به گزارش بانک اول این اپراتور که قرار است بیشتر خدمات بانکی انجام دهد و بهنوعی افراد از رفتن به بانک، استفاده از دستگاههای کارتخوان و ... بینیاز شوند. البته این سیمکارتها دارای شماره تلفن ثابت هستند و قابل ردیابی بوده که ممکن است درواقع رقیب سیمکارتهای ثابت بشوند؛ البته مجوز این کار فعلا صادر نشده و نوع فعالیت آنها با سیمکارتهای ثابت در تمایز است.
نخستین اپراتور مجازی تلفن همراه (MVNO) توسط اپراتور دانمارکی TELE2 راهاندازی شد و پس از آنکه موج این پدیده اروپا را فراگرفت، اپراتور مجازی موفق انگلیس در سال ۱۹۹۹ میلادی به فروش خدمات مخابراتی اپراتور UK پرداخت. این اپراتور توانست از ابتدای آغاز به کار خود تاکنون رقمی بالغ بر ۴۸۰ میلیون درآمد داشته باشد.
حق امتیاز اپراتورهای مجازی در ایران
به تازگی هیئت دولت حق امتیاز پایه پروانه اپراتور مجازی تلفن همراه (MVNO) را به میزان ۵۰ میلیارد ریال و پروانه اپراتور مجازی تلفن همراه نوع دوم را ۲۰ میلیارد ریال تعیین و تصویب کرد. اگر درآمد پیشبینی شده در طرح تجاری بیش از ۲۰۰ میلیارد ریال باشد، به ازای هر ۵۰ میلیارد ریال ۱۰ درصد به حق امتیاز اضافه خواهد شد. همچنین حق امتیاز پروانه ارائه خدمات ارتباطی (Servco) رقم ۲۰ میلیارد ریال تعیین شد.
حامد قاسمی نراقی با تشریح اپراتور مجازی به «ابتکار» گفت: اپراتور مجازی از حدود دو سال قبل به ایران آمد اما درنهایت روز گذشته راه اندازی شد. از اهداف این اپراتور میتوان به انجام خدمات بانکی و پرداختها و ارائه سرویسهای اینترنتی اشاره کرد. درواقع این اپراتور اهداف خاصی را دنبال میکند که درآمدزایی آن به فروش این سیمکارتها بستگی کامل ندارد.
این کارشناس حوزه آیتی اضافه کرد: دو تفاوت اصلی این شبکه، هسته (کیفیت شبکه) و برنامههای کاربردی آنها است. اما آنتنها و فرستندههای آنها از رایتل تامین میشود. هدفگذاری این سیمکارتها، در ابتدا 10 میلیون نفر است که آن را نمیتوان رقیب اصلی سیمکارتهای ثابت دانست.
تفاوت اپراتورهای مجازی با اپراتورهای موبایل
وی با اشاره به تفاوتهای موجود میان اپراتورهای مجازی و ثابت گفت: اپراتورهای مجازی موبایل نمیتوانند خودشان شبکه و زیرساخت فیزیکی جدا داشته باشند. این شرکتها باید برای استفاده از شبکه تلفن همراه، با یک یا چند از اپراتورهای اصلی موبایل قرارداد بسته تا بتوانند از شبکه آنها استفاده کنند. به این ترتیب در کشور ما هر شرکتی که میخواهد مجوز اپراتور مجازی تلفن همراه(MVNO) را دریافت کند باید حداقل با یکی از شرکتهای همراه اول، ایرانسل و رایتل به توافق رسیده و با آنها قرارداد امضا کند. ازطرفی اپراتورهای مجازی موبایل نمیتوانند شبکه خود را گسترش دهند مگر اینکه اپراتور اصلی برای توسعه شبکهاش اقدام کند و دسترسی استفاده از آن را به اپراتور مجازی بدهد. به این ترتیب اپراتورهای مجازی قبل از قرارداد باید به توسعه فنی و جغرافیایی شبکه اپراتور اصلی به خصوص در زمینه شبکههای 3G و 4G دقت کنند.
ازسوی دیگر تعرفه اپراتورهای مجازی باید براساس قوانین رگولاتوری و با توافق اپراتور اصلی تعیین شود. این تعرفهها در برخی مواقع کمتر از اپراتورهای اصلی و در برخی مواقع بیشتر است. همچنین سرشماره یا همان کد اپراتورهای مجازی میتواند متفاوت باشد و رگولاتوری به این اپراتورها سرشماره خاصی را ارائه کند. درضمن اپراتورهای مجازی میتوانند سیمکارتهای خود را از اپراتور اصلی تهیه نکرده و خودشان از شرکت تولیدکننده خریداری کنند؛ بنابراین قیمت سیمکارتهای این اپراتورها میتواند متفاوت باشد و در این زمینه از اپراتور اصلی تبعیت نکنند.
براساس قوانین اپراتورها در ایران میتوانند تنها ۱۰ سیمکارت را به نام یک نفر بزنند. اپراتورهای مجازی شامل این قانون میشوند و مالکانی که ۱۰ سیمکارت از یک اپراتور دارند میتوانند ۱۰ سیمکارت دیگر از اپراتور مجازی طرف قرارداد با این اپراتور نیز داشته باشند. از دیگر تفاوت بین اپراتور مجازی و اپراتور تلفن همراه میتوان به تعرفه اپراتورهای مجازی اشاره کرد که طبق قوانین رگولاتوری و با توافق اپراتور اصلی صورت میگیرد.
جزئیات ورود اپراتورهای مجازی به بازار
آرش کریمبیگی مدیرعامل این اپراتور با تشریح وضعیت بازار موبایل ایران هنگام ورود اپراتورهای مجازی تلفنهای همراه، گفت: با احتساب سه اپراتور سراسری و سه اپراتور کوچکتر درحال حاضر 83 میلیون مشترک فعال موبایل با ضریب نفوذ 104 درصد در کشور وجود دارد و بازار تلفن همراه ایران هماکنون اشباع است.
وی گفت: در این شرایط بازار، تغییرات بعدی در نتیجه ترابردپذیری (تغییر اپراتور با حفظ شماره موبایل) و اپراتورهای مجازی موبایل (با رویکرد بازارهای خاص) ایجاد خواهند شد. وی با اشاره به سطوح مختلف فعالیت اپراتورهای مجازی، گفت: سادهترین سطح اپراتور مجازی همه امکانات را اجاره و با برند خود محصول عرضه میکند که در ایران نیاز به پروانه ندارد و بالاترین سطح اپراتوری مجازی همه امکانات به غیر از شبکه رادیویی را فراهم میکند.
به گفته وی در ابتدای فراخوان واگذاری موافقت اصولی اپراتورهای مجازی تلفن همراه، 51 شرکت برای دریافت موافقت اصولی اقدام کردند که درنهایت 25 شرکت موافقت اصولی گرفتند. کریم بیگی یادآور شد: از 5 اپراتور دارای پروانه نوع اول اپراتور مجازی 4 شرکت دارای عقبه بانکی و یک شرکت دارای سابقه اینترنتی (اپراتور ارتباطات ثابت) هستند که این اپراتور برنامه تبدیل به اولین اپراتور نسل جدید Multi MNO برای عرضه خدمات به سایر MVNOها را در دستورکار دارد.
وی یادآور شد: این اپراتور نسل 2 تلفن همراه را ندارد و سیمکارتها با پیششماره این اپراتور 0998 عرضه میشوند. به گفته کریمبیگی، هزینه هر دقیقه مکالمه درون شبکه 555 ریال، مکالمه برون شبکه 888 ریال، پیامک انگلیسی 222 ریال، پیامک فارسی 111 ریال و اینترنت مصرف آزاد بین 0.075 تا 0.6 ریال است.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید