جمعه, 2 آذر 1403 2024,November

آیا در سهام عدالت کلاهبرداری شده است؟ / ضرر دولت به سهامداران

24 خرداد 1401
آیا در سهام عدالت کلاهبرداری شده است؟ / ضرر دولت به سهامداران

به گزارش بانک اول در مناظره دیروز یکی از کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از کلاهبرداری در بورس و سهام عدالت گفته است.

امیرحسین قاضی زاده هاشمی کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ گفته که در قضیه بورس با استقرار دولت سلام هم مساله کلاهبرداری که در سهام عدالت و هم در بورس شد به سرعت به نتیجه خواهد رسید.

چند روز قبل نیز ستاد انتخاباتی قاضی‌زاده هاشمی در جوابیه‌ای به بانک صادرات نوشت: دولت روحانی با یک نوع کلاهبرداری سازمان یافته فرش قرمز برای ورود مردم به بورس پهن کرد و حقوقی‌های دولتی در اوج شاخص بورس هزاران میلیارد تومان سهام به مردم تازه وارد فروختند که بسیاری از آنها ۷۰ درصد از دارایی خود را از دست داده‌اند.

موضوع کلاهبرداری از سهام عدالت چیست؟

قاضی‌زاده به طور مشخص نگفته که منظورش از کلاهبرداری چیست اما می‌توان چند احتمال را برای پاسخ به این سوال که موضوع کلاهبرداری از سهام عدالت چیست؟ درنظر گرفت.

نصف شدن برگه‌های سهام عدالت

۱۲ سال قبل که به حدود ۵۰ میلیون نفر سهام تخصیص داده شد، این افراد سهامدار برگه‌های سهام یک میلیون تومانی شدند. پارسال که فرایند آزادسازی سهام عدالت شروع شد سهامداران با کاهش ارزش سهامشان مواجه شدند.

در واقع برگه‌های سهام عدالت یک میلیون تومانی در زمان آزادسازی نصف و حتی کمتر شد. فقط افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی برگه‌های سهامشان همان یک میلیون تومان باقی ماند.

حتی برخی از افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی نیز سهامشان یک میلیون تومانی نبود و کمتر شد. سهامدارانی که سهامشان کم شده از همان ابتدا به این موضوع اعتراض کردند اما مسئولان پاسخی ندادند.

بنابراین این موضوع به احتمال زیاد همان موضوع کلاهبرداری دولت از دارندگان سهام عدالت است.

خطر دولتی شدن دوباره سهام عدالت

 

یکی دیگر از موضوعاتی که می‌توان از آن به عنوان کلاهبرداری در سهام عدالت نام برد، موضوع مدیریت سهام در روش غیرمستقیم است.

حدود ۳۰ میلیون نفر سهامشان را به روش غیرمستقیم آزاد کردند. یعنی شرکت‌هایی با نام شرکت‌های سرمایه‌گذاری استانی به نیابت از ۳۰ میلیون سهامدار ۴۹ شرکتی که در سبد سهام عدالت هستند را مدیریت می‌کنند.

در این روش افراد دیگر سهامدار این شرکت‌های استانی هستند نه سهام عدالت.

دولت قصد داشت در اسفند گذشته مجامع سراسری شرکـت‌های استانی سهام عدالت را برگزار کند که با انتقاد تند کارشناسان و مجلسی‌ها مواجه شد. چرا که شکل برگزاری این مجامع به نحوی بود که سهام عدالت دوباره به دولت برمی‌گشت.

افت دوباره ارزش سهام عدالت

با حمایت دولت از بورس و تشویق مردم آوردن دارایی‌هایشان به این بازار، ارزش سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی در مرداد پارسال به حدود ۲۱ میلیون تومان رسیده بود. اما در حال حاضر ارزش این سهام به کمتر از نصف رسیده است.

در پایان معاملات روز گذشته ارزش سبد سهام عدالت ۵۳۲ هزار تومانی به ۱۰ میلیون و ۲۷۶ هزار تومان رسید.

سود و وام سهام عدالت

همچنین در طی بیش از یک سال گذشته مسئولان بارها به سهامداران وعده‌‌های مختلفی برای کارت اعتباری یا وام سهام عدلت داده‌اند اما هیچ کدام عملی نشده است. دولت حتی در خصوص واریز سود سالانه نیز کوتاهی کرد.

پس از کشمکش‌های بسیار در پایان اسفند پارسال ۵۰ درصد اول سود سهام واریز شد. در حدود سه ماه امسال نیز پنج بار وعده داده شده که ۵۰ درصد دوم واریز می‌شود اما نشده است.

اخبار مرتبط
با پرداخت بخشی از بدهی شرکت مپنا به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی بابت سود سهام عدالت این احتمال وجود دارد که باقیمانده سود سهام عدالت سال ۱۴۰۱ در روزهای آتی به حساب دارندگان سهام عدالت واریز شود
محمد باغستانی مدیرعامل شرکت سپرده‌گذاری مرکزی، گفت: مبتنی بر اتفاقی که سال گذشته در سامانه میراث رخ داد، احدی از ورثه برای تقسیم سهم‌الارث سهام عدالت به دفاتر کارگزاری‌ها و شعب منتخب بانک‌ها مراجعه می‌کنند و اقدامات مربوطه را انجام میدهند، اما هنوز این امکان برای ورثه بعد از تاریخ ۱ مرداد سال ۹۹ عملیاتی نشده است.
آن طور که معاون اقتصادی مپنا گفته با تصویب هیئت مدیره و حمایت مدیرعامل این شرکت تامین مالی تسویه بدهی سود سهام عدالت با همکاری یکی از بانک‌ها از محل دریافت تسهیلات به حساب سپرده گذاری واریز شده و بقیه آن تا پایان سال تسویه می‌شود.
شرکت مپنا برای پرداخت سود سهام عدالت ۱۰۰ میلیارد تومان وام با نرخ سود ۲۳ درصد از یکی از بانک‌ها گرفت و این مبلغ را به حساب سهام عدالت واریز کرد. به این ترتیب بخشی از بدهی شرکت مپنا به سهام عدالت تسویه شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها