یکشنبه, 3 تیر 1403 2024,June

یارانه 5 میلیونی برای هر نفر / ماجرا چیست؟

27 خرداد 1403
یارانه 5 میلیونی برای هر نفر / ماجرا چیست؟
 رقمی  معادل ۱۱۶ میلیارد یورو به عنوان یارانه پنهان در جداول پیوست بودجه ۱۴۰۳ گنجانده شده، که در صورت ازادسازی این یارانه انرژی، یارانه ریالی نقدی ۵ میلیون تومانی به هر ایرانی تعلق خواهد گرفت.
به گزارش بانک اول یارانه پنج میلیونی برای هر نفر تنها تیتر گول‌زننده این روز‌های سایت‌های اقتصادی نیست و بحث یارانه نقدی و یارانه معیشتی و حتی همسان‌سازی حقوق بازنشسته‌ها با اغراق و شیطنت دوستان به ستون پربازدید‌ترین خبر‌ها می‌رسد

 یارانه پنج میلیونی برای هر نفر، عبارت وسوسه‌کننده‌ای از نگاه مخاطب است، اما اصل و اساس داستان از معادل‌سازی جدول زنجیره تولید نفت و گاز، آب می‌خورد و به‌شکل گول‌زننده‌ای به تیتر برخی از سایت‌های خبری راه پیدا می‌کند.

یارانه پنج میلیونی برای هر نفر در سال، از ضرب و تقسیم ۱۱۶ میلیارد یورویی که به‌عنوان یارانه در بخش نفت و گاز تعلق می‌گیرد استنباط می‌شود. به‌شکل اغراق‌آمیزی به پربازدید‌ترین تیتر یکسری از رسانه‌ها می‌رسد و مشابه تیتر‌های دیگری از مبحث یارانه، خوراک خبری برخی از همکاران ما و سایت‌های اقتصادی کم‌نام‌ونشان را فراهم می‌کند.

یارانه پنج میلیونی برای هر نفر از کجا شروع شد؟

یارانه پنج میلیونی برای هر نفر عبارتی است که از خبر صبح شنبه سرویس اقتصادی یکی از رسانه‌ها استنباط شده است. ماجرا به تیتر "یارانه پنهان ۱۱۶ میلیاردی در بودجه" خبرگزاری تسنیم برمی‌گردد که خبرنگار سرویس اقتصادی این سایت با بررسی جداول بودجه ۱۴۰۳ به عدد ۱۱۶ میلیارد یورویی از محل عرضه فرآورده‌های نفتی و گاز طبیعی می‌رسد.

یارانه پنج میلیون تومانی یکجور حساب و کتاب از محل ۴۴ میلیارد یورویی فرآورده‌های نفتی و ۷۱ میلیارد یورویی از محل گاز طبیعی به‌دست آمده است. از طرفی، چون اصل و اساس این یارانه‌ها با نرخ تسعیر ۴۰ هزار تومانی محسابه می‌شود، معادل رقمی نزدیک پنج میلیون تومان در ماه برای هر ایرانی است. رقم ۱۱۶ میلیارد یورویی، اما یارانه تخصیص یافته دولت به محصولاتی مثل نفت خام، میعانات گازی و ... است که در صورت حذف و تخصیص اصل یارانه به مردم عادی می‌تواند تبعات دیگری همزمان با تخصیص یارانه پنج میلیونی برای هر نفر داشته باشد.

یارانه پنهان ۱۱۶ میلیاردی دربودجه که تیتر صبح شنبه تسنیم محسوب می‌شود، بلافاصله در یکسری از خبرگزاری‌ها تبدیل به تیتر یارانه پنج میلیون تومانی برای هر نفر می‌شود و بعد فقط چند ساعت، به‌شکل قابل انتظاری در ستون پربازدید‌ترین اخبار برخی از رسانه‌ها خودنمایی می‌کند.

اخبار یارانه چطور به تیتر‌های گول‌زننده تبدیل می‌شود؟

یارانه پنج میلیون تومانی برای هر نفر تنها تیتر گول‌زننده این روز‌های سایت‌های اقتصادی نیست. اساسا هر خبر و موضوعی با مضمون یارانه برای مخاطبان اهمیت دارد و اتفاقا رسانه‌های زیادی با اشراف به این موضوع سراغ سهمشان از سفره گوگل هستند.

یارانه نقدی به‌عنوان مثال یکی از همین مورد‌هاست و جدول زمان‌بندی پرداخت یارانه و مستمری‌ها فرصت خوبی برای بخشی از سایت‌های کم‌نام و نشان اقتصادی فراهم کرده. معمولا از اواسط ماه و با نزدیک شدن به موعد پرداخت مستمری افراد تحت پوشش مستمری کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی با تیتر‌هایی شبیه یارانه جدید برای این افراد روبرو می‌شویم و اگر خدای ناکرده فقط ۲۴ ساعت زمان واریز یارانه عقب و جلو شود، با تیتر‌هایی سوالی و شبیه "یارانه این ماه واریز نمی‌شود" ملاقات می‌کنیم.

یارانه نقدی و معیشتی خانوار دهک یک تا سه روز بیست‌وپنجم هر ماه به حساب سرپرستان خانوار واریز می‌شود و یارانه نقدی و معیشتی سایر خانوار طبق جدول زمان‌بندی یارانه‌ها به روز سی‌ام هر ماه موکول شده است. همین تفاوت تاریخ، خوراک خبری خوبی برای رسانه‌های جورواجور فراهم کرده و مشابه روند و خط خبری که حین پرداخت یارانه نقدی مستمری‌بگیران کمیته امداد و سازمان بهزیستی در اواسط ماه آغاز می‌شود، دقیقا تا یک ماه بعد برای سایر جمعیت هدف یارانه‌ها تکرار می‌شود.

همسان‌سازی حقوق بازنشستگان و دروغ بزرگ رسانه‌ها

احکام همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری جزو مهمترین دغدغه‌های این قشر محسوب می‌شود و در روز‌ها و هفته‌های گذشته به شکل مرتب از سوی آن‌ها در کادر جست‌وجوی گوگل قرار گرفته است. رسانه‌های زیادی در روز‌های گذشته با تیتر‌های مشابهی از تعیین‌تکلیف این ماجرا نوشتند، اما چیزی که آن‌ها به خورد بازنشسته‌های کشوری دادند، دررابطه با رقم تخصیص‌یافته بازنشسته‌های صنعت فولاد بوده است.

داستان ۵۰ هزار میلیارد تومانی که به‌مناسبت همسان‌سازی حقوق بازنشستگان به بیرون درز کرده، اساسا به بازنشستگان صنعت فولادی اختصاص دارد و اصلا ارتباطی به تامین اجتماعی پیدا نمی‌کند.

احکام همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری، گرو برنامه هفتم توسعه کشور است و، چون هنوز ابلاغیه نهایی به دولت نرسیده، خبری از اجرای متناسب‌سازی برای بازنشستگان وجود ندارد. با همه این حرف‌ها حمیدرضا حاجی بابایی به‌عنوان نایب رئیس مجلس نایب رئیس مجلس اخیرا درباره احکام همسان‌سازی حقوق بازنشستگان کشوری خبر‌های امدیوارکننده‌ای داده و صحبت از رفع ایرادات شورای نگهبان و مجمع تشخیص پیرامون برنامه هفتم کرده است.

اخبار مرتبط
هدفمندسازی یارانه‌ها در ایران، یکی از مهم‌ترین بخش‌ها و نمایان‌ترین بخش طرح تحول اقتصادی است که به تغییر فرایند دادن یارانه‌ها می‌انجامد. در این فرایند با حذف تدریجی یارانه‌ها از مواد سوختی، مواد خوراکی، آب، برق و سایر اقلام در ایران نوع تخصیص تغییر می‌کند که بخشی از این یارانه‌های حذف شده (۶۰ درصد در سال ۱۳۹۰) به صورت نقدی به مردم پرداخت می‌شود و سایر درآمد این کار صرف کارهای عمرانی و فرهنگی می‌شود. این کار در اواخر دههٔ ۱۳۸۰ به اجرا گذاشته شد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه از پرداخت ۳۲.۵ هزار میلیارد تومان بابت یارانه نقدی در خرداد ماه خبر داد.
بهادری جهرمی اظهار کرد: حوزه سلامت هم جزو حوزه های اولویت دار دولت است و روزانه در ابتدای این دولت، با ۷۰۹ متوفای کرونایی مواجه بود که در این دولت به صفر رسید. شهید رئیسی به حوزه درمان و سلامت توجه ویژه ای کرد. شورای عالی سلامت را بعد از ۱۰ سال احیا کرد. درمان کودکان زیر ۵ سال و همچنین دهک های نخست رایگان شد.
سید صولت مرتضوی که دیروز در گردهمایی کارگزاران صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان، روستائیان و عشایر سخن می گفت، اظهار داشت: ظرف 2 سال گذشته تقریباً معادل کل دوره تاسیس صندوق، به تعداد بیمه‌شدگان کشاورزان و روستائیان افزوده شده و اکنون یک میلیون و ۳۶ هزار نفر بیمه شده جدید به این صندوق اضافه شده است. وی افزود: در بحث توجه به معیشت آحاد مختلف مردم خصوصاً اقشار کم درآمد ۲ طرح جداگانه هم اجرا شده که یکی پرداخت مستمری یا کمک هزینه معیشتی برای دهک‌های مختلف جامعه و طرح حمایت از مادران شیرده و دارای فرزند ش

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها