چهارشنبه, 12 اردیبهشت 1403 2024,May

یک برگه چک قدیمی دوره قاجار / مبلغ چک را ببینید

03 مهر 1401
یک برگه چک قدیمی دوره قاجار / مبلغ چک را ببینید

به گزارش بانک اول بانک شاهنشاهی در سال ۱۳۰۶ قمری برابر با ۱۲۶۷ شمسی با صدور امتیازنامه‌ای از ناصرالدین شاه قاجار به بارون جولیوس دو رویتر انگلیسی تاسیس شد.

سیستم نوین بانکداری با تاسیس این بانک وارد ایران شد.

بانک شاهنشاهی موفق شد افزون بر امتیاز ضرب سکه، امتیاز نشر اسکناس را هم به دست آورد و برای اولین بار اسکناس کاغذی منتشر کند.

 
 

در زیر، تصویر یکی از قدیمی‌ترین برگه چک‌های مربوط به دوره احمدشاه قاجار را که از سوی این بانک صادر شده است، می‌بینید.

نکته جالب این برگه چک، سادگی آن است. مبلغ چک در کنار درج به حروف فارسی، به خط سیاق نوشته شده است. خط سیاق، خطی رمزمانند در حسابداری قدیم بود که اعداد و ارقام را برای جلوگیری از هرگونه دستکاری و تقلب به ۲ صورت می‌نوشتند. ابتدا صورت کامل عدد و رقم را به سیاق می‌نوشتند و در بالا یا زیر آن نصف آن عدد را هم درج می‌کردند تا از هر گونه دستبرد به متن جلوگیری شود.

 
 
 

بازخوانی محتوای چک:

نمره ۲۳۶۱۴

بانک شاهنشاهی ایران

مبلغ پانصد و پانزده تومان (نصف: ۲۵۷ تومان و ۵ هزار دینار) بقیه طلب در وجه حامل داده شود یا حامل کارسازی دارید.

فی یوم ۱۲ شهر رجب‌المرجب سنه ۱۳۳۴؛ مُهر: مخبرالدوله، ۱۳۱۹.

همشهری

اخبار مرتبط
پژمان فر همچنین گفت: در بخش دوم جلسه مقرر شد اقدامات لازم برای الزام افراد به ثبت اطلاعات در سامانه املاک و اسکان برای صدور دسته چک از سوی بانک مرکزی صورت پذیرد. سازمان ثبت احوال نیز مکلف شد اقدامات اولیه برای ارائه خدمات چهارگانه خود یعنی تولد ،ازدواج، طلاق و وفات از طریق تعیین محل اقامت توسط سامانه املاک انجام دهد.
چک عادی به چکی گفته می‌شود که اشخاص، عهده بانک‌ها به حساب جاری خود صادر کرده و دارنده آن تضمینی جز اعتبار صادرکننده آن ندارد. گیرنده وجه چک ممکـن است خود صادرکننده یا حامل چک بوده و یا این که چک در وجه شـخص معـین و یا بـه حواله کرد آن شخص صادر شده باشد، این چک‌ها به دو دسته چک‌های وصولی و برگشتی تقسیم می‌شود.
دارنده چک می‌تواند بدون پرداخت هزینه‌های سنگین دادرسی، در کمتر از ۲۰ روز، اجراییه چک را دریافت و به موجب آن چک برگشتی را نقد کند.
مبلغ چاپ شده بر روی سفته در راستای پرداخت عوارض و مالیات‌های دولتی تعیین شده است و دلالتی بر میزان اشتغال ذمه صادرکننده ندارد؛ بنابراین در صورت عدم تکمیل آن، میزان دین صادرکننده، مشخص نبوده و دعوی مطالبه وجه آن مسموع نیست

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات