به گزارش بانک اول امروز بورس با یک ریزش سنگین 49 هزار واحدی سهامداران و سرمایه گذاران بورسی را شوکه کرد. واقعیت این است که کمتر کسی در بازار سهام انتظار چنین افت سنگینی را داشت و غافلگیری اغلب معامله گران مشهود بود.
با این حال باید گفت بعضی تحلیل گران اقتصادی پیش از این نیز درباره رشد حبابی بورس هشدار داده و هشدارهای خود را با برخی داده های اقتصادی نیز به صورت مستند و مستدل در رسانه های مختلف بازتاب داده بودند.
از جمله احسان سلطانی در تحلیل وضعیت بورس در کانال شبکه اجتماعی خود نموداری منتشر کرده و نوشت؛ ارزش جاری بازار سرمایه ایران (بورس تهران+فرابورس) به ۸۰۰۰ هزار میلیارد تومان در پایان مرداد ماه سال ۱۴۰۰ رسید که بیش از ۲ برابر تولید ناخالص داخلی یا حجم نقدینگی است. ارزش جاری بازار سرمایه یک-سوم تولید ناخالص داخلی یا حجم نقدینگی در سال ۱۳۹۶ بود.
در شرایطی ارزش جاری بازار سرمایه ایران در ۴ سال گذشته ۱۷ برابر رشد داشته که قیمت دلار ۷ برابر بالا رفته است. ارزش جاری بازار سرمایه حتی با در نظر گرفتن ۲۵ درصد عرضه های اولیه جدید، دو برابر نسبت به قیمت دلار رشد داشته است.
با در نظر گرفتن بیش ارزنده گی ارزش بازار سرمایه نسبت به تولید ناخالص داخلی، حجم نقدینگی و قیمت دلار، می توان نتیجه گرفت که بخش مهمی از آن دارای حباب قیمت است.
بیش ارزندگی یا حبابی بودن قیمت سهام های بورس از یک دیدگاه دیگر
این تحلیل گر اقتصادی همچنین در گزارش دیگری نوشت؛ «نسبت حجم نقدینگی به ارزش جاری بازار سرمایه» از میانگین بلندمدت ۲۸۵ درصد و نزدیک به ۳۰۰ درصد در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶، به کمتر از ۱۰۰ و ۵۰ درصد به ترتیب در سالهای ۱۳۹۸ و ۱۳۹۹ سقوط پیدا کرد.
این که حجم نقدینگی (که ۸۰ درصد آن شبه پول است) به کمتر از یک-پنجم میانگین بلندمدت ارزش بازار سرمایه سقوط پیدا کند نشان دهنده از یک سو تنزل شدید ارزش نقدینگی و در سوی دیگر بیش ارزنده گی سهام شرکتهای بورسی است.
تنزل ارزش و رشد حجم نقدینگی نسبت به متغیرهایی مانند تولید ناخالص داخلی، ارزش جاری بازار سرمایه و ارزش تولیدات صنعتی (و همچنین عقب افتادن آن از رشد قیمت کالاها، ارز و دارایی ها مانند زمین و مسکن) در ۳ سال گذشته نشان می دهد که نقدینگی قدرت تحریک قیمتها را از دست داده است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید