پنجشنبه, 1 آذر 1403 2024,November

علت واریز نشدن سود دوم سهام عدالت در عید فطر 1400

24 خرداد 1401
علت واریز نشدن سود دوم سهام عدالت در عید فطر 1400

به گزارش بانک اول ارزش سهام عدالت امروز درمقایسه با چهارشنبه (۲۲ اردیبهشت ماه)، ۱.۲درصد افزایش یافت.

ارزش سهام عدالت در 25 اردیبهشت 1400

 

 

در پایان معاملات شنبه بیست و پنجم اردیبهشت، ارزش سبد ۵۳۲ هزار تومانی و یک میلیون تومانی سهام عدالت به ترتیب به ۱۱ میلیون و ۱۷۰هزار تومان و ۲۰ میلیون و ۴۰هزار تومان رسید.

ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۶ میلیون و ۷۰۲هزار تومان رسیده است.

 بازار سرمایه امروز با رشد ۵ هزار واحدی به کار خود پایان داد. سبد سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی هم متاثر از شرایط تعادلی بازار روند صعودی را طی کرد. این سبد نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته گذشته ۱۳۸ هزار تومان افزایش یافت و در مجموع ۱٫۳ درصد رشد قیمتی را به ثبت رساند. نمادهای فولادی و خودرویی در سهام عدالت امروز روند مثبت و مطلوبی را داشتند اما نمادهای «جم»، «فولاژ»، «مارون»، «شاوان»، «شراز»، «ورنا» و «بترانس» از جمله نمادهای با تاثیر منفی در سهام عدالت بودند.

چرا سود دوم سهام عدالت واریز نشد؟

شرکت سپرده‌گذاری مرکزی گفته بود که باید مرحله دوم سود سهام عدالت شب عید فطر واریز شود، آخرین پیگیری‌ها از این شرکت نیز از نامشخصی زمان واریز حکایت دارد.

مرحله اول سود سهام عدالت که شامل ۵۰ درصد ارزش آن است چند روز قبل از نوروز واریز شد و برای پرداخت ۵۰ درصد دوم چندیدن بار زمان اعلام شد ولی عملی نشد.

آخرین باری که مسئولان درباره واریز سود زمان اعلام کردند در این هفته بود، مسئولان شرکت سپرده‌گذاری مرکزی به تجارت‌نیوز گفتند که مرحله دوم سود سهام عدالت باید شب عید فطر واریز شود، اما نشد.

پنجشنبه و جمعه هفته‌ای که سپری شد عید فطر بود و قاعدتا باید این سود در یکی از این روزها واریز می‌شد، پیش از این مدیران سهام عدالت در باره علت تاخیر در واریز گفته بودند که چند شرکت سهام عدالت سود خود را واریز نکرده‌اند.

در سبد سهام عدالت ۳۶ شرکت بورسی و ۱۳ شرکت غیربورسی هستند. حسین فهیمی، مدیر عامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی گفته بود که چند شرکت هنوز سود خود را واریز نکرده‌اند و اگر تاخیر ادامه داشته باشد اسامی آنها را اعلام می‌کند. او چند روز بعد از این اظهارات، در گفتگوی دیگری زمان واریز سود را «به زودی» اعلام کرد.

پیگیری‌ها از شرکت سپرده‌گذاری مرکزی نیز اینطور حکایت می‌کرد که باید سود را شب عید فطر واریز کنند، اما هنوز توضیحی داده نشده که چرا این واریزی انجام نشده است؟ همچنین زمان جدیدی نیز اعلام نشده.

 

در سکوت خبری مدیران سهام عدالت، مردم از این که وعده‌های مسئولان درباره فروش، وام و واریز سود سهام عدالت عملی نمی‌شود عصبانی هستند.

 

سرمایه‌گذاری‎‌های استانی غیرمستقیم ها به کجا رسید؟

مهدی حاجی‌وند کارشناس بازار سرمایه، با اشاره به این که در مراحل مختلف اجرای طرح سهام عدالت و همچنین آزادسازی این سهام سردرگمی‌ها و ناهماهنگی‌هایی وجود داشته است، گفت: به عنوان مثال در ابتدا اعلام شد همه مشمولان برای تعیین روش آزادسازی سهام خود، باید به سامانه سهام عدالت مراجعه کنند و پس از آن اعلام شد صرفا افرادی که قصد انتخاب روش مستقیم را دارند باید به این سامانه مراجعه کنند. ضمن این که در مورد مزایا و شرایط هر یک از این روش‌ها نیز اطلاع‌رسانی مناسبی انجام نشد.

عدم اطلاع مستقیمی‌ها از جزئیات فروش سهام عدالت‌شان

این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به این که تعداد افرادی که روش غیرمستقیم را برای آزادسازی سهام عدالت خود انتخاب کرده‌اند، حدود 30 میلیون نفر می‌باشند، اذعان داشت: افرادی که روش مستقیم را برای فروش سهام عدالت خود انتخاب کرده‌اند، در مقطع آزادسازی باید تعهدنامه‌ای را امضا می‌کردند که بر اساس آن نه نوع سهام، نه زمان و نه قیمت فروش آن مشخص بود و از همه جالب‌تر این که نقدینگی حاصل از فروش سهام آنها نیز به صورت یکجا به حسابشان واریز نمی‌شود.

آزادسازی سهام عدالت تبدیل به تجربه‌ای ناموفق شد

وی در ادامه افزود: عدم مدیریت مناسب بازار سرمایه در تعدیل عرضه و تقاضا نیز موجب شد پس از رشد غیرمنطقی و مدیریت نشده این بازار، افت شدیدی در بازار سهام رخ دهد و این موضوع موجب شد تا سبد سهامداران عدالت نیز آسیب ببیند؛ به طوری که ارزش سهام عدالت مشمولانی که یک میلیون تومان سهم داشتند و در روزهای اوج بازار سهام 40 میلیون تومان ارزش داشت، حالا به کمتر از 20 میلیون تومان کاهش یافته است.

حاجی‌وند گفت: این در حالی است که از اواخر آبان سال گذشته نیز شرایط فروش سهام عدالت برای افرادی که روش مستقیم را انتخاب کرده‌اند، وجود ندارد و مجموعه عوامل موجب شده تا آزادسازی سهام عدالت که اتفاق درست و بجایی بود، به دلیل مدیریت نادرست، به تجربه‌ای ناموفق تبدیل شود.

این کارشناس بازار سرمایه ادامه داد: علاوه بر این برخی کارشناسان معتقدند که یکی از دلایل افت شدید بازار سرمایه در نیمه دوم سال گذشته و پس از روزهای اوج بازار سهام، نحوه نادرست آزادسازی و فروش سهام عدالت بود، که این اتفاق هم فشار روانی مضاعفی را بر بازار سرمایه اعمال کرد تا تجربه آزادسازی این سهام از این نظر نیزناموفق لقب گیرد.

وی در خصوص افرادی که روش غیرمستقیم سهام عدالت را انتخاب کرده‌اند، هم گفت: این دسته از افراد سهامدار شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی سهام عدالت هستند و در صورت درج نماد شرکت استانی‌شان، این دسته از مشمولان نیز می‌توانند اقدام به فروش سهام عدالت خود کنند که البته با توجه به شرایط بد بازار سرمایه سهام شرکت‌های استانی سهام عدالت نیز با صف‌های فروش و کاهش قیمت مواجه هستند.

مشمولان در صورت فروش کامل سهام عدالت، هنوز در 13 شرکت سهام دارند

حاجی‌وند با بیان این که درصد متفاوتی از سهام 49 شرکت در سبد سهام عدالت قرار دارد، گفت: از این تعداد 36 شرکت بورسی و فرابوسی هستند و 13 شرکت هنوز در بازار سرمایه پذیرش نشده‌اند. بنابراین، این که گفته می‌شود مشمولانی که روش مستقیم یا غیرمستقیم را برای فروش سهام عدالت خود انتخاب کرده‌اند، این افراد در صورت فروش سهام عدالت، صرفا فروشنده سهام خود در این 36 شرکت بورسی و فرابورسی هستند و کماکان سهامدار 13 شرکت غیربورسی سبد سهام عدالت خواهند بود که متاسفانه از این منظر اطلاع‌رسانی گسترده و درستی در زمینه حق و حقوق سهامداران عدالت صورت نگرفته است.

فرصت‌سوزی در بورسی کردن کل سبد سهام عدالت

وی گفت: از سال 1385 تا کنون این فرصت برای متولیان امر فراهم بوده است تا پرتفوی سهام عدالت را یکدست کرده و همه 49 شرکت حاضر در سبد سهام عدالت را بورسی و فرابورسی کنند، تا از این جهت مشکلات و پیچیدگی‌های کمتری برای فرایند سهام عدالت بوجود آید و شفافیت بیشتری هم در سبد سهام عدالت مشمولان دیده شود، اما متاسفانه این اتفاق تا کنون نیفتاده است و این فرصت ناب هم از دست رفت.

نویسنده کتاب دانشنامه خصوصی‌سازی و سهام عدالت اضافه کرد: البته بنابر اعلام مسئولان، ظاهرا قرار است سهام این 13 شرکت غیربورسی که در سبد سهام عدالت قرار دارند در قالب یک صندوق مادر تجمیع شوند و 50 میلیون سهامدار عدالت نیز سهامدار این صندوق شوند، که هنوز اقدام عملی و علمی مناسبی در این زمینه انجام نشده است.

وی با انتقاد از وضعیت سهام عدالت گفت: متاسفانه این موارد موجب شد تا موضوع سهام عدالت هر روز پیچیده‌تر شده و بر ابهامات آن افزوده شود.

اخبار مرتبط
با پرداخت بخشی از بدهی شرکت مپنا به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بابت سود سهام عدالت این احتمال وجود دارد که باقیمانده سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در روزهای آتی به حساب دارندگان سهام عدالت واریز شود
محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، گفت: مبتنی بر اتفاقی که سال گذشته در سامانه میراث رخ داد، احدی از ورثه برای تقسیم سهم‌الارث سهام عدالت به دفاتر کارگزاری‌ها و شعب منتخب بانک‌ها مراجعه می‌کنند و اقدامات مربوطه را انجام میدهند، اما هنوز این امکان برای ورثه بعد از تاریخ ۱ مرداد سال ۹۹ عملیاتی نشده است.
آن طور که معاون اقتصادی مپنا گفته با تصویب هیئت مدیره و حمایت مدیرعامل این شرکت تامین مالی تسویه بدهی سود سهام عدالت با همکاری یکی از بانک‌ها از محل دریافت تسهیلات به حساب سپرده گذاری واریز شده و بقیه آن تا پایان سال تسویه می‌شود.
شرکت مپنا برای پرداخت سود سهام عدالت ۱۰۰ میلیارد تومان وام با نرخ سود ۲۳ درصد از یکی از بانک‌ها گرفت و این مبلغ را به حساب سهام عدالت واریز کرد. به این ترتیب بخشی از بدهی شرکت مپنا به سهام عدالت تسویه شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها