به گزارش بانک اول پیمان حدادی کارشناس بازار سرمایه با اشاره به طرح وثیقه گذاری سهام عدالت برای دریافت تسهیلات اظهار کرد: بعید میدانم که بانکها سهام را به عنوان وثیقه وام بپذیرند. مگر اینکه به عنوان مثال حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد ارزش روز سهام را مبنای وثیقه و اعتبار قرار دهند. اینکه این کار چه کمکی به بازار میکند؛ قاعدتا کسی که فروشنده سهام است، سهم خود را نمیفروشد. چرا که به هر حال از وامی که گرفته میتواند از طریق فعالیتی که مد نظر دارد وجوه نقد مورد نیاز خود را تامین کند.
او در ادامه بیان کرد:، اما بعید به نظر میرسد که این طرح عملیاتی شود. زیرا به هر حال کسی که وام میگیرد، با یک ریسک بسیار مهم همراه است. ریسک از این قرار است که افراد زمانی که وام را میگیرند بایستی یک هزینه به عنوان بهره پرداخت کنند و از آن طرف احتمال دارد با توجه به شرایط فعلی بازار همان دارایی که سهام است، روز به روز از ارزشش کمتر شود.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: یعنی از یک طرف ارزش دارایی فرد کمتر میشود و از طرف دیگر بدهی اش به علت هزینه بهره، افزایش پیدا می کند؛ بنابراین این مسئله برای اینکه سهامداران از سهام خود به عنوان وثیقه استفاده کنند، ریسک بزرگی محسوب میشود. از همه مهمتر اینکه آن چنان مبلغ قابل توجهی نیز اعتبار داده نمیشود.
او ادامه داد:در مورد سهام عدالت حدود ۷ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می شود که عدد خاصی باشد که بتواند به بازار سرمایه و همچنین خود فرد کمکی کند. در مجموع این طرح را نه خیلی عملیاتی و موثر نمی بینیم.
حدادی در ادامه اظهار کرد: کسی که یک میلیارد تومان پرتفوی دارد را در نظر بگیرید. اگر بتواند از طریق ۵۰۰ میلیون تومان آن وام بگیرد، اولا در طول یکسال ۲۰ درصد بهره دارد. از طرف دیگر آن یک میلیارد هم اگر به فرض ۱۰ تا ۱۵ درصد ضرر کند، حدود ۱۵۰ میلیون ضرر میکند. در مجموع ۲۵۰ میلیون تومان بابت یک وام ضرر میکند. پس اجرایی شدن چنین طرحی بعید به نظر میرسد.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به اینکه چه زیرساختهایی برای موثر واقع شدن این طرح لازم است؟، تاکید کرد: مهمترین نکته این است که بازار به یک تعادلی برسد تا اینکه سهام به عنوان یک دارایی پذیرفته شود. درست است که اکنون سهام، یک دارایی جداگانه محسوب میشود، اما ارزش آن مشخص نیست. زیرا هر روز بازار منفی است و ارزش آن نه برای سهامدار مشخص است و نه برای بانک که میخواهد آن را به عنوان وثیقه قبول کند.
حدادی در ادامه بیان کرد: در حال حاضر بازار اصلا شرایط عادی ندارد و در یک وضعیت بحرانی قرار دارد. به عنوان مثال، فرض کنید که قیمت سکه و ارز در حال سقوط باشد؛ پس معمولا کسی این دو را به عنوان وثیقه قبول نمیکند. زیرا بازار روند نزولی دارد. برای سهم نیز به همین شکل است. فکر میکنم این موضوع بیشتر یک مانور رسانهای است تا اینکه در عمل انجام شود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید