به گزارش بانک اول -گزینه تعیین نرخ سود متفاوت برای بانکها به جای اعمال نرخ سود یکسان برای همه تازهترین گزینه پیشنهادشده است. در حالی که به نظر اجرای آن بدون دردسر نخواهد بود. درحالیکه یکی از مدیران عامل بانکهای خصوصی از برنامه بانک مرکزی برای متنوعسازی نرخ سود سپردههای بانکی خبر داده، دبیرکل بانکهای خصوصی کشور میگوید: بانکها اینبار تصمیمی برای کاهش سود بانکی ندارند.
2اظهارنظر کاملا متفاوت که نشان از اختلافنظر و ابهام بانکداران بر سر تعیین سازوکار تعیین نرخ سود دارد. دیروز غلامحسین تقینتاج، مدیرعامل بانک قوامین اظهار کرد: بانک مرکزی بهدنبال آن است که هر بانکی با توجه به ساختار مالی و سود و زیان خودش، نرخ سود علیالحساب خاص خود را تعیین کند.
هرچند هنوز هیچ مقام بانک مرکزی این ادعای مطرح شده را تأیید نکرده، اما نتاج در گفتوگو با فارس، توضیح داد: ممکن است یک بانکی سود علیالحساب 12درصد تعیین کند و یک بانک دیگر بهدلیل هزینههای مالی بیشتر، نرخ سود 10یا 11درصد تعیین کند اما در پایان سال هر سودی حاصل شد، مابهالتفاوت آن را به سپردهگذاران بدهد. به گفته این مدیر بانکی این روش باید بهصورت تدریجی و مرحلهای اجرا شود تا خلل و چالشی برای شبکه بانکی بهوجود نیاید.
در واکنشی دیگر به ماجرای کاهش نرخ سود بانکی، محمد رضا جمشیدی، دبیرکل کانون بانکهای خصوصی با تأکید بر اینکه بانکها اینبار تصمیمی به تغییر نرخ سود ندارند، گفت: دفعات قبل هم بانکها بهدرخواست بانک مرکزی نظراتشان را اعلام میکردند.وی با بیان اینکه هرگونه تصمیم برای تغییر سود بانکی با شورای پول و اعتبار است، افزود: قصد بانکها هماکنون عدمتغییر و مداخله در نرخ سود بانکی است.
تعیین سود متفاوت برای سپردههای هر بانک شدنی نیست سیدبهاءالدین حسینیهاشمی از مدیران باسابقه شبکه بانکی درباره احتمال تعیین نرخ سود علیالحساب متفاوت متناسب با ساختار مالی بانکها به همشهری میگوید: تاکنون که چنین روشی در بانکهای ایران اجرا نشده؛ هرچند از حیث بانکداری اسلامی امکان پیشبینی سود و پرداخت سود علیالحساب وجود دارد.
وی چالش اصلی درخصوص تعیین سازوکار سود بانکی را رویه رقابتی بانکها اعلام و تأکید میکند: در شرایطی که بانکها با کسری شدید نقدینگی مواجه هستند، تعیین نرخ سود متفاوت ممکن است روی کاغذ شدنی باشد، اما در عمل به رقابت ناسالم بانکها برای جذب سپردهها دامن خواهد زد.
این کارشناس ارشد پولی و بانکی با اشاره به تنگنای نقدینگی و اعتباری بانکها، زیانده بودن و هزینه عملیاتی بالای آنها بهعنوان چالشهای پیش روی شبکه بانکی، میافزاید: بانکهای ایران هنوز رتبهبندی دقیقی نشدهاند و شرکت قوی و قابل اعتماد نظیر مؤسسات بینالمللی برای رتبهبندی بانکهای کشور نداریم به همین دلیل صرف اتکا به کلیات ساختار مالی بانکها نمیتواند ملاکی برای تعیین نرخ سود علیالحساب هر بانک باشد.
حسینیهاشمی با بیان اینکه هماکنون نه بانک مرکزی و نه بانکها تعیینکننده واقعی نرخ سود سپردههای بانکی نیستند، میگوید: تعیینکننده واقعی نرخ، سپردهگذاران کلان هستند و درصورت تعیین سود متفاوت برای هر بانک، ممکن است سپردههای کوچک تغییری نکند، اما با پدیده مهاجرت سپردههای متوسط و کلان بین بانکها مواجه خواهیم شد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید