به گزارش بانک اول قرار است از این پس برخی عرضه اولیه های بورس با روش جدیدی اجرا شود که پیش از این نیز در این باره اطلاع رسانی شده بود. در روزهای اخیر نیز مدیرعامل فرابورس توضیحاتی در این باره داده و تلاش کرده است که ذهن سرمایه گذاران بورسی را در مورد روش جدید عرضه اولیه روشن کند.
با این وجود، خوش بینی چندانی در مورد روش جدید عرضه در میان سهامداران خرد بازار مشاهده نمی شود و این امر را می توان از کامنت هایی که در کانال های تخصصی و شبکه های اجتماعی تخصصی بورس منتشر می شود حس کرد.
سود توجیه نشده روش جدید عرضه اولیه در جیب صندوق ها
برای مثال در کانال تلگرامی عرضهاولیه، در توضیح این روش نوشته شده است؛ در روش جدید عرضه رو گویا هیئت پذیرش ابتدا مشخص می کند که عرضه سهام به چه نحو باشد مثلا عرضه به روش قدیم (بوک بیلدینگ) باشد یا روش جدید.
در مرحله بعد و پس از تعیین روش؛ اگر قرار شد عرضه اولیه به روش جدید انجام شود؛ سهامداران حقیقی نمی توانند در عرضهاولیه شرکت کنند و فقط صندوق های سرمایه گذاری و بعضی شرکت های واجد شرایط می توانند برای رقابت و کشف قیمت و خرید سهام شرکت اقدام کنند.
وقتی که نرخ سهام در این روش کشف شد؛ از فردای آنروز صندوق های سرمایه گذاری می توانند تا سقف 50 درصد سهامی که خریداری کرده اند را 5 درصد گران تر به سهامدار حقیقی بفروشند و سود بدون زحمتی از این طریق نصیب صندوق ها می شود.
از یکی از سهامداران خرد در این کانال کامنتی قابل تامل منتشر شده است به این مضمون که : یعنی واقعا ریسک خرید سهام این شرکت های عرضه اولیه در آینده از خرید سهم های بازار پایه که یک سال تعلیقشان میکنید و با منفی ۵۰ درصد بازگشایی می شوند بیشتر است؟! ما آن ریسک ها را با یک امضای الکترونیک میپذیریم و معامله میکنیم اما به بهانه پرریسک بودن برخی عرضه های اولیه سهامدار خرد از شرکت مستقیم در عرضه منع می شود و سود بی دلیل به جیب صندوق ها می رود!
گارد منفی برخی سهامداران خُرد نسبت به هامونی
شایان ذکر است یکی از اهداف روش جدید تقویت صندوق های سرمایه گذاری و تعمیق ثبات بازار از طریق این صندوق ها برشمرده شده و امیر هامونی مدیرعامل فرابورس ایران نیزگفته است با استفاده از روش جدید برای عرضههای اولیه سهام شرکتهای کوچک شاهد حرفهایتر شدن بازار خواهیم بود و بیش از ۸ میلیون نفر که مخاطب صندوقهای سرمایه گذاری هستند از این عرضهها منتفع خواهند شد.
این در حالیست که برخی سهامداران خُرد نسبت به گفته های هامونی موضع گیری مثبتی ندارند و معتقدند در عرضه های اولیه اخیر اصولا تعداد کل مشارکت کنندگان به 3 میلیون کد نرسیده است و هامونی چگونه 8 میلیون نفر را مخاطب صندوق های سرمایه گذاری می داند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید