب سپرده را تامین کند، به مشتریان پرداخت کنند.

به گفته دبیرکل بانک ها و موسسات اعتباری، بنابراین برعهده بانک مرکزی است که توضیحات تکمیلی این نرخ سود علی الحساب برای سپرده های دوساله را برای بانک ها بیان کند. بدیهی است در صورتی که سود سپرده را کاهش دهند انگیزه سپرده گذاران را برای سپرده گذاری کاهش خواهند داد و خود موجب تاثیرگذاری در سایر بازارهای پولی و مالی خواهد شد. به نظر من بانک مرکزی باید توجه خود را برای درآمدسازی بانک ها متوجه افزایش کارمزد خدمات بانکی کند تا از این طریق نقش واسطه گری پولی برای بانک ها تحقق یابد.

اخبار مرتبط
آمارهای مربوط به پرداخت سود سپرده‌های بانکی در اسفند ماه منتشر نشده،در این گزارش آمارهای ۱۱ ماهه نخست سال ۱۴۰۲ مورد بررسی قرار می‌گیرد.
در حال حاضر اغلب بانک‌ها حساب سپرده یک‌ساله دارند و تفاوت چندانی در جزئیات و آیتم‌های این سپرده‌ها نیست و امکان واریز وجه هم وجود ندارد. با توجه به شرایط اقتصادی کنونی، جدول سود سپرده‌های بلندمدت ما مدام به‌روزرسانی می‌شود.
طبق آخرین مصوبه شورای پول و اعتبار، به انواع سپرده‌های کوتاه و بلندمدت از پنج درصد تا ۲۲.۵ درصد سود تعلق می‌گیرد. سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی، سپرده‌هایی هستند که به‌صورت ماه‌شمار بوده و واریز و برداشت از آن محدودیتی از نظر زمانی ندارند. نرخ سود سپرده کوتاه‌مدت سه ماهه هم ۱۲ درصد و سود سپرده‌های کوتاه‌مدت شش ماهه ۱۷ درصد است.
بانک مرکزی در واکنش به افزایش نرخ سود بین‌بانکی، کریدور این نرخ را که پیش از این از ۱۴ تا ۲۲ درصد بود به ۱۷ تا ۲۴ درصد افزایش داد، نرخ بهره بین‌بانکی بار دیگر به سقف کریدور جدید خود نزدیک می‌شود و باید دید که بانک مرکزی اجازه شکسته شدن این سقف را خواهد داد یا خیر.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها