به گزارش  بانک اول  بازار بورس اوراق بهادار تهران امروز نیز در دامنه مثبت و منفی دو درصدی مورد معامله قرار گرفت و نماگر بازار افت بیش از 20 هزار واحدی را نشان می‌دهد تا بازار با سرعت بیشتری به سمت محدوده 2 میلیون واحدی حرکت کند.

کارشناسان و فعالان بازار در رسانه‌های مختلف و فضای مجازی علل متعددی را برای این وضعیت روزهای بازار سرمایه اعلام می‌کنند. از گزارش منتشر شده شرکت‌های برای وضعیت صورت سود و زیان سال 1402 (عللی که باعث کاهش سودآوری شرکت‌های بزرگ شده است) تا سیاست‌های بانک مرکزی ، نرخ ارز (دلار نیما و آزاد) و همچنین نرخ اسناد خزانه اسلامی و فروش اوراق دولتی از جمله مواردی است که در فضای مجازی دست به دست بین اهالی می‌چرخد. البته که انتخابات زود هنگام ریاست جمهوری را نیز باید به این لیست اضافه کرد.

ارزش بازار بورس اوراق بهادار تهران در 6 خرداد 1402 رقمی در حدود 8517 همت بود و این رقم برای 6 خرداد ماه 1403 به عدد 7141 همتی رسیده است. (البته که باید این موضوع را نیز در نظر داشت که در سال 1402 سازمان بورس به وعده هر هفته یک عرضه اولیه عمل کرد.) با این وجود بعد از یک سال ارزش بازار بورس تهران با کاهش بیش از 1376 هزار میلیارد تومانی همراه شده است. یعنی 16 درصد کاهش ارزش بازار!

ناگفته نماند که ارزش بازار در 16 اردیبهشت ماه 1402 و یک روز قبل از ریزش بزرگ کمی بیشتر از 9370 همت بود. و کمترین میزان ارزش بازار در یکسال گذشته مربوط به 6 آبان ماه 1402 است که  ارزش بازار 6776 همت بود.

در بررسی ارزش معاملات در روز جاری فلزات اساسی با بیش از 249 میلیارد تومان رتبه اول را داشتند و بانک ها با 107 میلیارد تومان دوم ؛ گروه چند رشته ای صنعتی نیز 88 میلیارد تومان ارزش معاملات به خود گرفتند و خودرویی ها پرچم دار رتبه اول ارزش معاملات در بازار اوراق بهادار تهران به جایگاه پنجم سقوط کرد و بازار این گروه در صف های فروش خریدار نداشت. ارزش کل معاملات امروز به زحمت به عدد 3 هزار  و 300 میلیارد تومان رسید.

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه،  در صفحه شخصی خود این گونه نوشته است که وقتی نرخ بهره بدون ریسک بالای ۳۰درصد، نرخ تورم اندکی بالای ۲۰درصد، نرخ بازدهی سبد مرکب از هم شرکت‌های بورسی هم حدود ۱۵ درصد باشد، اقتصاد راهی بجز رکود، تعطیلی واحدهای اقتصادی و از هم پاشیدن سرمایه گذاری مولد و افتادن به تله نرخ بهره ندارد.

دنیای اقتصاد نیز نوشت که خودروسازان بزرگ کشور همچنان منتظر صدور مجوز افزایش قیمت کارخانه‌ای محصولاتشان هستند در حالی که به نظر می‌رسد با توجه به اتفاقات اخیر -به‌ویژه سانحه سقوط بالگرد رئیس‌جمهور- اصلاح قیمت به بعد از تشکیل دولت جدید موکول شود. از آخرین اصلاح رسمی و معمول قیمت کارخانه‌ای خودروها حدود ۱۳ ماه می‌گذرد و هرچند گمان می‌رفت در اوایل امسال مجوز جدیدی برای افزایش قیمت خودروها صادر شود، بااین‌حال فعلا این اتفاق رخ نداده است. این در حالی است که از حدود پنج ماه پیش، اختیار قیمت‌گذاری خودروها از سوی شورای رقابت به وزارت صمت واگذار شده است. بنابراین این وزارتخانه می‌تواند تحت قواعد کلی شورای رقابت قیمت خودروهای داخلی را تعیین کند. اما این اتفاق تا وقتی رئیس‌جمهور به شهادت نرسیده بود، رخ نداد و حالا نیز که محمد مخبر، معاون اول دولت سیزدهم، سکان دولت را به دست گرفته، به چند دلیل بعید است اتفاق خاصی در این مورد رخ دهد.

گفته می‌شد شورای رقابت با افزایش قیمت موافق است اما وزارت صمت مخالف این موضوع در این شرایط است.

اما در ادامه سناریو قیمت گذاری خودرویی، بیژن زنگنه، وزیر سابق نفت اعلام کرده است که  «ما خودرو را خیلی گران به مردم می‌فروشیم. بگذاریم خودرو رقابتی شود تا مردم بتوانند بهترین خودرو را بخرند. معتقدم بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود.» وی تأکید کرده که کماکان در تعامل با دنیا مشکل داریم.

رئیس بانک مرکزی نیز در جلسه شورای عالی مسکن عنوان داشته است که رشد قیمت مسکن کنترل شده است. این در حالی است که قیمت مشکن در مهرماه 1402 و طبق گزارش بانک مرکزی به طور متوسط به ازای هر مترمربع 76 میلیون تومان بوده است و این رقم برای فروردین ماه 1403 به عددی بیش از 81 میلیون تومان رسیده است.

خبر دیگر بازار امروز تعیین تعرفه واردات لاستیک خودرو بود که روی عدد 6 درصد قرار گرفت طبق مصوبه هیئت وزیران تعرفه واردات تایر سواری با قطر رینگ ۱۳، ۱۴، ۱۵ و سایر معادل ۶ درصد تعیین شده است. گفته می شود این تعرفه صرفاً تا پایان سال جاری اعمال خواهد شد.

بررسی تکنیکالی شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران 

بررسی نمودار شاخص کل بورس اوراق بهادار نشان میدهد که در این روزها (از ابتدای اردیبهشت ماه تا کنون) و البته در یک سال گذشته تعداد کندل‌های صعودی زیاد و کوچک است و به زحمت به سمت بالا حرکت می‌کنند اما در مقابل تعداد کندل‌های نزولی کم و قوی و تنها با چند روز معامله شاخص کل ارتفاع از دست می‌دهد.

عدد شاخص روی عدد 2 میلیون و 77 هزار واحدی ایستاد و اندیکاتور RSI  بیش از اندازه را نشان می‌دهد و رقم این اندیکاتور 21 واحد است. بازار به جز هیجان فروش سیگنال دیگری را به تکنیکالیست‌ها مخابره نمی‌کند.

طبق جدول زمان بندی انتخابات ریاست جمهوری از سوی وزارت کشور پنجشنبه هفته جاری 10 خرداد ماه 1403 است و به عنوان اولین روز شروع ثبت نام نامزدها است. و به احتمال زیاد بازار در این چند روزه و  تا اعلام افراد برای کاندیاتوری ریاست جمهوری در همین وضعیت قرار بگیرد.

و باید تا پایان هفته (به احتمال زیاد) با همین دامنه نوسان و صف‌های فروش و رخ منفی در نقشه بازار کار را سپری کنیم‌!

کل