به گزارش بانک اول خرید نسیه و مدت دار یکی از نیازهای اساسی و مهم هر کسب و کار و چرخه اقتصادی کشور است که در ایران عموما توسط چک های بانکی صورت می پذیرد. اما چک به دلیل مشکلات متعدد از جمله عدم وجود سامانه متمرکز برای اعتبار سنجی و خلاهای قانونی با مشکلات متعددی مواجه شده است که از اعتبار کافی برخوردار نیست. به طوری که بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پنجمین عامل و مانع رونق کسب و کارهای کشور کاهش اعتبارات چک است.
بنابر آمار و ارقام موجود ارزش چکهای مبادله رمزدار و عادی در سال ۱۳۹۸ به میزان ۳۵۰۰ هزار میلیارد ریال بوده است. همچنین بنا بر این گزارش ارزش چک های برگشتی در همان سال حدود ۱۲ درصد کل چک ها معادل ۴۲۰ هزار میلیارد ریال تقریباً معادل یارانه یک ساله کشور تخمین زده شده است.
جالب است بدانید نسبت چک های برگشتی دیماه سال ۹۸ نسبت به زمان مشابه سال ۹۷ با ۲۶ درصد رشد به لحاظ ارزش و همچنین نسبت چکهای برگشتی دی ماه امسال نسبت به دی ماه سال ۹۸ با ۸۶ درصد رشد به لحاظ ارزش مواجه شده است.
پس از بررسی های مجلس شورای اسلامی و تصویب قانون چک دولت محترم در سال ۱۳۹۷ آن را ابلاغ کرد اما پس از گذشت دو سال از ابلاغ این قانون هیچ اتفاقی رخ نداده است. اما از سال ۱۳۹۹ بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران اقدام به عملیاتی کردن قانون چک در قالب سامانه صیاد کرد.
یکی از قابلیت های مهم سامانه صیاد استعلام وضعیت صادر کننده چک است در واقع افراد می توانند با وارد کردن شماره ۱۶ رقمی چک از وضعیت آن مطلع شوند. در واقع اعتبار شخص صادر کننده چک از طریق این سامانه مشخص میشود به صورتی که اگر هیچ گونه چکبرگشتی نداشته باشد وضعیت سفید اگر دارای یک فقره چک برگشتی کمتر از پنجاه میلیون ریال باشد وضعیت زرد، اگر دو تا ۴ چک برگشتی داشته باشد وضعیت نارنجی و در نهایت اگر دارای ۱۰ فقره چک برگشتی باشد وضعیت صادر کننده چک قرمز خواهد بود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید