پنجشنبه, 1 آذر 1403 2024,November

قوانین جدید چک برگشتی‌ + ۶ روش رفع سوءاثر از چک

24 خرداد 1401
قوانین جدید چک برگشتی‌ + ۶ روش رفع سوءاثر از چک

به گزارش بانک اول باید بدانید اگر چک صادر کنید و در تاریخ مقرر به تعهد خود پایبند نبوده و مبلغ چک به طور کامل در حساب شما موجود نباشد دارنده یا ذی‌نفع چک می‌تواند چک شما را برگشت زده و در سیستم بانکی کشور شما به عنوان دارنده چک برگشتی یا چک بلامحل شناخته می‌شوید.

مهم‌ترین عامل برگشت خوردن چک کمبود وجه چک می‌باشد، دلایل دیگری نیز باعث برگشت خوردن چک می‌شود که به شرح زیر است:

در نوشتن چک اشتباهی وجود داشته باشد. مثلا عدم تطابق امضا و خط خوردگی چک

اگر حساب صادرکننده چک مسدود باشد.

در صورتی که صادرکننده چک نسبت به درخواست صدور گواهی عدم پرداخت وجه مبادرت نماید. مثلا چک او سرقت یا مفقود شده باشد.

چه عواملی باعث برگشت خوردن چک صیاد می‌شود؟

علاوه بر عواملی که به آن اشاره شد در قانون چک برگشتی، تمام مراحل صدور چک، دریافت و انتقال آن باید در سامانه صیاد ثبت شود در صورتی که اطلاعات ثبت شده در سامانه صیاد با اطلاعات مندرج در برگه چک مطابقت نداشته باشد دارنده چک می‌تواند چک صیاد را برگشت بزند.

نکته: اگر چک صیاد در سامانه صیاد ثبت نشود امکان برگشت زدن چک در بانک وجود ندارد.

تغییرات جدید چطور جلوی چک برگشتی را می گیرد؟

در قانون جدید، بانک مرکزی افراد را اعتبارسنجی می‌کند. با این شرایط افراد نمی‌توانند بیشتر از مبلغ اعتبارشان چک صادر کنند. همچنین با قانون جدید چک، تمام حساب‌های بانکی افراد به دسته‌چک‌شان متصل است و اگر حساب اصلی متصل به چک خالی بود، بانک‌ها اجازه دارند که از تمام حساب‌های صاحب چک در همان بانک (به ترتیب اولویت از حساب جاری، حسـاب قـرض‌الحسـنه پس‌انداز، حساب سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت و حساب سرمایه‌گذاری بلند مدت) برداشت کنند.

چگونه چک صیادی را برگشت بزنم؟

در قانون جدید چک برگشتی، دارنده چک در صورتی که حساب صادرکننده فاقد وجه بوده یا کسری موجودی داشته باشد، می‌تواند از بانک، تقاضای صدور گواهی‌ عدم‌ پرداخت یا کسری موجودی کرده و بانک مربوطه مکلف است اطلاعات کامل چک را در سامانه چک‌های برگشتی بانک مرکزی ثبت و با اخذ کد رهگیری، این کد را بر روی گواهی‌‌های ذکر شده قید کند.

 دارنده گواهی عدم پرداخت و چک برگشتی، می‌تواند با مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک قضایی و ثبت دادخواست، از دادگاه صالح (محل اقامت صاحب حساب یا محل برگشت چک) بدون دریافت حکم و قطعیت آن، درخواست صدور اجراییه بابت وجه چک را تقاضا کند.
تفاوت اصلاحات قانون جدید چک با قوانین سابق در این است که در قانون جدید، لازم نیست حکم قطعی درباره چک صادر شده باشد.

 

چگونه به صادرکننده چک اعتماد کنیم؟

با توجه به آمار بالای چک برگشتی اعتماد به صادرکننده چک کار سختی می‌باشد در ویدیوی زیر بهترین روش‌ استعلام خوش‌حسابی صادرکننده چک برای شما توضیح داده شده است:

بعد از برگشت زدن چک صیاد چگونه طلب خود را وصول کنم؟

جهت وصول چک برگشتی پس از درخواست صدور اجراییه با ارجاع پرونده به دادگاه، قاضی مکلف است چک را بررسی و در صورتی که درمتن چک، وصول مبلغ چک مشروط به شرطی نباشد و یا بابت ضمانت یا انجام تعهد ذکر نشده باشد یا گواهی عدم پرداخت به دلیل دستور عدم پرداخت مقرر صادر نشده باشد، علیه صاحب حساب، صادرکننده یا هر دو اجرائیه صادر کند.
صادرکننده چک باید ظرف مدت ده روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه، بدهی خود را بپردازد، یا با موافقت دارنده چک، ترتیبی برای پرداخت آن بدهد یا مالی معرفی کند که پاسخگوی بدهی خود باشد. در غیر این صورت بر اساس درخواست دارنده چک، اجرای احکام دادگستری، با تشکیل کلاسه اجرایی، اجرائیه را طبق قانون اجرا گذاشته و با توقیف اموال صادرکننده چک، جهت پرداخت آن  و یا گرفتن حکم جلب اقدام می‌کند.

برگشت خوردن چک صیاد چه عواقبی دارد؟

درقانون جدید چک محرومیت‌های زیادی برای دارنده چک برگشتی در نظرگرفته شده است که درادامه به آن اشاره می‌کنیم:

جلوگیری از افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید حتی کارت هدیه

متوقف کردن گردش مالی و پولی در کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی به میزان کسری مبلغ چک

پرداخت نشدن هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانتنامه‌های ارزی یا ریالی

عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی

ممنوعیت ارایه دسته‌چک جدید در سامانه صیاد

جلوگیری از صدور چک جدید
ممنوعیت‌های ذکرشده تا زمان پرداخت بدهی و رفع سوءاثر از چک برگشتی به قوت خود باقیست.

رفع سوءاثر از چک برگشتی

چگونه از چک برگشتی خود رفع سوءاثر کنم؟

رفع سوءاثر از چک برگشتی به این معناست اگر شما به هردلیلی مبلغ چک خود را واریز نکرده‌اید و چک شما برگشت خورده است و در مهلت ۱۰روز نیز اقدامی جهت پرداخت آن نکرده باشید ممنوعیت‌هایی که در مطلب قبل گفته شد در سوابق مالی شما اعمال شده و هم اکنون باید از چک برگشتی خود رفع سوءاثر کنید.
رفع سوءاثر چک برگشتی دو حالت دارد:

اگرلاشه چک برگشتی موجود باشد:

تامین موجودی چک برگشتی: باید مبلغ کسری موجودی را به سپرده جاری خود، واریز کنید و بانک پس از رفع برگشت چک و پرداخت مبلغ آن به دارنده چک، نسبت به رفع سوءاثر از سابقه چک برگشتی شما اقدام می‌کند.

.ارائه لاشه چک برگشتی: در صورتی که خارج از چارچوب بانک با دارنده چک توافق کنید (دادن چکی دیگر یا پرداخت مبلغ چک یا هر روش معمول دیگری)، وظیفه شماست که لاشه چک برگشتی را به بانکتان ارائه کنید و بانک موظف است در قبال آن به شما رسید تحویل داده و مراحل رفع سوءاثر چک را به انجام برساند.

اگرلاشه چک موجود نیست:

ارائه رضایت‌نامه محضری ذی‌نفع چک به بانک: اگر به هر دلیلی (مفقودشدن،پاره شده،سوختن و…) لاشه چک در دسترس نیست دارنده چک برگشتی می‌تواند به ازای دریافت پول در دفترخانه اسناد رسمی  حاضر و رضایت خود را اعلام کند، با تحویل رضایت‌نامه به بانک می‌توانید از چک برگشتی خود رفع سوءاثر کنید.

واریز مبلغ چک به سپرده قرض الحسنه جاری و مسدود کردن آن به مدت ۲ سال: اگر برفرض به دارنده چک برگشتی دسترسی نداشته و ایشان نسبت به دریافت وجه اقدامی نکنند شما می‌توانید با واریز معادل کسری موجودی‌تان به سپرده قرض‌الحسنه جاری خود، درخواست مسدود شدن این مبلغ به منظور پرداخت چک برگشتی به  دارنده چک تا زمان مراجعه‌اش به بانک و حداکثر به مدت ۲۴ ماه نمایید.

ارائه حکم قضایی مبنی بر رفع سوءاثر از چک برگشتی: درصورتی که از هر روشی موفق به گرفتن حکم قضایی به منظور رفع سوءاثر از سوابق خود شدید با ارائه آن به بانک؛ موظف است وضعیت استعلام شما را به رنگ سفید برگرداند.

انقضای مدت نگهداری سوابق چک برگشتی در سامانه اطلاعاتی بانک مرکزی: درصورتی که شما از سوابق خود رفع سوءاثر نکنید بعد از مدت ۳ سال به طور خودکار سوءاثر چک برگشتی شما از سیستم اطلاعاتی بانک مرکزی پاک می‌شود.

مدت زمان اعمال رفع سوءاثر برچک برگشتی چند روز است؟

اگر یکی از روش‌های شرح داده شده برای رفع سوءاثراز چک برگشتی را انجام دادید و بانک کار حذف نام شما از لیست بدهای بانکی را آغاز کرد،۷روز کاری و حداکثر ۱۰ روز برای انجام مراحل رفع سوءاثر وقت لازم است. بعد از این ۷ تا ۱۰ روز، می‌توانید از چک برگشتی خود استعلام گرفته و در صورتی که وضعیت شما تغییر نکرده باشد با مراجعه به بانک مشکل را پیگیری کنید.

چگونه از چک برگشتی خود استعلام بگیرم؟

باتوجه به آنچه در قسمت رفع سوءاثر از چک برگشتی خواندیم، چنانچه بانک رفع سوءاثر چک برگشتی را بر سوابق صادرکننده چک اعمال کند در سامانه استعلام چک برگشتی وضعیت اعتباری صادرکننده چک با رنگ سفید مشخص خواهد شد.
 

تفاوت سامانه استعلام صیاد و استعلام چک برگشتی چیست؟

باید بدانیم که سامانه استعلام چک برگشتی همان سامانه استعلام چک صیاد می ‌باشد.
در استعلام چک صیاد شما باید شناسه صیادی صادرکننده چک را وارد ‌کنید و با وارد کردن شناسه صیادی چک خود می‌توانید وضعیت اعتباری خود را در سامانه صیاد بررسی کنید.

جمع بندی

در این مقاله تمام قوانین مربوط به چک برگشتی را با یکدیگر بررسی کردیم و فهمیدیم چگونه باید از چک برگشتی خود رفع سوءاثر نماییم. بدین ترتیب نتیجه می‌گیریم قوانین جدید چک باعث بالا رفتن اعتبار دسته چک در بازار شده است و تاثیر زیادی در کاهش جرایم این حوزه دارد.

اخبار مرتبط
چک تضمینی و چک رمزدار هر دو اسنادی معتبر برای انتقال پول و تضمین پرداخت هستند. اما در نحوه استفاده و هدف از صدورشان تفاوت‌هایی دارند.
مومن واقفی ادامه دارد: در بخش املاک و اسکان، سامانه‌ای را در اختیار بانک مرکزی قرار داده‌اند که به بانک‌ها ابلاغ کرده‌ایم تا از آن استفاده کنند ولی هنوزاطلاعات این سامانه کامل نشده به همین دلیل برای بانک‌ها الزامی نکردیم.
صادر کننده، باید، طبق قانون سفته، تاریخ صدور سفته را قید کند، در غیر این صورت، سند، ارزش تجاری خود را از دست می‌دهد. تاریخ صدور، باید شامل روز، ماه و سال باشد و بهتر است که با حروف هم نوشته شود. سفته بدون تاریخ، در مواردی، مثل مشخص نبودن تاریخ صدور، سبب می‌شود، سفته، یک سند عادی محسوب شود.
به چه سفته‌ای سفید امضا می‌گویند و نحوه مطالبه سفته سفید امضا چگونه است؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دیدگاه کاربران
جواد
ارسال شده در : چهارشنبه 25 خرداد 1401

نفهمیدم

مهدی پورفرخ
ارسال شده در : چهارشنبه 25 خرداد 1401

من چک برگشتی دارم که سه سال از برگشت چک میگزره و هیچ شکایتی ندارم ولی هنوز پاک نشده رفتم بانک میگه نمیشه ...باید هفت سال طول میکشه

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها