پنجشنبه, 1 آذر 1403 2024,November

چگونه به بانک درخواست عدم پرداخت چک بدهیم؟

29 خرداد 1403
 چگونه به بانک درخواست عدم پرداخت چک بدهیم؟

اگر چک مفقود شد یا به سرقت رفت، چه‌کار باید بکنیم؟ این مطلب راهنمای شما در این مشکل است.

به گزارش بانک اول ماده 14 قانون چک در واقع یک چتر حمایتی از حقوق صادرکننده و دارنده چک (ذینفع چک) است. ماده 14 در مواردی همچون سرقت، جعل، گم شدن چک و … راهکار قانونی ارائه و از متضرر شدن اشخاص جلوگیری می‌کند. در این مطلب از رده، مفصل توضیح می‌دهیم ماده 14 قانون چک چیست این ماده از چک را بررسی و تفسیر می‌کنیم.

توضیح ماده 14 قانون چک

طبق ماده 14 قانون صدور چک، صادر‌كننده چك يا ذينفع بـا تصـريح بـه اينكـه چک مفقود/ سرقت/ جعل شده يا از طريق كلاهبرداری / خيانت در امانت يا جرائم دیگر دریافت شده باشد، می‌تواند با مراجعه به شعب بانک‌ها دستور عدم پرداخت وجه چک را به بانک بدهد. برای این منظور فرم تعبیه شده توسط بانک‌ها بایستی تکمیل شود. بانک بعـد از احـراز هويت درخواست کننده از پرداخت وجـه آن چک خـودداری خواهـد كـرد. در واقع برگ چک را مسدود می‌کند.

برگ چک تا چه زمانی مسدود است؟

درخواست دهنده ماده 14، بعد از اعلام به بانک بایستی شکایت خود را به مرجع قانونی اعلام و حداکثر تا یک هفته گواهی شکایت را به بانک تحویل دهد. در غیر اینصورت پس از انقضاء یک هفته، چک مذکور رفع انسداد و وجه آن قابل پرداخت می‌شود.

موارد قابل طرح در این ماده از قانون چک

  • سرقت
  • کلاهبرداری
  • خیانت در امانت
  • مفقودی
  • سایر جرائم مرتبط

سوالات متداول و پاسخ‌های کاربردی درباره ماده 14 قانون چک

پیش از این توضیح دادیم که ماده 14 قانون چک چیست و در چه مواردی از این ماده استفاده می‌شود. حال می‌توانید ماده 14 قانون چک را با این پرسش و پاسخ‌ها بهتر بشناسید.

چک مسدود شده با ماده 14 برگشت می‌خورد؟

بله، چنانچه صادرکننده چک به تصور مسدود کردن چک بخواهد وجه چک را به دارنده پرداخت نکند اشتباه است. همانطور که می‌دانید چک به چند دلیل برگشت می‌خورد. یکی از آن دلایل ماده 14 است. اگر موجودی حساب هم به اندازه مبلغ چک نباشد به دلیل فقدان موجودی چک هم برگشت خواهد خورد.

پس حتما وجه چک خود را تکمیل کنید و بعد، اقدام به درخواست ماده 14 چک از بانک داشته باشید.

در صورت بروز اختلاف حساب، چک را ماده 14 کنیم؟

بانک‌ها مجاز به قبول ماده 14 چک به دليل اختلاف حساب يا بروز اختلاف ميان شرکای یک شرکت در برداشت از حساب، نخواهند بود.

ارائه برگ اعلام شکایت به مراجع قضایی برای بانک کافی است؟

خیر، گواهی مستقلی از مرجع قضائی با مهر و امضاء و تاریخ بایستی به بانک ارائه شود.

طریق رفع مسدودی برگ چکی که ماده 14 شده چگونه است؟

اگر دلیل ماده 14 چک، مفقودی باشد می‌توان با اعلام درخواست دهنده رفع شود. در غیر اینصورت حتما بایستی با دستور مرجعي که گواهي شکايت از سوی آن مرجع به بانک ارائه شده است اعلام و رفع شود.

اگر صادر‌کننده چک به دروغ دستور این ماده را برای برگ چک خود به بانک بدهد تکلیف چیست؟

حال می‌گوییم که اگر صادر‌کننده چک به دروغ دستور ماده 14 برگ چک خود را به بانک دهد تکلیف چیست؟ دارنده چک می‌تواند علیه صادرکننده چک به همراه گواهی عدم پرداخت صادر شده از سوی بانک شکایت کند.

آیا چک تضمینی و چک بین بانکی (رمز‌دار) را می‌ توان ماده 14 کرد؟

خیر، این قانون صرفا برای چک‌های عادی اشخاص است.

جمع‌بندی: ماده 14 قانون چک یکی از مهم‌ترین مواد قانونی در حوزه بانکی و مالی است که به مسائل مربوط به چک‌های برگشتی و نحوه رسیدگی به آن‌ها می‌پردازد. با رعایت اصول و مقررات تعیین شده در این ماده، می‌توان از بروز مشکلات و تخلفات در زمینه چک‌ها جلوگیری کرد و امنیت معاملات مالی را افزایش داد. دانستن اینکه ماده 14 قانون چک چیست و در چه مواردی می‌توان از آن استفاده کرد، برای افرادی که با چک سر و کار دارند ضروری است.
اخبار مرتبط
چک تضمینی و چک رمزدار هر دو اسنادی معتبر برای انتقال پول و تضمین پرداخت هستند. اما در نحوه استفاده و هدف از صدورشان تفاوت‌هایی دارند.
مومن واقفی ادامه دارد: در بخش املاک و اسکان، سامانه‌ای را در اختیار بانک مرکزی قرار داده‌اند که به بانک‌ها ابلاغ کرده‌ایم تا از آن استفاده کنند ولی هنوزاطلاعات این سامانه کامل نشده به همین دلیل برای بانک‌ها الزامی نکردیم.
صادر کننده، باید، طبق قانون سفته، تاریخ صدور سفته را قید کند، در غیر این صورت، سند، ارزش تجاری خود را از دست می‌دهد. تاریخ صدور، باید شامل روز، ماه و سال باشد و بهتر است که با حروف هم نوشته شود. سفته بدون تاریخ، در مواردی، مثل مشخص نبودن تاریخ صدور، سبب می‌شود، سفته، یک سند عادی محسوب شود.
به چه سفته‌ای سفید امضا می‌گویند و نحوه مطالبه سفته سفید امضا چگونه است؟

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها