دوشنبه, 31 اردیبهشت 1403 2024,May

۵ محرومیت چک برگشتی‌ها !

24 خرداد 1401
۵ محرومیت چک برگشتی‌ها !

به گزارش بانک اول، یاسر مرادی کارشناس امور بانکی در یک برنامه تلویزیونی گفت: قانون چک سال ۱۳۹۷ که قرار بود در ۳ فاز اجرایی شود، به‌صورت مشخص از روز گذشته اجرایی شده است. درگذشته اگر چک فردی برگشت می‌خورد، ۱۰ روز فرصت داشت که اسمش در لیست سیاه بانک مرکزی قرار نگیرد اما درحال‌حاضر اگر چکی برگشت بخورد، به‌صورت آنلاین اسم فرد در سامانه بدحساب‌های بانک مرکزی درج می‌شود. ۲۴ ساعت بعد هم ۵ محرومیت برای فرد اعمال می‌شود.

مرادی اظهار کرد: بر اساس این ۵ محرومیت فرد امکان افتتاح حساب جدید، دریافت کارت‌بانکی جدید، دریافت تسهیلات، دریافت خدمات ارزی و ضمانت‌نامه بانکی ندارد. همچنین کلیه حساب‌ها و دارایی‌های فرد به میزان کسری مبلغ چک در بانک مسدود می‌شود. البته در گام دوم دارایی‌های صاحب حساب در کلیه شبکه‌های بانکی مسدود خواهد شد.

وی افزود: مکانیسم جدیدی برای مفقودی چک هم ارائه شده است که بر اساس آن با اعلام به بانک امکان عدم پرداخت چک وجود دارد و در یک هفته با دستور مقام قضایی محرومیت‌های ذکر شده شامل امضا‌کننده چک نمی‌شود. همچنین برای سرعت انجام این قوانین سامانه‌ای بین قوه قضاییه و بانک مرکزی طراحی‌شده است که به صورت بر خط هماهنگ می‌شوند.

این کارشناس امور بانکی در ادامه گفت: چک‌های جدید از نظر فیزیکی نیز تغییراتی دارند که بر این اساس مدت اعتبار ۳ ساله بر روی چک درج می‌شود و سقف اعتباری برای صادر‌کننده در نظر گرفته می‌شود. این سقف توسط سامانه‌های اعتبار سنجی مشخص می‌شود. اگر بیش از سقف اعتبار چک کشیده شود، سامانه اجازه صدور چک را نمی‌دهد. موسسه‌های اعتبار سنجی تمکن و قدرت مالی صاحب چک را بررسی می‌کنند و بیش از تمکن و گردش مالی اعتبار نمی‌دهند. در آینده انتقال چک هم باید در سامانه بانک مرکزی ثبت شود.

مرادی خاطرنشان کرد: این قانون از ۲۰ دی‌ماه به‌صورت اختیاری است و بعد از فرهنگ‌سازی لازم الاجرا می‌شود. با لازم الاجرا شدن باید مبلغ و تاریخ چک در اپلیکیشن‌های موبایلی یا اینترنت بانک ثبت شود. با این کار سامانه بررسی می‌کند و در صورتی که چک برگشتی داشته باشید، اجازه صدور چک را نخواهید داشت. در نتیجه چک در وجه حامل حذف می‌شود و باید اسم و کد ملی فرد مقابل نوشته شود.

وی افزود: با توجه به تفاوت در فیزیک چک‌های قدیمی و جدید، چک‌های قدیمی شامل محدودیت ثبت و صدور چک نمی‌شود و محدودیت در خصوص آنها اعمال نمی‌شود. همچنین افراد می‌توانند با کد یکتا درج‌شده در چک‌ها در سامانه بانک مرکزی از اعتبار صدور‌کننده چک مطلع شوند.

این کارشناس امور بانکی در پایان گفت: یک شیوه هم از سوی قوه قضاییه در نظر گرفته شده است که به واسطه آن بدون مراجعه به دادگاه اگر چک فردی برگشت بخورد، بر اساس ماده ۲۳ قانون چک امکان اخذ گواهی عدم پرداخت از بانک طراحی شده است. با این گواهی می‌توانید در دفاتر خدمات الکترونیک درخواست صدور اجرایه کنید. در ۱۰ روز قوه قضاییه با اخطار به فرد این موضوع را پیگیری می‌کند.

اخبار مرتبط
با تصمیم جدید بانک مرکزی، شیوه چک کشیدن عوض می‌شود. قضیه از این قرار است که برای متقاضی دسته چک با توجه به سوابق مالی‌اش سقف اعتباری تعیین می‌شود، طوری که بیشتر از آن سقف نمی‌تواند چک صادر کند. هدف از این اقدام، کاهش سوءاستفاده از افراد کم‌بضاعت مالی عنوان شده است. ظاهرا باید در نیمه اول امسال شاهد نهایی‌شدن این تصمیم باشیم.
اتفاق مهم دیگر که انتظار می‌رود به‌زودی در کل شبکه بانکی اجرایی شود، امکان نقد کردن چک‌ها به‌صورت آنلاین است، چرا که تا پیش از این نقد کردن چک‌ها فقط درون سامانه‌های اینترنتی هر بانک انجام می‌شد و مشتریان نمی‌توانستند چک دیگر بانک‌ها را نقد و به‌حساب مشتریان واریز کنند. حالا اما این مشکل هم حل شده و یک بانک تخصصی با همکاری بانک مرکزی پیشگام شده که انتظار می‌رود به‌زودی بقیه بانک‌ها هم این مسیر را طی کنند.
این امر به ارتقای فرهنگ پرداخت در جامعه و بهبود انضباط مالی افراد کمک می‌کند. اما این کار معایبی را نیز به همراه خواهد داشت که باید به آن ها توجه کرد. برخی از افراد ممکن است برای انجام فعالیت‌های تجاری خود به نقدینگی بیشتری از سقف اعتباری تعیین شده نیاز داشته باشند.
در شکایت چک بلا محل در هر زمانی که صادر کننده چک ، وجه چک و خسارات را بپردازد ، رسیدگی کیفری متوقف می شود و در صورت صدور حکم نیز حکم اجرا نمی شود و اگر در حال اجرا باشد اجرا متوقف می شود. شکایت کیفری چک بلا محل فقط علیه صادر کننده ی چک قابل تصور است نه ضامن و ظهرنویس.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها