شنبه, 7 مهر 1403 2024,September

خبر مهم برای دارندگان سپرده بانکی/پایان مهلت بانکها در اصلاح نرخ سود بیش از ۲۲.۵ درصدی

22 خرداد 1403
خبر مهم برای دارندگان سپرده بانکی/پایان مهلت بانکها در اصلاح نرخ سود بیش از ۲۲.۵ درصدی

مهلت دو هفته قبل بانک مرکزی برای اصلاح نرخ سود سپرده بیش از ۲۲.۵ درصدی بانک های بورسی و دولتی، امروز سه‌شنبه به پایان رسید.

به گزارش بانک اول، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد درحالی طی یک ماه اخیر با انتقاد از تخلف برخی بانک ها در پرداخت سود بیش از مصوبه 22.5 درصدی ، هشدارهای به مدیران بانک های بورسی و دولتی داده اند که امروز مهلت دو هفته ایی اصلاح نرخ های سود مصوب شورای پول و اعتبار است.

براساس این گزارش، بانک مرکزی با اشاره به تاکیدهای متعدد در لزوم رعایت سقف نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات، اعلام کرده بود: حداکثر نرخ سود بانکی طبق بخشنامه سال گذشته 22.5 درصد ( با سر رسید سه ساله) تعیین شده و همه بانکها ملزم به رعایت نرخ‌های سود مصوب هستند ولی برخی بانک‌ها و موسسات اعتباری شامل 6 تا 7 بانک با توسل به روش‌های مختلف از نرخ‌های سود مصوب تخطی کرده اند.

مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده خاص 30 درصدی هم با اهداف مشخص بوده و به هیچ وجه به منزله تغییر سیاست نرخ سود یا اعلام نرخ سود جدید نیست. بنابراین در صورت تخلف هر بانکی، صلاحیت مدیرعامل و اعضای هیات مدیره سلب خواهد شد.

بانک مرکزی حدود دو هفته پیش از بانک های بورسی و دولتی خواسته بود با برگزاری جلسه فوق‌العاده هیأت مدیره، برنامه اصلاحی را مصوب و حداکثر تا امروز سه‌شنبه به معاونت نظارت این بانک ارائه دهند.

تخلفات سودی بانک‌ها موجب شد تا بانک مرکزی ضمن اتمام حجت با بانک‌های متخلف ۲ هفته زمان برای اصلاح و رعایت نرخ های سود مصوب شورای پول و اعتبار تعیین کند. سرپرست بانک کشاورزی می گوید امروز اولتیماتوم بانک‌ها برای ارائه برنامه اصلاحی تمام می ‌شود.

در ماه‌های اخیر و بعد از مجوز انتشار اوراق گواهی سپرده خاص با سود ۳۰ درصد که اسفندماه به منظور مدیریت بازار ارز برای مدت کوتاهی در نظام بانکی اجرایی شد، تخلفات بانک‌ها در حوزه نرخ سود شدت گرفت.

کار تا جایی پیش رفت که بانک‌ها عملاً سود ۳۰ درصدی اوراق سپرده خاص را چراغ سبزی برای افزایش نرخ سود سپرده های بانکی تلفی کرده و برهمین اساس هم نرخ‌های سود را به صورت محسوسی افزایش دادند.این درحالی است که براساس مصوبه ابلاغی به شبکه بانکی حداکثر نرخ سود بانکی ۲۲.۵ درصد تعیین شده است.
محمدپور معاون نظارت بانک مرکزی در دیدار با مدیران تطبیق و هیئت مدیره بانکها نیز با تأکید براینکه موضع بانک مرکزی در قبال نرخ سود در نظام بانکی کاملاً مشخص است،‌ یادآور شد: بخشنامه ابلاغی در سال ۱۴۰۲ مورد تأکید بانک مرکزی است، براساس این بخشنامه حداکثر نرخ سود بانکی ۲۲.۵ درصد تعیین شده است و همه بانکها ملزم به رعایت نرخ‌های سود مصوب هستند.

او با ابراز اینکه براساس بررسی‌های انجام‌شده، ۶ یا ۷ بانک نرخ‌های مصوب را رعایت نمی‌کنند تصریح کرد: یکی از اهداف برگزاری نشست با مدیران تطبیق و هیئت مدیره بانکها تأکید بر تشکیل جلسه هیئت مدیره بانکها برای ابطال سپرده‌های با نرخ سودهای بالای این بانکها است تا نرخ سود در دامنه معقولی قرار گیرد. بانکها باید طی مدت یک هفته جلسه‌ هیئت مدیره خود را با محوریت نرخ سود بانکی تشکیل دهند و زمان‌بندی و برنامه کنترل و مدیریت نرخ سود بانکی را به بانک مرکزی اعلام کنند.

بانک مرکزی همچنین در بخشنامه‌ای به شبکه بانکی تأکید کرد: جلسه فوق‌العاده هیأت مدیره با موضوع بررسی نحوه رعایت نرخ‌های سود ابلاغی بانک مرکزی با قید فوریت برگزار و در صورت احراز تخطی از مقررات مزبور در آن بانک‏/موسسه اعتباری، برنامه اصلاحی لازم مصوب و حداکثر تا روز سه‌شنبه مورخ ۲۲‏‏/۰۳‏‏/۱۴۰۳ به معاونت نظارت این بانک ارائه شود. برنامه مذکور باید شامل تدابیر و اقدامات اصلاحی لازم الاجرا حداکثر ظرف مدت ۲ هفته به منظور اصلاح و تعدیل نرخ‌های سود باشد.

گفتنی است، طبق مصوبه شورای پول و اعتبار سقف نرخ سود علی‌الحساب سالانه سپرده‌های سرمایه‌گذاری مدت‌دار عبارت است از:

۱- سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت عادی: ۵٪

۲- سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه سه ماهه: ۱۲٪

۳- سپرده سرمایه‌گذاری کوتاه‌مدت ویژه شش ماهه: ۱۷٪

۴- سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید یک سال: ۵‏‏.۲۰ ٪

۵- سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید دو سال: ۵‏.۲۱ ٪

۶- سپرده سرمایه‌گذاری بلندمدت با سررسید سه سال: ۵‏.۲۲ ٪

همچنین نرخ سود تسهیلات عقود غیرمشارکتی بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی حداکثر ۲۳٪ و نرخ سود مورد انتظار عقود مشارکتی قابل درج در قرارداد میان بانک‏‏/موسسه اعتباری غیربانکی با مشتری معادل ۲۳٪ تعیین می‌شود.

اخبار مرتبط
سود قطعی تسهیلاتی که از بانک می‌گیرید، تنها با دانستن درصد سود – مثلا 18 یا 20درصد- به دست نمی‌آید. برای دانستن نرخ بهره موثر یا همان سود واقعی وام، اول باید کارمزدی که بانک بابت دادن تسهیلات از شما کسر می‌کند را به مبلغ سود سالانه اضافه کنید. بیشتر بانک‌ها برای دادن وام، کارمزد 3درصدی از متقاضیان خود می‌گیرند.
از نکات مهمی که باید در نظر گرفت، سیاست پولی بانک مرکزی در هر کشور است. بانک‌های مرکزی نقش مهمی در تعیین نرخ‌های بهره سپرده با تنظیم نرخ بهره معیار دارند. به عنوان مثال، فدرال رزرو در ایالات متحده نرخ بهره فدرال را کنترل می‌کند یا بانک مرکزی اروپا نرخ سود سپرده را برای کشورهای منطقه یورو را تعیین می‌کند.
همزمان نرخ در دیگر بازارهای مالی به ویژه اوراق قرضه روند صعودی را تجربه کرده و عملا نرخ سود بانکی به گفته وزیر اقتصاد به ۳۰ درصد رسیده که باعث ناترازی بانکها و تورم شده و افت بازار سرمایه را به همراه داشته است.
براساس آمارهای بانک مرکزی از نرخ بهره بین بانکی در هفته ابتدایی شهریور ماه، ۲۳.۷ درصد بود که در هفته دوم با افزایش ۰.۰۱ درصدی به ۲۳.۷۱ درصد رسید که بالاترین نرخ بهره بین بانکی از ابتدای سال جاری تا هفته دوم شهریور ماه بود. با این حال در پایان هفته گذشته ۲۱ شهریور ماه نرخ بهره بین بانکی با کاهش ۰.۰۳ درصدی به ۲۳.۶۸ درصد رسیده است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها