پنجشنبه, 16 آذر 1402 2023,December

محرومیت‌های چک برگشتی در چه حالتی تعلیق می‌شود؟

23 آبان 1402
محرومیت‌های چک برگشتی در چه حالتی تعلیق می‌شود؟

طبق بخشنامه جدید بانک مرکزی، اعمال محدودیت نسبت به بنگاه اقتصادی دارای سابقه چک برگشتی رفع سوءاثر نشده، صرفاً با تشخیص شورای تامین و برای مدت یک‌سال از تاریخ ابلاغ مصوب شورا معلق می‌گردد.

به گزارش  بانک اول  قانون صدور چک در ماده 5 مکرر محرومیت های جدیدی را برای صاحب حساب و صادرکننده چک درنظر گرفته که بعد از ثبت غیرقابل پرداخت بودن یا کسری مبلغ چک در سامانه یکپارچه بانک مرکزی، این سامانه مراتب را به صورت برخط به تمام بانکها اطلاع می دهد.

کلیه بانک‌ها حسب مورد مکلفند تا هنگام رفع سوء اثر از چک، اقدامات زیراعمال نمایند.

الف - عدم افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید

ب - مسدود کردن وجوه کلیه حساب‌ها و کارت‌های بانکی و هر مبلغ متعلق به صادرکننده که تحت هر عنوان نزد بانک دارد به میزان کسری مبلغ چک

ج- عدم پرداخت هرگونه تسهیلات بانکی یا صدور ضمانت‌نامه‌های ارزی یا ریالی

د- عدم گشایش اعتبار اسنادی ارزی یا ریالی.

حال سوال این است که این محرومیت ها استثنایی دارد یا خیر؟ تبصره 1 تنها استثنا را بیان کرده که چنانچه اعمال محرومیت های مذکور در بندهای (الف)، (ج) و (د) در خصوص بنگاه‌های اقتصادی با توجه به شرایط، اوضاع و احوال اقتصادی موجب اخلال در امنیت اقتصادی استان مربوط شود، به تشخیص شورای تامین استان موارد مذکور به مدت یک سال به حالت تعلیق در می آید.

بانک مرکزی با صدور بخشنامه در 15 آبان ماه امسال، شیوه اجرایی این امر را ابلاغ کرده که بنگاه اقتصادی مشمول باید درخواست خود را در سامانه وزارت صمت ثبت کرده تا از طریق ستاد تسهیل و رفع موانع تولید برای شورای تامین ارسال شود. در نهایت مصوبه مربوطه به بانک مرکزی ارسال می شود و نه بانک عامل و بعد در سامانه ای برای اطلاع بانکها قرار می گیرد.

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران , چک برگشتی ,

بنابراین و طبق بخشنامه بانک مرکزی، اعمال محدودیت نسبت به بنگاه اقتصادی دارای سابقه چک برگشتی رفع سوءاثر نشده، صرفاً با تشخیص شورای تامین و برای مدت یک‌سال از تاریخ ابلاغ مصوب شورا معلق می‌گردد.

مدت یک‌ساله در نظر گرفته شده برای تعلیق محدودیت نسبت به بنگاه اقتصادی قابل تمدید نخواهد بود. ضمن اینکه هر بنگاه اقتصادی صرفاً سه سال پس از انقضای مدت یک‌ساله مزبور امکان ثبت درخواست جدید را خواهد داشت.

اخبار مرتبط
اقتدار اقتصادي كشورها به توان توليد كالاهاي قابل صادرات يا كالاهاي داراي جايگاه موثر در زنجيره تجارت جهاني بازمي‌گردد و دولت براي تقويت اين بخش، نيازي به تصدي‌گري ندارد و با حذف موانع دست و پاگير، مي‌تواند زمينه‌هاي رشد اقتصادي را فراهم كرد.
بر اساس تبصره الحاقی به ماده یک قانون صدور چک مصوب سال ۱۳۹۷، امکان صدور چک‌های الکترونیکی (داده پیام) به صورت قانونی فراهم شد و این نوع چک نیز مشمول قوانین و مقررات مرتبط با چک‌های کاغذی قرار گرفت. در راستای اجرایی شدن صدور چنین چک‌هایی هم بانک مرکزی مکلف شد ظرف یک سال از لازم الاجرا شدن این تبصره، زیرساخت‌ها و اقدامات لازم برای صدور و مطالبه چنین چک‌هایی را فراهم کند سرانجام هم ۲۱ آبان سال گذشته از اولین چک الکترونیکی رونمایی شد.
با استفاده از «چابک» امکان صدور چک در هر زمان و مکان بدون نیاز به حمل دسته چک و کارسازی چک بدون نیاز به مراجعه به شعبه فراهم می شود. بر اساس این گزارش، امنیت بسیار بالای این محصول و عدم امکان سوء استفاده، سرقت، مفقودی و … و امکان دریافت هم زمان چک کاغذی و چک امن دیجیتال، از دیگر مزایای استفاده از چک الکترونیکی بانک کشاورزی «چابک» است.
بانک مرکزی برای دومین مرتبه به جهت رفع سوء برداشت ها از قانون توسط بانک‌ها بخشنامه‌ای در خصوص رفع سوءاثر از چک‌های برگشتی را برای شعب بانکی صادر کرده است، سوء برداشت از قانونی که سبب شده برخی از افراد با مشکلات متعددی مواجه شوند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها