شنبه, 3 آذر 1403 2024,November

حاکمیت شرکتی در کاهش مفاسد بانکی چه نقشی دارد؟

24 خرداد 1401
حاکمیت شرکتی در کاهش مفاسد بانکی چه نقشی دارد؟

به گزارش بانک اول به نقل از ایبِنا، هدف اصلی حاکمیت شرکتی برقراری نظام کنترلی در جهت تحقق حقوق سهامداران خرد، اجرای صحیح مصوبات مجامع و جلوگیری از سوء‌استفاده های احتمالی مسئولین بانک است. مهمترین رکن حاکمیت شرکتی، استواری بر نظام پاسخگویی و مسئولیت اجتماعی است. بر این اساس، حاکمیت شرکتی مجموعه‌ای از وظایف را در بر می‌گیرد که باید توسط ارکان بانک رعایت شود تا نظام پاسخگویی و شفافیت مالی برقرار شود.

بانک‌ها با افشای خط مشی‌ها و گزارش‌های سالانه در خصوص جبران خدمات برای عموم، در کنار افشای صحیح و شفاف (به‌گونه‌ای که سهامداران، سپرده‌گذاران، سایر ذی‌نفعان مرتبط و فعالان بازار به راحتی قادر به درک اطلاعات باشند) زمینه افزایش کارآیی و کاهش مفاسد اقتصادی را مهیا می‌سازند.

افشای عمومی و به موقع در تارنمای بانک و ارائه گزارش‌های مالی دوره‌ای و سالیانه (در صورتی که به شکل واقعی و با نظارت حسابران انجام پذیرد) از بروز مفاسد بسیاری در بانک جلوگیری می‌کند. همچنین، الزام بانک‌ها به اعلام گزارش‌های رسمی در خصوص حاکمیت شرکتی و نظام جبران خدمات به صورت سالیانه و در راستای چارچوب گزارشگری مالی، روش بسیار مناسبی در ایجاد شفافیت در ساختار بانک‌ها است. تمامی این گزارش‌ها باید در فواصل زمانی مصوب در قانون برای مقام ناظر و سایر ذی‌نفعان ارسال شود.

هنگامی که شفافیت به اندازه کافی در سیستم بانکی وجود نداشته باشد، سهامداران، سپرده‌گذاران و سایر ذی‌نفعان با مشکل ارزیابی صحیح علمکرد هیات مدیره و مدیریت ارشد بانک‌ها مواجه می‌شوند و این امر زمینه‌ ایجاد فساد در سیستم بانکداری را ایجاد می‌کند. لذا حاکمیت شرکتی با ایجاد ساختاری نوین در مدیریت بانک‌ها سعی دارد با ایجاد چارچوبی شفاف و مشخص، از بسیاری از ناکارآمدی‌ها و مفاسد نظام بانکی جلوگیری کند.

با این حال وجود برخی موارد سبب می‌شود حاکمیت شرکتی به شیوه مناسب در بانک اجرا نشده و منافع مورد انتظار از آن (از جمله کاهش مفاسد اقتصادی) در عمل محقق نشود. از جمله:

• فقدان ساختار استاندارد و اجرایی جهت ارائه آمار و اطلاعات مرتبط با بانک‌ها

• الزام آور نبودن اصول ۱۴گانه حاکمیت شرکتی در جهت ایجاد شفافیت

• عدم تمایل هیات مدیره به انتشار عمومی اسناد مالی

• ساختارهای بانکی پیچیده خصوصا در بانک‌های دولتی

• عدم توجه جدی به مسئله مدیریت ریسک در نظام بانکی

• نبود مطالبه کافی در میان سهامداران و ذی‌نفعان در اجرای کامل حاکمیت شرکتی و عمل به الزمات قانونی آن

تمامی این مسایل دست به دست هم داده است تا حاکمیت شرکتی در نظام بانکی کشور نتواند وظیفه اساسی خود در جهت مبارزه با فساد را اجرا کند. بر این اساس، جهت اصلاح وضع موجود پیشنهادهای ذیل قابل ارائه است:

الف- الزمات قانونی لازم جهت اجرای تمامی اجزای حاکمیت شرکتی به بانک‌ها ابلاغ شود و آنها موظف به ارائه آمار و اطلاعات دقیق شوند.

ب- با ایجاد آگاهی و آموزش کافی در میان مردم در خصوص حاکمیت شرکتی و تاثیرات نظارت عمومی بر ساختار بانک‌ها (به ویژه از طریق ظرفیت شبکه‌های اجتماعی) مطالبه عمومی در اجرای حاکمیت شرکتی ایجاد شود.

پ- با تقویت استقلال بانک مرکزی، زمینه دخالت‌های تکلیفی در سیستم بانکی کشور کاهش پیدا کند.

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات