به گزارش بانک اول اگر دنبال اطلاعات بیشتری از انواع چک رمزدار، تفاوت چک رمزدار بانکی و بینبانکی و مزایای استفاده از آن میگردید مطلب زیر را بخوانید
چک رمزدار چیست؟
همین ابتدا بگوییم چکها ۲ دسته دارند؛ دسته اول چکهایی که افراد صادر میکنند و دسته دوم هم چکهایی که بانکها صادر میکنند. چک رمزدار هم جزو آن دستهای است که بانکها صادر میکنند و برای همین هم در نقل و انتقال پول محبوبیت و کاربرد زیادی بین مردم دارد.
مهمترین دلیل برای استفاده و رغبت مردم در استفاده از چک رمزدار بانکی و بین بانکی برای تبادل مالی، تضمین نقد شدن آن توسط بانک است. چک رمزدار به درخواست مشتری و توسط بانک رمزگذاری و صادر میشود تا ضریب امنیت آن بالا برود. برای همین هم در معاملات با مبالغ بالا، به خاطر ایمنی بالا، استفاده از چک رمزدار بین بانکی و بانکی بهتر از چکهای عادی و شخصی است.
نحوه صدور چک رمزدار هم به این صورت است که از سوی بانک مبدا و طبق تقاضای مشتری، چکی در وجه حساب شخص معلومی در بانک مقصد او صادر میشود. چک رمزدار نمیتواند در وجه حامل صادر شود و حتما باید نام فرد حقیقی یا حقوقی رویش درج شود. از دیگر مزایای چک رمزدار بین بانکی و بانکی این است که تمام اطلاعات روی برگه چک ماشیننویسی شده و هیچ چیز دستنویس نیست. پول تنها امکان واریز شدن به حساب شخص قید شده روی برگه چک را دارد و حتی در صورت مفقود شدن چک رمزدار هم امنیت پولی که قرار است جابهجا شود، به خطر نمیافتد.
در حال حاضر از این چکها در انتقال مبالغ بالای پول بین افرادی که طرفین معامله هستند -مانند معاملات خانه و ماشین- استفاده میشود. البته فراموش نکنید بانکها برای صادر کردن چک رمزدار از مشتری پول دریافت میکنند و جزو خدمات بانکیای است که هزینهاش را از مشتری میگیرند.
انواع چک رمز دار
چک رمزدار، به ۲ نوع چک رمز دار بین بانکی و بانکی تقسیم میشود. چکهای رمزدار بخش زیادی از سهم چکهایی را که در شبکه بانکی صادر و وصول میشوند، به خودشان اختصاص دادهاند. طبق آمار امسال بانک مرکزی، 37 درصد از مبالغی که با استفاده از چک در شبکه بانکی جابهجا میشوند، متعلق به چک رمز دار است. برای انتقال پول به این شیوه هم باید یکی از ۲ نوع چک رمزدار بانکی و بین بانکی را انتخاب کرد.
چک رمزدار بین بانکی
کاربرد اصلی چک رمزدار بین بانکی انتقال پول از یک بانک به بانکی دیگر به درخواست مشتری بانک اول است. مشتری از بانک خودش میخواهد تا مبلغ مشخصی پول را در وجه شماره حساب، بانک و شعبهای خاص در قالب چک رمزدار بین بانکی صادر کند. پس چک رمز دار بین بانکی یکی از امنترین و مطمئنترین راهها برای انتقال پول است. تصور کنید چک گم شود یا آن را از شما بدزدند. با وجود مفقود شدن چک رمزدار هم مبلغ پول تنها امکان واریز شدن به همان شماره حساب مشخص را به نام گیرنده صاحب حساب دارد.
چک رمزدار بین بانکی تنها امکان واگذار شدن به فردی دیگر غیر از کسی که مشخصاتش روی چک آمده را ندارد، اما چک رمز دار بانکی با پشتنویسی و امضا امکان واگذار شدن به شخصی دیگر را دارد
این نوع انتقال پول مانند پول نقد اعتبار دارد و مهمترین مزایای چک رمزدار بین بانکی این است که بیشترین امنیت ممکن را به دارنده آن میدهد و در صورت بروز هر گونه اتفاق پیشبینی نشده برای چک، باز هم خطری برگه چک و مبلغی که رویش نوشته شده را تهدید نمیکند. چک رمز دار بین بانکی به عنوان حوالهای صادر شده که تنها باید در یک حساب بانکی خوابیده شود و به هیچ وجه نمیتوان آن را واگذار کرد یا در ازایش پول نقد از کسی گرفت یا حتی با مراجعه به شعبه بانک آن را نقد کرد. اگر هم دریافتکننده چک به هر دلیلی نخواهد آن را نقد کند، باید به بانک صادرکننده مراجعه کند و درخواست باطل کردن چک رمزدار را بدهد. بانک هم بعد از مهر کردن چک، روی چک مینویسد «هیچ عملیاتی انجام نشده است» و آن را ابطال خواهد کرد.
مزایای چک رمزدار بین بانکی
چک رمزدار بین بانکی بیشترین امنیت را بین تمام راههای انتقال مبلغ زیادی پول دارد.
چک رمز دار بین بانکی تنها امکان خوابیدن در حساب بانکی قید شده روی چک را داشته و قابلیت نقدشوندگی ندارد.
در صورت مفقود شدن چک رمزدار بین بانکی، هیچ خطری پول دارنده چک را تهدید نمیکند.
چک رمزدار بانکی
شیوه صادر کردن چک رمزدار بانکی هم مانند نوع بین بانکی است؛ یعنی دارنده حساب باید به شعبهای که در آن حساب دارد، مراجعه کند و از مسئول باجه بخواهد برایش چک رمزدار بانکی در وجه یک فرد حقیقی یا شرکتی حقوقی صادر کند. البته برای صادرکردن چک رمزدار بانکی، نیاز به شماره حساب دریافتکننده هم دارید چون باید روی برگه چک درج شود. بانک هم چک رمزدار بانکی را برای امنیت بیشتر رمزگذاری میکند.
فردی که چک به نامش صادر شده هم بعد از دریافت آن میتواند برای نقد کردنش به هر کدام از شعبههای بانک برود و آن را نقد کند. مزایای چک رمزدار بانکی این است که قابلیت انتقال به فرد دیگری را هم دارد و چنانچه دریافتکننده بخواهد آن را به کس دیگری واگذار کند، کافی است پشت آن را امضا کند تا نفر سوم نقدش کند. این قابلیت هرچند مزایت به حساب میآید، اما امنیت چک رمز دار بانکی را پایین میآورد، چون در صورت مفقود شدن، امکان وصول توسط هر کس دیگری وجود دارد.
اگر هم چک رمزدار بانکی مفقود شد، راهش مراجعه به بانک صادرکننده و پر کردن فرم مفقودی است. بعد از احراز هویت شما، بانک استعلام نقد شدن یا نشدن چک را میگیرد؛ اگر چک رمز دار بانکی نقد نشده باشد، آن را باطل میکند و میتوانید چک جدیدی دریافت کنید و هر کسی هم قبلی را پیدا کند، دیگر قابل نقد شدن نخواهد بود و جای نگرانی نیست. تفاوت چک رمزدار بین بانکی و بانکی در ایمنی بالاتر نوع بین بانکی است.
مزایای چک رمز دار بانکی
امکان نقد کردن چک بانکی در همه شعبههای بانک وجود دارد.
در صورت امضا و پشتنویسی، چک رمزدار بانکی قابلیت انتقال به شخص دیگری را دارد.
میتوان برای انتقال هر مبلغ پول (نامحدود) چک رمز دار بانکی گرفت.
تفاوت چک رمزدار بانکی و بین بانکی
با اینکه هر دو چک توسط بانکی که آن را صادر میکند، رمزگذاری میشوند، اما تفاوت چک رمزدار بین بانکی و بانکی در چند نکته مهم است. خیلی از مشتریان هم بدون توجه به این تفاوتها، در زمان مراجعه به بانک تنها درخواست گرفتن چک رمزدار میکنند و از مزایای هر کدام بیخبر هستند. فرقهایی که مهمترینهایشان را همینجا در «رده» برایتان فهرست کردهایم.
چک رمز دار بین بانکی امکان نقد شدن ندارد، اما چک رمزدار بانکی را میتوان در هر کدام از شعبههای بانک صادرکننده نقد کرد.
چک رمزدار بین بانکی در واقع انتقال پول از یک بانک به شماره حسابی در بانکی دیگر بوده و به نام شخص صادر نمیشود، اما چک رمزدار بانکی به اسم فرد صادر میشود.
چک رمز دار بین بانکی تنها امکان واگذار شدن به فردی دیگر غیر از کسی که مشخصاتش روی چک آمده را ندارد، اما چک رمزدار بانکی با پشتنویسی و امضا امکان واگذار شدن به شخصی دیگر را دارد.
امنیت چک رمزدار بین بانکی بالاتر از چک رمز دار بانکی است، چون در صورت مفقودی اولی هیچ خطری متوجه پول شما نیست، اما با گم شدن دومی امکان نقد شدن چک توسط قردی دیگر وجود دارد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید