ﺳﻪشنبه, 13 آذر 1403 2024,December

قیمت زمین در ۳۰ سال گذشته چقدر تغییر کرده است؟

03 مرداد 1403
قیمت زمین در ۳۰ سال گذشته چقدر تغییر کرده است؟
متوسط قیمت مسکن در تهران ظرف ۳۰ سال گذشته هزار و ۶۵۰ برابر شده و تقریبا به‌همین اندازه روی قیمت زمین رفته است

 به گزارش بانک اول قیمت زمین در تهران ۳۰ سال قبل به‌طور متوسط متری ۴۵ هزار تومان بوده است. تصویری که این روز‌ها به‌نقل از سرویس اقتصادی روزنامه اطلاعات در سال ۱۳۷۲ در فضای مجازی دست‌به‌دست می‌شود، نشان می‌دهد کسی که آن زمان برای خرید زمین هزار متری اقدام کرده، به‌طور میانگین ۴۵ میلیون تومان در خرج افتاده است.

 قیمت زمین و افسانه بابابزرگ‌ها یکی از داستان‌های تمام‌نشدنی است و احتمالا تا به‌حال آه و افسوس کسی که پدربزرگش چندین سال قبل در ازای پول ناچیزی اقدام به فروش زمین کرده باشد را شنیده باشید. آمار و ارقام رسمی و پراکنده‌ای که وجود دارد، مشخص می‌کند متوسط قیمت مسکن در تهران ظرف ۳۰ سال گذشته هزار و ۶۵۰ برابر رشد داشته و تقریبا به‌همین اندازه روی قیمت زمین رفته است.

قیمت زمین در تهران سال ۷۲ البته مثل همین الان محله به محله تفاوت داشته و طبق گزارش روزنامه اطلاعات بیشترین قیمت‌ها در منطقه سه تهران حاکم بوده است. جایی که الان محله‌هایی مثل قلهک، دروس، ونک و ... واقع شده و آنطرف در منطقه ۱۹ یعنی جایی که الان به اسم خانی‌آباد و اسماعیل‌آباد معروف است، قیمت‌ها از بقیه مناطق پایتخت کمتر اعلام بوده.

قیمت زمین در تهران بعد ۳۰ سال از گزارشی که در روزنامه اطلاعات چاپ شده، از سوی منابع رسمی به شکل دقیق اعلام نمی‌شود و تنها راه پی بردن به عددورقم‌های فعلی، مراجعه به بازار و آگهی‌های منتشر‌شده از سوی فروشنده‌هاست. مثلا در محله نعمت‌آباد که بخشی از منطقه ۱۹ یعنی ارزان‌ترین محدوده بازار مسکن تهران است، زمین ۳۲۰ متری از سوی فروشنده‌ای معادل ۹۰۰ میلیون تومان درنظر گرفته است.

قیمت هر متر زمین در موردی که بررسی می‌کنیم، تقریبا دو میلیون و ۸۱۲ هزار تومان تعیین شده است که رسما ۶۳ برابر متوسط قیمت زمین در سال ۱۳۷۲ است.

قیمت زمین از زبان هر فروشنده‌ای با نرخ دلخواه اعلام می‌شود و در همان محدوده منطقه ۱۹ تهران از طرف فروشنده دیگری متری ۵۵ میلیون تومان درنظر گرفته شده است. از ما نشنیده بگیرید، اما شانس فروش این زمین با چنین قیمتی، زیاد نیست و رقم پیشنهادی فروشنده حتی از متوسط قیمت مسکن در منطقه ۱۹ نیز بیشتر اعلام شده است. بانک مرکزی خرداد امسال متوسط قیمت مسکن در منطقه ۱۹ تهران را تقریبا متری ۴۴ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان اعلام کرد.

قیمت زمین رابطه مستقیمی با قیمت مسکن دارد و وقتی بانک مرکزی در خرداد امسال منطقه یک را گرانقیمت‌ترین محدوده بازار مسکن تهران معرفی می‌کند، می‌توانیم بیشترین ارقام درخواستی فروشنده‌های زمین را هم در همین بخش تهران انتظار داشته باشیم.

قیمت زمین ۱۴۰ متری در محدوده سوهانک تهران توسط فروشنده‌ای هفت میلیارد تومان درنظر گرفته شده است. زمینی که طبق اطلاعات اعلام‌شده از سوی فروشنده فعلا جوازی برای ساخت ندارد وگرنه رقم درخواستی بیشتر از این حرف‌ها خواهد بود و فعلا متری ۵۰ میلیون تومان برای فروش گذاشته شده است. فراموش نکنیم متوسط قیمت مسکن در این محدوده از تهران به متری ۱۶۰ میلیون تومان رسیده است.

قیمت زمین ۷۰۰ متری همان حوالی توسط فروشنده دیگری متری ۲۰۰ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است. فروشنده به این ترتیب منتظر خریداری است که برای این ۷۰۰ متر زمین، ۱۴۰ میلیارد تومان ناقابل پرداخت کند. چیزی معادل چهار هزار و ۵۰۰ برابر متوسط قیمت زمین در سال ۱۳۷۲!

قیمت زمین در محله‌های دیگری مثل نیاوران، زعفرانیه و ... قاعدتا بالاتر است. به‌عنوان مثال زمین ۱۷۵ متری جوازدار در یکی از فایل‌های موجود در پلتفرم‌های آنلاین، متری ۴۰۰ میلیون تومان قید شده است. متراژ ۱۷۵ متری باعث شده فروشنده نهایتا روی عددی نزدیک ۷۰ میلیارد تومان دست بگذارد، که به زبان ساده معادل ۸۲۳ متر آپارتمان مسکونی در تهران است.

قیمت زمین در ۳۰ سال گذشته رفتاری شبیه سایر بازار‌ها داشته است. ۳۰ سال قبل یعنی در سال ۱۳۷۲ که متوسط قیمت زمین در تهران متری ۴۵ هزار تومان برآورد می‌شد، هر گرم طلا ۱۸ عیار قریب دو هزار و ۶۰۰ تومان معامله می‌شد. یا مثلا سکه تمام که ۱۶ هزار و ۵۰۰ تومان به‌فروش می‌رسید و دلار آمریکا کمتر از ۳۵۰ تومان ارزش داشت.

اخبار مرتبط
فرشید پورحاجت، دبیر انجمن انبوه سازان مسکن کشور با بیان اینکه قیمت ها در بازار مسکن، تقریبا به یک ثبات نسبی رسیده است گفت: بازار مسکن در طی چند ماه گذشته چندین شوک قیمتی را تجربه کرده است بنابراین این بازار با رشد قیمتی چندانی مواجه نخواهد شد.
با ثبت درخواست متقاضی در کاتب، یک فهرست به روز از املاک او در کل کشور ارائه می‌شود که امکان چاپ و ارائه آن به سازمان‌های دولتی، بانک‌ها و سایر مراجع وجود خواهد داشت. از جمله کاربردهای این گواهی می‌توان به امکان ارائه آن به وزارت راه و شهرسازی برای اثبات عدم مالکیت ملک و ثبت نام برای مسکن ملی و ارائه آن به بانک‌ها به منظور اثبات مالکیت املاک در جهت استفاده به عنوان تضمین تسهیلات و همچنین اثبات تمکن مالی در سفارت‌خانه‌ها اشاره کرد.
عضو هیئت مدیره انجمن انبوه سازان مسکن در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم پیشنهاد انبوه سازان را برای تولید مشارکتی نهضت ملی مسکن پذیرفته است، گفت:‌ در این رابطه مذاکره شده و در کلیات وقتی صحبت می‌شود می‌گویند باشد. اما بحث این است که بدنه وزارت راه و شهرسازی با این برنامه همکاری نمی‌کند. مدیران رده بالا دستور می‌دهند، اما این دستور در سیستم اداری وزارت راه و شهرسازی محو شده و کارایی خودش را از دست می‌دهد.
این نماینده مجلس با اشاره به اینکه دو راهکار اساسی برای تکمیل اطلاعات سامانه املاک و مسکن وجود دارد گفت: اولین راه این است که اطلاعات میان سامانه‌ی املاک و اسکان با دیگر سامانه‌های موجود، تهاتر شود.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها