به گزارش بانک اول بسیاری از سهامداران تازه وارد به بازار به دنبال پیدا کردن یک سهم خوب و ارزنده میباشند. شاید نوشتن درباره اینکه چه سهمی میتواند خوب باشد، بسیار سخت باشد، اما میتوان به صورت ساده ویژگیهای یک سهم خوب را در یازده بند خلاصه کرد. در ادامه به این یازده ویژگی یک سهم خوب اشاره خواهد شد.
یک) EPS بالاتری داشته باشد
کلمه eps مخفف عبارت Earnings Per Share که به معنی درآمد هر سهم است. وقتی که شما کل درآمد (سود پس از کسر مالیات) یک شرکت در پایان سال (سال مالی) را بر تعداد سهام آن شرکت تقسیم بکنید در واقع eps آن شرکت را محاسبه کرده اید.
برای مثال فرض کنید شرکتی توانسته است در پایان یک سال:
۱۰۰ میلیون ریال سود کسب کند.
تعداد سهام آن شرکت ۱ میلیون سهم است.
در نتیجه eps آن شرکت برابر است با: ریال ۱۰۰ = ۱،۰۰۰،۰۰۰ / ۱۰۰،۰۰۰،۰۰۰
یعنی این شرکت توانسته است در انتهای سال به ازای هر یک عدد سهم خود ۱۰۰ ریال سود بدست آورد.
پس هر چقدر این سود هر سهم بالاتر باشد بهتر است.
دو) P/E کمتر باشد
نسبت p/e خلاصه شده عبارت price تقسیم بر eps است: price / earning per share = P/E
نسبت p/e در واقع انتظارات سرمایه گذاران از بازدهی آینده یک دارایی را به ما نشان میدهد.
بطور مثال یک سهم ۱۸۵۲ ریال قیمت دارد و در سایت TSETMC سود هر سهم (EPS) مبلغ ۱۲۷ ریال میباشد و P/E طبق روش محاسبهای که گفته شد برابر ۱۴.۶ میباشد.
اما این ۱۴.۶ به چه معناست؟
یعنی شما برای اینکه در یک ریال از سود شرکت سهیم شوید، باید ۱۴.۶ ریال پرداخت کنید و مسلما هرچقدر P/E بزرگتر باشد، برای دریافت یک ریال سود سهام باید پول بیشتری را بپردازید که برای سهامداران خوشایند نخواهد بود.
سه) EPS و P/E منفی نباشد
منفی بودن به این معناست که شرکت زیان ساخته است و این اصلا خوب نیست.
چهار) سهم در فهرست تعلیقیها قرار نداشته باشد
این فهرست را میتوانید از سایت TSE.IR بینید.
پنج) سهم نقدشوندگی بالایی داشته باشد
نقدشوندگی یا در اصطلاح انگلیسی Liquidity به این معنا است که یک دارایی را در سریعترین زمان ممکن و به راحتی بتوان نقد کرد.
شش) سهم میانگین حجم معاملات بالایی داشته باشد.
هر چه قدر میانگین حجم معاملات بالا باشد بدان معناست که آن سهم قابلیت نقدشوندگی بیشتری دارد.
هفت) زیان انباشته نداشته باشد.
برای اینکه به این موضوع پی ببرید که شرکت زیان انباشته دارد یا خیر و چقدر زیان انباشته دارد، نیاز است تا به بخش ترازنامه صورت های مالی سری بزنید. در سایت کدال صورت های مالی شرکت ها منتشر می شود.
هشت) شرکت مشمول قانون ۱۴۱ تجارت نباشد.
قانون ۱۴۱ تجارت میگوید اگر بر اثر زیانهای وارده حداقل نصف سرمایه شرکت از میان برود هیات مدیره مکلف است بلافاصله مجمع عمومی فوقالعاده صاحبان سهام را دعوت نماید تا موضوع انحلال یا بقاء شرکت مورد شور و رای واقع شود. هرگاه مجمع مزبور رای به انحلال شرکت ندهد باید در همانجلسه و با رعایت مقررات ماده ۶ این قانون سرمایه شرکت را به مبلغ سرمایه موجود کاهش دهد.
نهم) شرکت فروش خوبی داشته باشد
دهم) شرکت سود سهام را به موقع پرداخت کند
برخی شرکتها سود توزیعی در مجامع را بسیار دیر پرداخت میکنند و این پرداخت از طریق بانکها عموماً انجام میشود. اگر سود سهام یک شرکت کم باشد و دیر پرداخت شود قطعا سهامدار عطای سود را به لقایش خواهد بخشید. پس باید سعی شود حتی الامکان در این شرایط تورمی سهامدار شرکتی باشیم که سود سهام خود را زود و از طریق سجام انجام میدهد.
یازدهم) تکنولوژی و ماشین آلات شرکت قدیمی و فرسوده نباشد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید