به گزارش بانک اول معاملات بورس از ابتدای فروردین 1400 با افت همراه بود و تاکنون نتوانسته چند روزی را با صعود همراه باشد و فروردین و اردیبهشت 1400 را با افت های مکرر و صعود های موقت همراه بوده که همه سرمایه داران را سردر گم کرده است.
کارشناسان معتقدند سرمایهگذاران بازارهای مختلف با توجه به وضعیت نامشخص این بازارها تا زمان انتخابات ریاستجمهوری و تعیین تکلیف احیای برجام و گشایشهای سیاسی و اقتصادی، محتاطتر از هر زمان دیگری گام برخواهند داشت.
در همین راستا برخی از فعالان اقتصادی، بازار رمزارزها را بزرگترین رقیب بازار سهام عنوان میکنند.از سوی دیگر با توجه به اینکه ماهیت وجودی این بازار با ابهام همراه است برای سرمایهگذاران داخلی با ریسک بسیار آمیخته شده. به ویژه با هشدارهای مدیران بانک مرکزی مبنی بر احتمال مسدود شدن مسیرهای انتقال وجه، ریسک سرمایهگذاری در این بازار افزایش یافته است.
از اینرو تحلیلگران با توجه به ماهیت ابهام آلود این بازار معتقدند سرمایههای کلان وارد بازار ارزهای دیجیتال نمیشوند اما رمزارزها میزبان سرمایههای خرد بسیاری خواهند بود.
در همین رابطه مهدی افنانی کارشناس بورس ضمن اشاره به جدیدترین آمار بانک مرکزی از میزان نقدینگی در کشور میگوید: بر اساس گزارش بانک مرکزی در اسفند، نقدینگی بالاترین رشد ماهانه خود را در سال ۹۹ با ثبت رقم ۱/ ۵ درصد به رخ کشید تا نقدینگی مرز ۳۵۰۰ هزار میلیارد تومان را لمس کند. این میزان نقدینگی نشان دهنده خروج سرمایه از همه بازارهاست .
بررسی سایر بازارها از ناامیدی فعالان بازارها نسبت به سرمایهگذاری در بازارهای سنتی حکایت میکند. به عنوان مثال بازار مسکن در شرایطی با پیشروی رکود دست و پنجه نرم میکند که به نظر نمیرسد جایی برای رشد قیمت بیشتر آن وجود داشته باشد.
بازار مسکن فراتر از تورم، پرش قیمتی را در دو سال اخیر تجربه کرده و فعالان این بازار میدانند که در حال حاضر مسکن برای سرمایهگذاری گزینهای سوخته محسوب میشود از این رو قدرت جذب سرمایهگذاری مجدد را ندارد.
در جریان معاملات امروز بازار سرمایه عمده نمادهای شاخصساز معاملات روان و متعادلی را داشتند و در نهایت شاخص کل در کانال یک میلیون و ۱۴۵ هزار واحد بسته شد و ارزش معاملات هم به چهار هزار میلیارد تومان رسید.
وحید کشمیری پور با اشاره به نوسانات روزهای اخیر شاخص بورس گفت: نوسانات شاخص و رشد بورس ظرف روزهای گذشته را باید متأثر از این دانست که بازار بیش از آنچه که باید، در هفتههای گذشته ریزش کرده؛ در حالیکه بخش بسیار بزرگی از بازار سرمایه، بسیار ارزنده و در حال معامله کمتر از ارزشهای واقعی خود بوده است.
این تحلیلگر بازار سرمایه افزود: علت این ریزش آن است عده زیادی از مردم، به خاطر اینکه قیمتها هر روز پایین میآمد، دچار شک و تردید نسبت به بازار شده و سهمهای ارزشمند خود را به فروش رسانند؛ اما بعد از اینکه روز چهارشنبه استارت بازگشت بازار با خبر احتمال افزایش تخفیف نرخ خوراک در صنعت پالایشگاهی زده شد، روند کلی بازار شروع به تغییر کرد و ظرف روزهای گذشته نیز افزایش قیمت دلار این اطمینان و سیگنال را به فعالان بازار داد که خبری از ارزپاشی و پایین نگاه داشتن تصنعی ارز از سوی دولت نخواهد بود
وی تصریح کرد: البته تحلیل سیاسی این روند در بازار سرمایه خیلی مشخص نیست؛ اما بسیاری از افراد نگران بودند که دولت به صورت مصنوعی، نزدیک انتخابات قیمت ارز را پایین خواهد آورد؛ ولی با مشخص شدن ترکیب کاندیداها و رفع برخی ابهامات سیاسی، ظاهراً دولت و بانک مرکزی نیز از این امر عقب نشینی کرده اند که به نظر میرسد دلیل اصلی آن، مخاطرات ارزپاشی برای اقتصاد ایران است که این موضوع باعث شده نرخ سهامی که با قیمت دلار نرخگذاری شدهاند، همچنان با دلار خیلی خیلی پایینتر از قیمتهای فعلی در حال معامله باشد؛ پس شرکتها به توقف روند کاهش نرخ ارز واکنش مثبت نشان دادهاند و بازار رشد خوبی را در روزهای اخیر شاهد بوده است.
کشمیری پور معتقد است که نباید از این روند غافل شد که قیمتهای جهانی برخی از کالاها رشد خوبی داشته و سهمها، اصلاحات سنگین داشتهاند؛ ضمن اینکه پی به ای کلی بازار به یک نرخ منطقی رسیده و بنظر میرسد که بازار برای سرمایه گذاری میان مدت بسیار ارزنده باشد.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: تصور بر این است که روند رو به رشد ادامه مییابد و اکنون بازار سرمایه در شروع یک روند صعودی خوب قرار دارد؛ البته در این بین قطعاً نوساناتی خواهیم داشت ولی روند کلی بازار صعودی خواهد بود.
کشمیری پور در پاسخ به این سوال که آیا پول تازه، وارد بازار شده است، گفت: وقتی که بازار رشد میکند، پول وارد بازار میشود؛ اما اینکه فکر کنیم که همه پولهای خارج شده از بورس، وارد بازار شده است قطعاً خیر این فرضیه درست نیست؛ چراکه اکنون در شروع یک روند صعودی خوب قرار داریم و به طور قطع برخیها هنوز در شک و ابهام هستند که آیا روند صعودی است یا اصلاح در روند نزولی است که در حال انجام است؛ پس خیلی از سرمایههای بزرگ احتمالاً صبر خواهند کرد و در چند روز آینده و با اطمینان از اینکه روند بازار صعودی است، وارد بازار خواهند شد؛ البته پول تازه هم ظرف روزهای گذشته وارد بازار شده است؛ ولی مقدار آن زیاد نیست.
وی افزود: نکته دیگر آن است که در یک ماه گذشته، در اکثر نمادهای ارزنده، حقوقیها هر روز در حال خرید و خریداران اصلی بودهاند؛ در حالیکه برعکس، حقیقیها فروشنده شدهاند؛ یعنی برعکس همان روندی که در اوج قیمتها در سال گذشته شاهد بودیم؛ یعنی در شاخص ۲ میلیون و ۱۰۰ حقوقیها فروشنده و حقیقیها خریدار بودند؛ در حالیکه در کف شاخص یک میلیون و ۱۳۰ واحدی این روند بالعکس است.
کشمیری پور گفت: تصورم این است که اصلاح صعودی است و اکنون بازار در شروع یک روند صعودی چند ماهه قرار دارد.
مهدی ساسانی، کارشناس بازار سرمایه درباره تحلیل بازار گفت: بازار در هفته جاری با توجه به افتهایی که در هفتههای گذشته داشت، روند بهتری را داشته و یکی از دلایلی هم که ارزش معاملات و روند صعودی را داشته خروج ۷۵۰ میلیارد از صندوقهای با درآمد ثابت و احتمال ورود آن به بازار سرمایه بوده است.
این کارشناس بازار در خصوص شرایط ماندگاری تعادل در بازار گفت: اگر در روزهای پیش رو نمادها در کفهای قیمتی که الان دارند ثابت شوند، بازار در هفته آینده متعادلتر شده و روند صعودی آن تثبیت میشود. وی افزود: برای هفته جاری پیشبینی میکنم با توجه به عرضههای بالا در بازار روند متعادل باشد اما صعود قاطعی نداریم و البته به دلیل سیگنالهای مثبت ریزش شدیدی را هم نخواهیم داشت.
ساسانی همچنین درباره گروههایی که در بازار میتوانند روند صعودی داشته باشند گفت: گروههایی که شاخص کل با آنها افت کرد در حال حاضر میتوانند در روند صعودی بازار و رشد دوباره شاخص کل کمک کنند مثل گروه بانکیها، فلزات اساسی و معدنیها که با توجه به افزایش قیمتهای جهانی و سیگنالهای مثبت روند قابل قبولی را طی کنند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید