دوشنبه, 24 اردیبهشت 1403 2024,May

معیار دهک‌بندی خانوار برای یارانه مشخص شد

24 خرداد 1401
معیار دهک‌بندی خانوار برای یارانه مشخص شد

به گزارش بانک اول جت‌الله عبدالملکی گفت: مبنای کار دولت عدالت است در ارتباط با ارز ۴۲۰۰ هزار تومانی با بی‌عدالتی شدید روبه رو بودیم در جریان ارز ۴۲۰۰ تومانی ۴۰۰ هزار میلیارد تومان از جیب مردم برداشت می‌شد، چون دلار و ارز حاصل از صادرات دست مردم را نمی‌گرفت، چون بخشی از آن در جیب دلال‌ها، قاچاقچیان، خارجی‌ها، تولید کننده خارجی می‌رفت و فقط و بخش کمی از آن به مردم می‌رسید، اما حالا ۱۰۰ درصد این ارز به مردم داده می‌شود.

به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، حالا دلار به نرخ روز به واردکننده‌ها داده می‌شود و بقیه پول به دهک‌های پایین می‌رسد که ۴۰۰ هزارتومان درماه به دهک‌های پایین و ۳۰۰ هزار تومان به دهک‌های بالاتر داده می‌شود و نتیجه هم از بین رفتن قاچاق، افزایش تولید، کنترل قیمت و فاصله طبقاتی به شدت کاهش پیدا خواهد کرد.

او گفت: افزایش قیمت در برخی کالا‌ها مثل مرغ، روغن و تخم مرغ بر بالا رفتن قیمت سایر اقلام اثر دارد، اما این افزایش بسیار محدود و ناچیز است و مجموعا برآورد ما این است که جمع افزایش قیمتی که در سهم کالا‌های مختلف اتفاق می‌افتد سر جمع از میزان افزایش درآمد مردم با یارانه بیش‌تر خواهد بود و این یارانه باعث افزایش رفاه و قدرت خرید در دهک‌های مختلف می‌شود.

ملک و خانه ملاک دهک‌بندی نیست

عبدالملکی گفت: معیار دهک‌بندی مجموعه‌ای از متغیر‌های مالی مثل خودرو گردش بانکی سود‌های بانکی است ملک و خانه افراد جزو ملاک‌ها دهک‌بندی نیست و بعد خانواده را با درآمد، جریان مالی، حقوق و سود بانک را در نظر می‌گیریم و دهک‌بندی را انجام می‌دهیم این اطلاعات را هم از خزانه کل کشور، بانک مرکزی، بیمه و صندوق‌های بازنشستگی گرفته‌ایم.

به گفته وی ، برای دهک‌بندی کل گردش مالی خانواده را در نظر می‌گیریم فرزندان خانواده شاغل هستند درآمد و ماشین دارند عملا جدا شدند، اما در سازمان هدفمندی یارانه‌ها و وزارت کار تمام درآمد و دارایی خانواده را ملاک قرار می‌دهد.

او می‌گوید: الگوی تخصیص ارز با روش قبل مورد انتقاد بوده است و باعث فساد می‌شود و غیر عادلانه است تحلیل بنده این است که دولت قبل خود را در دردسر نینداخت و وارد چالش نشد، اما در دولت جدید به دنبال حذف ارز ترجیحی و تغییر شکل یارانه رفتیم و تا ماه رمضان به روش قبل پیش رفتیم هر یک ماهی که اجرای این طرح به تعویق می‌افتاد ۳۸ هزار میلیارد تومان از مبالغ نقدی که می‌توانست در اختیار مردم قرار گیرد از بین می‌رفت.

باشگاه خبرنگاران

اخبار مرتبط
چندین سال، یارانه نقدی در بیستم هر ماه به‌حساب سرپرستان خانوارهای مشمول واریز می‌شد؛ اما از بهمن‌ماه بازه زمانی یارانه‌های نقدی و غیر نقدی تغییر کرد و همین مسئله برخی را که به شیوه قبلی عادت کرده بودند، سردرگم کرد.
دولت از ۱۷ بهمن‌ماه ۱۴۰۲ به مدت سه ماه (تا ۱۸ اردیبهشت) مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک را تحت عنوان «طرح فجرانه» اجرا کرد. در این فاز، «شرط ۲۰۰ هزار تومان خرید از یارانه» حذف شد، اما اعتبار تشویقی آن از ۱۲۰ هزار تومان (اعتبار تشویقی کالابرگی) به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت. روز سه شنبه ۱۸ اردیبهشت ماه، آخرین روز اعتبار طرح فجرانه کالابرگ الکترونیک است، اما دولت هنوز در خصوص ادامه روند این سازوکار پرطرفدار، خبر جدیدی اعلام نکرده است.
مشاور امور رفاهی خاطرنشان کرد،‌ دولت تا کنون در قالب اجرای سه ماه طرح فجرانه کالابرک الکترونیک ۲۸ هزار میلیارد تومان پرداخت کرده و آورده خود مردم نیز ۸۴ هزار میلیارد تومان بوده است و در این زمینه تا کنون ۱۴۲ میلیون بسته غذایی بر سر سفره مردم قرار گرفته و شرایط ایجاد امنیت غذایی در ۷ دهک پائین درآمدی جامعه را فراهم کرده است.
هنوز خبری از ادامه طرح کالا برگ در ادریبهشت ماه نیست. سیدرضا یحیوی در این باره گفته است: برای نحوه اجرای طرح کالابرگ الکترونیک در مرحله جدید تصمیم‌گیری در سطح دولت صورت خواهد گرفت. در این راستا وزارت رفاه مدل‌هایی طراحی و پیشنهاد می‌دهد که تا هفته آینده در خصوص نحوه اجرای مرحله جدید اطلاع‌رسانی خواهد شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها