به گزارش بانک اول درصد از سود سهام عدالت مربوط به سال 98 در روزهای پایانی سال 99 پرداخت شد، بیش از 70روز از 1400 نیز میگذرد و از واریز باقی مانده سود سهام عدالت خبری نیست. اما مقصر این تاخیرها و این به تعویق افتادن دوباره و دوباره وعده مسئولان چه کسی یا چه چیزی است؟ چرا با متخلفان برخورد نمیشود؟ و احتمال واریز سود سهام عدالت در هفتههای پیش رو چقدر است؟
وعدههایی که پوچ شد
در زمان واریز 50 درصد از سود سهام عدالت در قبل از عید گفته شد که باقی مانده آن در روزهای ابتدایی سال 1400 واریز میشود.
به فاصله کمی به طور مشخصتر از سوی رئیس سازمان بورس وعده داده شد که تا پیش از شروع ماه رمضان (هفته پایانی فروردین) این سود واریز خواهد شد. اما ماه مبارک رمضان رسید و از واریز سود خبری نشد، در آن زمان قشمی، یکی از مدیران سپردهگذاری مرکزی(سمات) اعلام کرد که تا پایان ماه رمضان این مبلغ را خواهند پرداخت.
به فاصله چند روز رئیس سمات، حسین فهیمی که سخنگوی سهام عدالت نیز هست، این وعده را تکذیب کرد و خبر داد که زمان واریز سود سهام عدالت معلوم نیست.
مقصران را معرفی میکنیم
فهیمی بعدا اعلام کرد که دلیل تاخیر در واریز باقیمانده سود برخی از شرکتهای حاضر در سبد بورسی سهام عدالت هستند که سود خود را واریز نکردهاند. او وعده داد که به محض اینکه این شرکتها سود سهام خود واریز کنند، باقیمانده سود سهام عدالت واریز خواهد شد.
بعدها فهیمی اطلاعات بیشتری داد و اعلام کرد تعداد شرکتهایی که سود سهام خود را واریز نکردهاند، 5 شرکت است. او تهدید کرد که اسامی این شرکتها را افشا خواهد کرد. فهیمی در این خصوص گفته بود: اگر شرکت ها اقدام به واریز سود نکنند، نام آنها را اعلام و فاش خواهیم کرد و طبق قانون علاوه بر اعلام نام این شرکتها، مشمول جریمههایی هم خواهند شد.
اما هفتهها از این وعده نیز میگذرد و نه از اسم شرکت خبری است و نه از برخورد با متخلفان. اما این شرکتها کدامند و آیا واقعا تخلفی در اینجا رخ داده است؟
کدام شرکتها سود خود را نریختهاند؟
بررسی 36 شرکت حاضر در سبد بورسی سهام عدالت در سامانه کدال، نشان میدهد که سال مالی همه این شرکتها در اسفند ماه نیست. در واقع سال مالی 29 شرکت با پایان 98 تمام شده، اما سال مالی یک شرکت فروردین 99 (رمپنا)، سال مالی یک شرکت اردیبهشت 99(ومشان)، سال مالی دو شرکت (فارس و حکشتی) خرداد 99 و سال مالی سه شرکت شهریور 99 (ورنا، وتوصا و سدشت) بوده است.
پایان سال مالی از این جهت مهم است که شرکتهای بورسی بر اساس قانون بازار سرمایه به فاصله یک سال بعد از پایان سال مالی خود برای واریز سود تقسیمی فرصت دارند. بنابراین از 36 شرکت سهام عدالت هنوز 2 مورد تا پایان خرداد و 3 مورد تا پایان شهریور سال جاری برای واریز سود سهامشان مهلت دارند و ظاهرا شرکتی تخلفی انجام نداده که مسئولان مربوطه آنها را تهدید به افشاگری و برخورد کردهاند.
بنابراین به نظر مقصر این تاخیرها و عدم تحقق وعدهها نه شرکتهای بورسی بلکه مسئولانی هستند که بدون در نظر گرفتن این موارد ساده بارها وعده میدهند. این در حالی است که درصد زیادی از سهامداران عدالت جزو دهکهای پایین درآمدی هستند و با اعلام زمان واریز سود برای هزینه کردن آن مبلغ برنامهریزی میکنند و هر بار که این وعدهها محقق نمیشود باری بر آنها وارد میشود.
در نهایت چه برآوردی برای واریز سود سهام عدالت میتوان داشت؟
دو شرکت فارس و حکشتی تا پایان خرداد برای واریز سود سهام خود فرصت دارند. این دو شرکت در مجموع بیش از 20 درصد در سبد بورسی سهام عدالت سهم دارند، این یعنی به طور مثال از حدود 100 هزار تومان سود باقی مانده برای سهام عدالت 532 هزار تومانی، 40 هزار تومان مربوط به این دو شرکت است.
از این رو میتوان برآورد کرد که با واریز سود سهام از سوی فارس و حکشتی در روزهای آینده، احتمالا تا پایان خرداد شرکت سپردهگذاری مرکزی میتواند حداقل 30 درصد از سود سهام عدالت را به حساب مشمولین واریز کند و احتمالا 20 درصد باقی مانده نیز به شهریور یا حتی مهر ماه موکول خواهد شد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید