امروزه بسیاری از صنایع وابسته فولاد هستند. فولاد از مهمترین بخشهای صنایع مختلف و گوناگون محسوب میشود و از ویژگیهای منحصر به فردی برخوردار است. در گذشتههای نه چندان دور، متخصصان برای تولیدات، نیاز به واردات فولاد از کشورهای دیگر داشتند. اما خوشبختانه در سالهای اخیر، کشور ایران توانست جایگاه بالایی را در بازار جهانی تولید فولاد نصیب خود کند. جالب است بدانید که امروزه فولاد ایران در جهان به دلیل کیفیت بالا طرفداران بسیار زیادی را به خود جلب نموده است.
متأسفانه مشکلاتی همچون رقابت کشورها و تحریمها، موجب ایجاد موانعی برای تولیدکنندگان فولاد ایران شده است. اما متخصصان در تلاشاند تا با تولید فولاد مرغوب، رتبه بالایی را در بازار جهانی به دست آورند. در ادامه با ما همراه باشید، تا با فولاد، عوامل مؤثر بر قیمت آن و رشد تقاضای فولاد در سال ۱۴۰۳ بیشتر آشنا شوید.
فولاد چیست و چه نقشی در صنایع دارد؟
فولاد، نوعی آلیاژ بسیار قوی بوده که در ساختار خود علاوه بر آهن، مقادیر دیگری همچون کربن، آلومینیوم و... را دارا است. فولادها در صنایع مختلفی همچون خودروسازی، تولید ادوات کشاورزی، تولید انواع پروفیلها و سایر صنعتها کاربرد دارند. جالب است بدانید که فولاد یک عضو جدا نشدنی از صنعت محسوب شده و کاربردهای بیشماری دارد. فولادها به شکلهای متنوعی تولید میشوند و هر کدام از آنها، ویژگیهای خاص و منحصر به فردی را به خود اختصاص دادهاند.
عوامل مؤثر بر قیمت فولاد
قبل از آن که به شرح رشد تقاضای فولاد در سال ۱۴۰۳ بپردازیم، بهتر است اطلاعاتی راجع به عوامل مؤثر بر قیمت فولاد داشته باشیم. همانطور که میدانید، نرخ فولاد توسط بازار جهانی تعیین میشود. از مهمترین عوامل مؤثر بر روی قیمت فولاد میتوان به نوسانات بازار جهانی، نرخ ارز، میزان عرضه و تقاضا اشاره کرد.
۱-نوسانات بازار جهانی
نوسانات بازار جهانی، یکی از عوامل بسیار مهم و مؤثر بر روی قیمت فولاد محسوب میشوند. قیمت فولاد در بازار جهانی به صورت لحظهای متغیر است. هر چقدر که سرانه تولید کشورها بیشتر شود، قیمت جهانی فولاد کاهش مییابد و بلعکس.
2-نرخ ارز
امروزه بسیاری از تجهیزات و مواد اولیه صنایع در جهان توسط دلار آمریکا و سایر ارزها خریداری میشوند. از این رو، میتوان نتیجه گرفت که نرخ ارز، بخصوص دلار تأثیر بسزایی را بر روی قیمت فولاد ایفا میکند.
۳-میزان عرضه و تقاضا
میزان عرضه و تقاضا نیز تأثیر بسزایی بر روی قیمت فولاد ایفا میکنند. شاید این مسئله کمی عجیب به نظر برسد اما خوب است بدانید که هرچقدر میزان عرضه و تقاضا بیشتر باشد، قیمت فولاد نیز به همان مقدار کاهش مییابد و قدرت خرید تولیدکنندگان بیشتر میشود. اما اگر میزان عرضه و تقاضا در بازار کمتر از حد مجاز باشد، قیمت فولاد افزایش مییابد.
چه عواملی بر صنعت رشد تقاضای فولاد در سال ۱۴۰۳ تاثیر گذارند؟
خوشبختانه در سالهای اخیر کشور ایران توانسته در زمینه تولید فولاد، جایگاه جهانی خوبی را نصیب خود کند. از طرفی دیگر، فولاد ایران به دلیل دارا بودن کیفیت بالا و قیمت مقرون به صرفه، در جهان طرفداران بیشماری دارد. اما برخی از مشکلات همچون تحریمها، میزان تولید و عرضه فولاد کشور را محدود میکنند. از طرفی دیگر، برخی از عوامل خاص نیز بر روی صنعت فولاد کشور تأثیر گذارند. عوامل مؤثر بر روی صنعت فولاد کشور به شرح زیر است؛
1-قیمت دلار
یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر رشد تقاضای فولاد در سال ۱۴۰۳ کشور، قیمت دلار است. همانطور که اشاره شد، دلار از مهمترین داراییها برای واردات و صادرات و تجارت کشورها محسوب میشود و هرچقدر قیمت دلار در بازار جهانی بیشتر باشد، صنعت فولاد در کشورها دچار رکود بیشتری میشوند. اما هرچقدر قیمت دلار پایینتر باشد، میزان خرید و فروش و تقاضا فولاد بیشتر شده و این امر سبب پیشرفت صنایع تولید فولاد در کشور میشود.
۲-رکود و کسادی بازار فولاد
رکودی و کسادی بازار فولاد نیز از دیگر عوامل مؤثر بر روی سرانه تولید فولاد در کشور محسوب میشود. همانطور که اشاره شد، عواملی همچون تحریم و تورم میتوانند بر روی بازار فولاد تأثیرات منفی فراوانی داشته باشند. هر چقدر که فشار تحریم و تورم بیشتر باشد، سرانه تولید فولاد در کشور کاهش یافته و در نتیجه قیمت فرآوردههای فولادی افزایش مییابد.
۳-محصولات بیکیفیت وارداتی
از دیگر عوامل مؤثر بر روی صنعت تولید فولاد کشور، میتوان به واردات فرآوردههای فولادی بیکیفیت اشاره کرد. ورود فرآوردههای فولادی بیکیفیت و عرضه آنها به بازار، سبب کاهش فروش فولادهای مرغوب داخلی میشود. البته خوشبختانه امروزه واردات فرآوردههای فولادی نامرغوب برای افراد سودجو در کشور امکانپذیر نیست.
بهترین راهکارهای افزایش سرانه تولید فولاد
خوشبختانه در سال جاری کشور ایران رتبه دوازدهم تولید فولاد را در جهان به خود اختصاص داده است. یکی از بهترین راهها برای افزایش سرانه تولید فولاد، حمایت از تولید داخل است. طبق نظر کارشناسان آرسینکو ، تولیدکنندگان میتوانند با استفاده از فرآوردههای فولادی تولید داخل، گامی بلند درعرصه افزایش سرانه تولید فولاد کشور بردارند. علاوه بر آن، متکی نبودن به فرآوردههای فولادی، میتواند سبب پیشرفت صنعت فولاد کشور گردد.
پیشبینی صنعت فولاد در آینده
خوشبختانه از سال ۲۰۱۲ تا به امروز صنعت تولید فولاد ایران روز به روز در حال پیشرفت است. در سال ۲۰۱۲ کشور ایران توانست در زمینه تولیدات فولاد رتبه ۱۷ جهان را به خود اختصاص دهد. پس از آن در سال ۲۰۱۷ رتبه ۱۷ صنعت تولید فولاد کشور به ۱۲ ارتقا یافت. امید است در آینده نه چندان دور صنعت فولاد ایران با رشد و تحول عظیمی مواجه شود. البته توجه داشته باشید که حمایت از تولید داخل، میتواند سرعت رشد صنعت فولاد کشور را چندین برابر افزایش دهد.
نقش فولاد در اقتصاد ایران
بهتر است بدانید که فولاد، بخش مهمی از اقتصاد کشور را تحت پوشش خود قرار میدهد. خوشبختانه کشور ایران جزء بزرگترین صادرکنندگان فولاد در جهان محسوب میشود. هرچقدر که سرانه تولید سالانه فولاد و میزان تقاضا آن بیشتر باشد اقتصاد کشور نیز به همان مقدار پیشرفت میکند. اما بهتر است بدانید که کاهش سرانه تولید فولاد، میتواند زیانهای جبران ناپذیر اقتصادی را به همراه داشته باشد.
کلام آخر
همانطور که در قسمتهای قبل گفته شد، فولاد نقش بسزایی را در اقتصاد کشور ایفا میکند. از طرفی دیگر، صادرات فولاد به کشورهای دیگر، میتواند مسیر پیشرفت اقتصاد کشور را هموار سازد. البته فراموش نکنید که تحریم و تورم چالشهایی را برای تولیدکنندگان فولاد در کشور ایجاد کردهاند. اما خوشبختانه تولیدکنندگان در تلاشند تا با تولید فرآوردههای فولادی مرغوب، بازار جهانی را در دست بگیرند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید