شنبه, 3 آذر 1403 2024,November

مسئول اصلی ساماندهی چک بانک مرکزی است

24 خرداد 1401
مسئول اصلی ساماندهی چک بانک مرکزی است

"چرا باید بانک مرکزی وجود داشته باشد؟" بانک مرکزی وجود دارد تا اوضاع مربوط به مبادلات مردم را تنظیم کند و از هرج و مرج در آن جلوگیری نماید. مسئله‏ موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز که این روزها به یکی از مهمترین معضلات کشور تبدیل شده؛ ناشی از غفلت بانک مرکزی از وظیفه‏ ی تنظیم‏ گری است. متاسفانه بانک مرکزی در سال‏های متمادی گذشته به گونه‏ ای عمل کرده که بود و نبودش فرقی به حال جامعه نداشته است. اگر بانک مرکزی هم وجود نداشت، عده‏ ای سرخود و بدون هیچ قاعده ‏ای با وعده نرخ سود بالا از مردم پول جمع می‏کردند و فضای پولی کشور را آشفته می ‏نمودند. حال ما در این سال‏های متمادی بانک مرکزی داشتیم و همین اتفاق رخ داد! هزینه ‏ای که این روزها از جانب موسسات مالی غیرمجاز بر کشور تحمیل می ‏شود؛ نتیجه بی ‏مسئولیتی بانک مرکزی در قبال وظیفه ذاتی ‏اش یعنی تنظیم ‏گری مبادلات مردم است.

یکی دیگر  از عرصه‏ های تنظیم ‏گری بانک مرکزی، ابزار پرداخت‏ها از جمله چک است. بانک‏های مرکزی در کشورهای پیشرفته خود را نسبت به فضای ابزار پرداخت مسئول می‏دانند و سعی می‏کنند با مقررات‏ گذاری‏ و نظارت در راستای بهبود کیفیت استفاده از چک قدم بردارند. با این حال در سالیان گذشته چک در سایه‏ بی ‏توجهی بانک مرکزی به وضعیت اضطراری رسیده و رتبهی دوم پرونده ‏های حقوقی قوه قضاییه را از آن خود کرده است. علاوه‏ بر این در گزارش پایش فضای کسب ‏وکار که توسط مرکز پژوهش‏های مجلس انجام می‎گیرد، در زمستان 95 مسئله‏ چک پنجمین دغدغه‏ تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی بوده است؛ درحالی که در زمستان 92 رتبه‏  15 را در اختیار داشته است. این شاخص‎ها زنگ خطری است مبنی بر اینکه چک نیز استعداد تبدیل شدن به یک بحران در فضای کسب‏ وکار را دارد. اما بانک مرکزی دراین باره باید چه کار کند؟

مهمترین مسئله‏ در مبادله چک در جامعه، عدم شناخت طرفین مبادله از یکدیگر است. این امر مقدمه‎ساز سوءاستفاده کلاهبرداران، افراد پرریسک و تاجران ورشکسته از چک است؛ بدین شکل که آن‏ها با سوءاستفاده از عدم‏ آگاهی طرف مقابل ریسک و هزینه ‏های فعالیت خود را به او منتقل کرده و تا زمان برگشت خوردن چک نیز فرد ضرر دیده، متوجه زیان خود نخواهد شد. در دیگر کشورها بانک‏های مرکزی به منظور رفع این نقیصه، شرایطی را فراهم می‏ کنند که موسسات اعتبارسنجی از طریق سابقه مالیاتی، تسهیلات مالی، بیمه و... اقدام به رتبه ‏بندی آحاد اقتصادی کرده و وضعیت اعتباری هر فرد را مشخص نمایند. در این شرایط هر فرد با توجه به سابقه‏ اعتباری مخاطب، اقدام به دریافت چک نموده و امکان سوءاستفاده از چک به حداقل خواهد رسید. البته زیرساخت‏های اعتبارسنجی فقط در چک کاربرد نداشته و در اعطای وام‏های بانکی و... نیز مورد استفاده ‏اند.

با وجودی که ایجاد نظام اعتبارسنجی لازمه یک سیستم مالی پویاست، اما ایجاد آن نیازمند زیرساخت‏های فنی و حقوقی است. در نتیجه ایجاد نظام اعتبارسنجی جامع، در کوتاه‎مدت میسر نخواهد بود. بانک مرکزی در سالیان اخیر ایده‏ی سامانه صیاد را مطرح کرده که در چارچوب آن امکان استعلام برخی مشخصات صادرکننده‎ی چک برای گیرنده وجود دارد. درصورتی که از طریق این سامانه اطلاعاتی همچون هویت صادرکننده، سابقه‏ چک‎های برگشتی و تعهدات فعلی قابلیت شفاف سازی داشته باشد، می توان امیدوار بود که بخشی از مشکلات ناشی از اطلاعات نامتقارن در عرصه‏ چک کاهش یابد.  

درصورتی که بانک مرکزی مسئولیت‏های ذاتی‎اش را نسبت به چک را انجام ندهد، باید پس از اتمام بحران موسسات مالی و بانک‏ها منتظر بحران دیگری بنام سیل چک‏های برگشتی باشیم. در شرایطی که هر فرد امکان هرگونه سوءاستفاده‏ای از چک داشته باشد؛ هر گروهی بتواند دکانی به عنوان موسسه مالی و اعتباری راه‎اندازی کرده و پول‏های مردم را جمع کند و جامعه هر روز هزینه‏ هرج‏ ومرج ناشی از این امور را بپردازد؛ بود و نبود بانک مرکزی چه تفاوتی خواهد داشت؟ حضور بانک مرکزی و لمس عملکردش برای جامعه، وابسته به امضای پشت اسکناس نیست؛ بلکه جامعه زمانی وجود بانک مرکزی را حس می‏ کند که نظم بر مبادلات اقتصادی حاکم باشد و هر روز شاهد هرج و مرج در این زمینه نباشیم.

کارشناس ارشد اقتصاد

اخبار مرتبط
در شرایطی که کارمندان بانک انتظار داشتند همانند سایر ادارات شامل 2 روز تعطیلی در آخر هفته باشند٬ قرار گرفتند نام بانک ها در کنار ارگان های نظامی و انتظامی و بیمارستانها و ... که شامل لایحه فوق نمی شوند موجی از نامیدی را در میان این قشر که از پر کارترین کارمندان کشور هستند ایجاد کرد و باعث تعجب بسیاری از کارشناسان شد . چرا که ارگانهایی مثل بیمارستان ها ٬ مراکز نظامی ٬ انتظامی و ... شیفت کار هستند و به صورت 24 ساعته در تمام ایام و تعطیلات رسمی هم فعالیت دارند ٬ در صورتی که این موضوع در مورد بانک
بانک اول - بانک دی شرایطی را فراهم کرده که متقاضیان واجد شرایط بتوانند وام 200 میلیون تومانی طرح «فرزانه ارزش آفرین» را دریافت کنند. متقاضیان برای دریافت این وام باید در یکی از شعب بانک دی سپرده قرض الحسنه داشته باشند.
بانک اول - سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی اعلام‌ کرد: پنجمین مزایده سراسری املاک و مستغلات این سازمان در سال جاری از طریق سامانه مزایده الکترونیک دولت (ستاد)، از امروز برگزار می‌شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات