شنبه, 29 اردیبهشت 1403 2024,May

سکوت قانون جدید چک درباره ظهرنویسی

24 خرداد 1401
سکوت قانون جدید چک درباره ظهرنویسی

به گزارش بانک اول یاسر مرادی گفت: مصوبه ستاد ملی کرونا قانون چک را عقب نیانداخته است، بلکه تنها اجرای یک‌بند از قانون چک تا پایان سال عقب‌افتاده است. ثبت در سامانه صیاد که قرار بود از ۲۰ آذرماه اجرایی شود، به علت آماده نبودن سامانه و عدم فرهنگ‌سازی تا پایان سال به تعویق افتاد. از تاریخ ۲۰ دی‌ماه بر اساس وعده بانک مرکزی سامانه صیاد رونمایی می‌شود و ثبت اختیاری در این سامانه انجام می‌شود. بقیه موارد قانون چک نیز بر اساس بخشنامه بانک مرکزی اجرایی خواهد شد. 

وی افزود: قانون در خصوص چک‌های موجود اجرایی نمی‌شود و مردم نگران نباشند. در هفته جاری از چک‌های جدید رونمایی خواهد شد و از ۲۰ دی‌ماه توزیع می‌شوند. اعتبار چک‌ها فعلاً تا سه سال خواهد بود. در این میان لایحه‌ای در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است که نماینده‌ها پیشنهاد حذف سه سال را ارائه کرده‌اند.

این کارشناس امور بانکی که در یک برنامه تلویزیونی صحبت می‌کرد، ادامه داد: قرار است تا چک‌ها اعتبار داشته باشد و به دلیل تغییر اعتبار قانون سه سال را لحاظ کرده‌اند. با این تاریخ چک‌های منقضی باید در بانک تعویض شوند. این گلایه به بانک مرکزی وارد است که در دو سالی که فرصت داشت، اقدامات در خصوص سامانه صیاد را به تأخیر انداخت. شبکه بانکی هم آمادگی و زیرساخت پیوستن به قوانین جدید را نداشت. 

طبق گفته وی، ۲۰ روز دیگر قرار است تا مردم از این سامانه استفاده کنند اما هیچ صحبتی و آموزشی در خصوص آن در رسانه‌ها ارائه نشده است. فعلاً در گام اول قرار بر روی اپلیکیشن های موبایلی احراز هویت انجام ‌شود. برای اعتبار سنجی نیز با این وضعیت حداقل شش ماهی زمان نیاز خواهیم داشت. 

مردادی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: در قانون جدید چک ذکر شده است که ثبت و انتقال چک باید در داخل سامانه بانک مرکزی باشد و در خصوص ظهرنویسی قانون جدید چک سکوت کرده است. یک عده از اساتید حقوقی معتقدند که این روند منسوخ شده است اما عده‌ای نیز معتقدند که این امر به قوت خود باقی است اما در سامانه ثبت نمی‌شود. در نهایت هم رسیدگی با دادگاه‌ها خواهد بود و در چک‌های تضمینی علت صدور چک باید در بانک قید شود./ایسنا

اخبار مرتبط
با تصمیم جدید بانک مرکزی، شیوه چک کشیدن عوض می‌شود. قضیه از این قرار است که برای متقاضی دسته چک با توجه به سوابق مالی‌اش سقف اعتباری تعیین می‌شود، طوری که بیشتر از آن سقف نمی‌تواند چک صادر کند. هدف از این اقدام، کاهش سوءاستفاده از افراد کم‌بضاعت مالی عنوان شده است. ظاهرا باید در نیمه اول امسال شاهد نهایی‌شدن این تصمیم باشیم.
اتفاق مهم دیگر که انتظار می‌رود به‌زودی در کل شبکه بانکی اجرایی شود، امکان نقد کردن چک‌ها به‌صورت آنلاین است، چرا که تا پیش از این نقد کردن چک‌ها فقط درون سامانه‌های اینترنتی هر بانک انجام می‌شد و مشتریان نمی‌توانستند چک دیگر بانک‌ها را نقد و به‌حساب مشتریان واریز کنند. حالا اما این مشکل هم حل شده و یک بانک تخصصی با همکاری بانک مرکزی پیشگام شده که انتظار می‌رود به‌زودی بقیه بانک‌ها هم این مسیر را طی کنند.
این امر به ارتقای فرهنگ پرداخت در جامعه و بهبود انضباط مالی افراد کمک می‌کند. اما این کار معایبی را نیز به همراه خواهد داشت که باید به آن ها توجه کرد. برخی از افراد ممکن است برای انجام فعالیت‌های تجاری خود به نقدینگی بیشتری از سقف اعتباری تعیین شده نیاز داشته باشند.
در شکایت چک بلا محل در هر زمانی که صادر کننده چک ، وجه چک و خسارات را بپردازد ، رسیدگی کیفری متوقف می شود و در صورت صدور حکم نیز حکم اجرا نمی شود و اگر در حال اجرا باشد اجرا متوقف می شود. شکایت کیفری چک بلا محل فقط علیه صادر کننده ی چک قابل تصور است نه ضامن و ظهرنویس.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها