به گزارش بانک اول، فروش سهام عدالت که به عنوان هدیه ای از طرف دولت در شرایط رکود اقتصادی و کرونا مطرح شد همچنان بلاتکلیف و معلق مانده است. برای فروش سهام عدالت در هر دو روش سهامداری مستقیم و غیرمستقیم ایتدا متقاضی فروش باید در سامانه سجام بورس ثبت نام کند و کد سجام بگیرد و سپس در یکی از کارگزاری های بورسی ثبت نام کند و کد بورسی دریافت کند. پس از آن می تواند در پنل کارگزاری نسبت به فروش سهام عدالت اقدام کند.
چقدر از سهام عدالت را می توان فروخت؟
در حال حاضر با مجوز دولت فروش 60 درصد سهام عدالت برای دارندگان صادر شده است و 40 درصد باقیمانده در آینده آزادسازی خواهد شد.
شایان ذکر است فعلا روند فروش همین 60 درصد هم متوقف مانده و از 50 میلیون دارنده سهام عدالت تنها 3 میلیون و 200 هزار نوفر موفق به فروش 30 یا 60 درصد سهام عدالتشان شده اند.
علت توقف فروش سهام عدالت چیست؟
علت توقف فروش سهام عدالت توسط سازمان بورس وضعیت این بازار است. پس از آنکه مجوز فروش سهام عدالت صادر شد همزمان بازار سرمایه نزولی شد و حقوقی ها هم اقدام به عرضه سنگین کردند.
در این شرایط عرضه سهام عدالت به طور گسترده قوز بالای قوز شد و به سقوط پی در پی بازار بورس دامن زد و داد سهامداران و فعالان بازار سرمایه درآمد.
دولت هم که معمولا دیواری کوتاه تر از سهامداران خرد نمیشناسد به جای عرضه های گسترده حقوقی ها جلوی عرضه سهام عدالت را گرفت تا قدری از فشار فروش در بورس کم شود و بازار متعادل گردد.
از آن زمان یعنی بهار 1400 تا به امروز فروش سهام عدالت متوقف مانده تا ببینیم دولت سیزدهم چه چاره ای برای این مساله خواهد اندیشید.
سهامداری مستقیم و غیرمستقیم سهام عدالت
دارندگان سهام عدالت پس از آزادسازی این سهام در سال 99 دو روش را انتخاب کرده اند، روش سهامداری مستقیم و غیرمستقیم. در روش مستقیم افراد اعلام کردند که می خواهند خودشان به صورت مستقیم مدیریت شرکت موجود در سبد سهام عدالتشان را بر عهده بگیرند و هر زمان که خواستند بفروشند یا بخرند و ... دسته دوم کسانی بودند که به دلیل عدم آشنایی با بازار بورس ترجیح دادند مدیریت سهام عدالتشان به دست کارشناسان در شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت انجام شود.
دولت بلافاصله پس از اجرای آزادسازی سهام عدالت و تعیین تکلیف سهامداری مستقیم و غیرمستقیم، شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت را تاسیس کرد و مدیریت سهام عدالت هر استان را به دست این شرکت ها سپرد تا سهامداران با تصمیمات اشتباه دچار زیان نشوند.
روش فروش سهام عدالت مستقیم
نحوه فروش سهام عدالت به روش مستقیم از طریق کارگزاری های بورسی انجام می شود. برای این منظور اول باید دارندگان سهام عدالت در سامانه سجام و سامانه کارگزاری های بورسی ثبت نام کنند و کد سجامی و کد بورسی بگیرند.
نحوه ثبت نام سجام سهام عدالت
سپس آنها قادر خواهند بود در سامانه سجام بخش سهام عدالت دارایی سهام عدالت خود و ارزش روز سهام عدالتشان را ببینند و اگر قصد فروش داشتند باید به سامانه بورسی مراجعه کرده و در این قسمت تغییر کارگزار ناظر ار بزنند تا سهام عدالتشان به پنل کارگزری منتقل شود.
این فرایند ممکن است چند روزی زمان ببرد. پس از انتقال سهام عدالت به پنل کارگزاری حالا امکان فروش 60 درصد از سهام عدالت برای افراد مهیا است.
قابل ذکر است فعلا این روند به دلیل شرایط بورس متوقف شده است اما با بهبود وضعیت باید از همین طریق اقدام شود.
روش فروش سهام عدالت غیرمستقیم
برای فروش سهام عدالت غیرمستقیم ابتدا باید روش سهامداری به روش مستقیم تغییر کند و در شرایط سهام داری غیرمستقیم مدیریت پرتفوی افراد در اختیار شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت است. برای این منظور مانند روش مستقیم افراد باید ابتدا در سامانه سجام ثبت نام و احراز هویت شوند و سپس در یکی از کارگزاری های بورسی ثبت نام کنند و کد بورسی بگیرند.
حالا مانند توضیحات بالا می توانند از طریق سامانه سجام دارایی سهام عدالتشان را ببینند و هر کدام را که قصد فروش دارند در پنل بورسی از طریق بخش تغییر کارگزار ناظر به آنجا منتقل کنند.
پس از انتقال سهام عدالت به پنل بورسی امکان خرید و فروش سهام برایشان مهسا است که همان طور که قید شد فعلا تا اطلاع ثانوی غیرفعال است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید