دراین اقدام بانکهای «تجارت»، «آینده» و «مؤسسه اعتباری ملل» مدیریت داراییها و بدهیهای مؤسسات «البرز ایرانیان»، «افضل توس» و «وحدت (آرمان)» را عهدهدار شدند که هماکنون در حال طی مراحل ساماندهی است.
در میان مؤسساتی که دردولت یازدهم ساماندهی شدند، یکی از حاشیهسازترین آنها انحلال هشت تعاونی غیرمجاز فرشتگان، الزهراء، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، عام کشاورزان مازندران، حسنات اصفهان، پیوند مشهد، بدر توس و امید جلین و انتقال داراییهای آنها به مؤسسه کاسپین بود. این تعاونیها قبل از سال ۱۳۹۴ در کشور فعال بودند، هریک به صورت مستقل قصد داشتند از بانک مرکزی اجازه فعالیت دریافت کنند اما قادر به تأمین شرایط مد نظر بانک مرکزی نبودند. بر همین اساس و با مصوبه شورای پول و اعتبار مقرر شد تعاونیهای مذکور پس از انحلال، توسط مؤسسه اعتباری جدیدالتأسیس کاسپین ساماندهی شوند. از اینرو مجوز فعالیت مؤسسه اعتباری کاسپین صادر شد و در ادامه بانک مرکزی بهعنوان نخستین مأموریت، ساماندهی هشت تعاونی مذکور را به مؤسسه اعتباری کاسپین واگذارکرد.
حال پس از گذشت حدود دو سال از انحلال این تعاونیها، کار ساماندهی هفت تعاونی تقریباً به صورت کامل انجام شده است و تعاونی فرشتگان بهعنوان بزرگترین آنها که حدود450 هزار سپردهگذار داشته مراحل ساماندهی خود را میگذراند. برپایه اطلاعات ارائه شده توسط مؤسسه کاسپین از 450 هزار سپردهگذار فرشتگان تاکنون 440 هزار و 177 سپردهگذار که حدود 98 درصد آنها را شامل میشود تعیین تکلیف شدهاند و تنها دو درصد آنها باقی مانده است که البته این دو درصد باقی مانده جزو سپردهگذاران کلان تعاونی منحله فرشتگان محسوب میشوند.
پرداخت 1400 میلیارد تومان به سپردهگذاران
طبق روال تعریف شده باید پس از شناسایی اموال و معرفی آن بانک مرکزی نسبت به تخصیص خط اعتباری برای پرداخت علیالحساب وجوه سپردهگذاران اقدام کند که گزارشها نشان میدهد بانک مرکزی بیش از تعهد خود خط اعتباری برای تسویه با سپردهگذاران فرشتگان اختصاص داده است. برهمین اساس برای ساماندهی سپردهگذاران این تعاونی، حدود ۱۴هزار میلیارد ریال پرداخت شده که ۱۱ هزار میلیارد ریال از محل خط اعتباری بانک مرکزی و حدود ۳ هزار میلیارد ریال نیز از محل منابع مؤسسه کاسپین بوده است.
تاکنون پنج مرحله از ساماندهی سپردههای سپردهگذاران طی شده است که در این مراحل سپردههای تا ۱۰۰، ۲۰۰، ۵۰۰ میلیون ریال و یک میلیارد و دو میلیارد ریال تعیین تکلیف شدهاند که این روند همچنان ادامه خواهد داشت. درخصوص سایر تعاونیهای منحله نیز تعیین تکلیف سپردههای مشتریان هفت تعاونی منحله دیگر، توسط کاسپین در حال پایان است و نخستین تعاونی، الزهرا است که تاکنون تعداد ۲۴۱۰ نفر از سپردهگذاران آن تعیین تکلیف شدهاند. همچنین در مورد تعاونی امید جلین که دومین تعاونی بزرگ بعد از فرشتگان است حسابهای مشتریان آن به مؤسسه اعتباری کاسپین انتقال داده شد.
دلایل کندی تعیین تکلیف سپردههای باقی مانده
به نوشته ایران، با اعمال ماده ٢٣۶ در مجلس شورای اسلامی درباره ساماندهی موسسات اعتباری طی هفته گذشته، مؤسسه اعتباری کاسپین با محوریت قوه قضائیه و حمایت بانک مرکزی حقوق سپردهگذاران تعاونیهای منحله فرشتگان را مدیریت میکند. براساس اعلام مؤسسه کاسپین، با وجود حمایتهای گسترده بانک مرکزی جهت رفع سریع مشکلات و گردش امور این مؤسسه و همچنین هماهنگی میان دولت، مجلس، قوه قضائیه، موانعی مانند معرفی نکردن کامل اموال و داراییهای تعاونی منحله فرشتگان، باعث کندی روند تعیین تکلیف سپردههای تعاونی منحله فرشتگان شد.
بانک مرکزی برای تعیین تکلیف و پایان بلاتکلیفی سپردهگذاران با اختصاص ردیف اعتباری به مؤسسه اعتباری کاسپین، گام های اساسی را در این زمینه برداشت، ولی این موضوع نیز با انواع کارشکنیهای برخی افراد ذینفع مواجه و در نهایت با انسداد برخی حسابها و حکمهایی علیه این روند روبهرو شد. در نهایت با اعمال ماده ٢٣۶ و مصوبه نمایندگان ملت، تلاشی بیوقفه برای احقاق حق سپردهگذاران ساماندهی شد و هماکنون این امید هست که قوه قضائیه با تدابیر ویژه و حسن نظر موجود، روند تعیین تکلیف سپردههای تعاونیهای منحله، بویژه تعاونی منحله فرشتگان را تسهیل و تسریع کند. با مصوبه مجلس و تلاشهای رؤسای قوا و بدنه اجرایی کشور، اکنون شرایط به گونهای رقم خورده است که مؤسسه اعتباری کاسپین میتواند با همکاری بانک مرکزی و قوه قضائیه یک گام بلندتر را در تسویه حسابهای تعاونی منحله فرشتگان بردارد و هماکنون نیز برای تعیین تکلیف سپردهها و پس از آن آغاز فعالیتهای عادی خود، منتظر تصمیمهای مسئولان قوه قضائیه خواهد بود.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید