ﺳﻪشنبه, 13 آذر 1403 2024,December

این بانک‌ها خدمات چک الکترونیکی ارائه می‌دهند + جزییات و نحوه استفاده

06 خرداد 1403
این بانک‌ها خدمات چک الکترونیکی ارائه می‌دهند + جزییات و نحوه استفاده

تاکنون ۱۲ بانک چک دیجیتال را عملیاتی کرده ‌اند و بانک های مسکن و خاورمیانه نیز در مراحل پایانی فرآیند پیوستن به سامانه چکاد هستند.

به گزارش بانک اول اجرایی شدن چک دیجیتال در نظام بانکی را می توان به عنوان یکی از اقدامات مهم بانک مرکزی در دولت سیزدهم برشمرد.

بانک مرکزی و شبکه بانکی در راستای عمل به تکالیف قانون جدید چک و ارائه محصولات فناوری‌محور، چک الکترونیک را به عنوان محصولی جدید در شبکه بانکی معرفی کرد و این محصول در آبان ماه سال ۱۴۰۱ توسط سه بانک رونمایی شد.

چک الکترونیک محصولی است که مشتریان شبکه بانکی را از مراجعه به شعبه بی‌نیاز می‌کند و تمام مراحل آن به صورت غیرحضوری قابل انجام است. شخص درخواست‌کننده دسته‌چک می‌تواند دسته‌چک را در موبایل‌بانک یا اینترنت‌بانک خود درخواست داده و پس از بررسی‌های لازم، تعداد برگ‌های چک با شناسه صیادی در اختیار فرد قرار می‌گیرد. سپس فرد می‌تواند در موبایل‌بانک یا اینترنت‌بانک اقدام به صدور چک کرده و به کارتابل گیرنده ارسال کند.

در حال حاضر، ۱۲ بانک این خدمت را به مشتریان خود ارائه می‌دهند. سایر بانک‌ها نیز در مراحل آزمون‌ها فنی محصول خود هستند و با ادامه این روند، چک‌های الکترونیک به مرور جایگزین چک کاغذی می‌شوند.

بانک مرکزی همه بانک‌ها را به پذیرش بین بانکی چک‌های دیجیتال سایر بانک‌ها در سامانه چکاوک مکلف کرده است. تاکنون بیش از ۲۵۰ هزار فقره چک الکترونیک در کشور صادر شده و قرار است طی سال‌های آینده تمامی چک‌ها، الکترونیک شوند.

تاکنون بانک‌های صادرات، تجارت، پارسیان، رفاه، کشاورزی، پاسارگاد، رسالت، ملت، گردشگری، توسعه صادرات، توسعه تعاون به سامانه چکاد (سامانه چک امن دیجیتال) متصل شدند و چک دیجیتال را عملیاتی کرده اند. در بانک ملی نیز تمام زیرساخت های چک الکترونیک فراهم شده ولی هنوز به مشتری ارائه نشده است هرچند اطلاعات دریافتی بیانگر آن است که بزودی این طرح در اختیار مشتریان بانک ملی هم قرار می گیرد.

بانک های مسکن و خاورمیانه نیز در مراحل پایانی فرآیند پیوستن به سامانه چکاد هستند. بانک‌های آینده و سپه نیز بزودی این سامانه را عملیاتی خواهند کرد.

چک دیجیتال نوع جدیدی از چک است که سرعت، دقت و امنیت بیشتری در عملکرد و نقد شوندگی نسبت به چک‌های کاغذی دارد و تمام قوانین چک کاغذی برای آن قابل اجراست و با امضای الکترونیکی اعتبار پیدا می‌کند.

به همین منظور، سامانه چک دیجیتال با هدف ایجاد بستری برای ارائه چک امن دیجیتال و رفع مخاطرات احتمالی چک‌های کاغذی راه‌اندازی شده است که امکان مدیریت و نظارت آنلاین مبادله چک را برای شبکه بانکی و بانک مرکزی فراهم می‌کند.

چکاد با هدف ایجاد زیرساخت جهت اجرای امن فرآیندهای چک دیجیتال به صورت غیرحضوری و به‌منظور ارائه نوع جدیدی از چک به صورت داده پیام و کاملاً دیجیتال راه‌اندازی شده است.

از مزایای چک دیجیتال می‌توان به سرعت زیاد در ثبت و پردازش، عدم نیاز به ارسال نسخه فیزیکی چک، حذف نگرانی افراد در خصوص ثبت چک در سامانه و امنیت بالا و عدم امکان سرقت یا تحریف چک اشاره کرد.

اخبار مرتبط
نوشتن تاریخ چک به حروف و حتی عدد برای اکثر ما کار سختی است. به ویژه زمانی که بحث نوشتن تاریخ سررسید چک می‌شود. چون همه ما می‌دانیم با یک اشتباه کوچک در نوشتن اقلام چک به ویژه تاریخ آن، در هنگام وصول چک با چالش مواجه می‌شویم.
وصول چک به معنای دریافت وجهی است که توسط صادرکننده چک تضمین شده است. به عبارت دیگر، زمانی که شخصی چکی را به شما می‌دهد، در واقع قول می‌دهد که مبلغ نوشته شده روی چک را به شما پرداخت کند.
چک سفید امضا: این نوع چک، بدون مشخص‌کردن مبلغ یا تاریخ، بسیار خطرناک است و ممکن است منجر به سوءاستفاده شود. چک بدون موجودی: از طریق سامانه صیاد یا بانک مرکزی، اعتبار حساب صادرکننده چک را بررسی کنید. چک‌های دست‌نویس یا غیررسمی: چک‌هایی که بدون رعایت قالب قانونی صادر شده‌اند، ممکن است در دادگاه قابل استناد نباشند.
دادن چک به دیگران مستلزم دقت و شناخت کافی از فرد مقابل است، زیرا مسئولیت قانونی و مالی سنگینی به همراه دارد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها