27 آبان 1403
دامنه نوسان یکی از اصطلاحات بورسی مهم و ابزاری است که از تلاطم و تصمیمات هیجانی در بازار بورس جلوگیری و بازار را کنترل میکند.
به گزارش بانک اول ،در تعریف دامنه نوسان باید گفت دامنه نوسان حداقل و حداکثر قیمتی است که یک دارایی (مانند یک سهم در بورس) میتواند در طول یک دورۀ زمانی (مثلاً در طول یک روز) معامله شود. قیمت هر سهم در بورس ایران در طول هر روز معاملاتی، میتواند مقدار مشخصی نسبت به روز قبل جابهجا شود که به این جابهجایی، دامنه نوسان میگویند.
چرا دامنه نوسان در بورس اهمیت دارد؟
در خصوص مزایا و معایب وجود دامنه نوسان در ادامه بیشتر صحبت خواهیم کرد؛ اما به طور کلی سازمان بورس به عنوان یک سازمان ناظر، وظیفه دارد جلوی هرگونه سوءاستفاده را بگیرد و اجازه ندهد بازار سهام از حالت طبیعی خارج شود.
به همین دلیل، در صورت مشاهدهی هرگونه فعالیت خارج از عرف، یا پیشامدهای مختلف، فوراً معاملات متوقف و نظارتها بیشتر میشوند. دامنه نوسان یکی از ابزارهای نظارتی سازمان بورس است که با استفاده از این ابزار، بازار سهام کنترل میشود و تصمیمات هیجانی سهامداران به حداقل ممکن میرسد.
اینکه چرا در بورس ایران دامنه نوسان داریم، دلایل دیگری نیز دارد. از جمله این دلایل میتوان به سه مورد زیر اشاره کرد:
-
دامنه نوسان جلوی دستکاری قیمت توسط سهامداران بزرگ را میگیرد. هیچ سهامداری نمیتواند با خرید یا فروشهای سنگین، قیمت را به سمت دلخواه بکشاند.
-
قیمت واقعی سهم کشف میشود. وقتی قیمت یک سهم بهقدری افزایش یا کاهش مییابد که به محدودۀ دامنه نوسان نزدیک میشود، معاملات متوقف میشوند و سهامدار فرصت تفکر و بررسی بیشتر را دارد تا دچار تصمیمات هیجانی در بازار نشود.
-
تغییرات قیمت سهم محدود میشود و جلوی هیجانات عجیب و غریب در بازار گرفته میشود.
محدودیت نوسان قیمت چگونه محاسبه میشود؟
دامنه نوسان بر اساس قیمت نهایی روز قبل تعیین میشود. اگر به تابلوی بورس توجه کنید، قیمتهای مختلفی برای یک سهم داریم:
-
قیمت آغازین: اولین قیمتی که سهم مورد نظر اولین معامله را با آن شروع کرده است.
-
قیمت پایانی: قیمت آخرین معامله انجامشده در آن سهم در انتهای روز را نشان میدهد.
-
کمترین و بیشترین قیمت: قیمتهای حداقلی و حداکثری مربوط به یک سهم هستند.
قیمت نهایی یک سهم از میانگین وزنی معاملات انجامشده در طول روز بهدست میآید. قیمت بهدستآمده معیار تعیین دامنه نوسان سهام در روز بعد است. در هر روز کاری در بورس، دامنه نوسان مثبت و منفی ۵ درصد، بر اساس قیمت روز قبل لحاظ میشود.
در چه صورت حذف دامنه نوسان را خواهیم داشت؟
برای دامنه نوسان، سه مورد استثناء داریم. حذف دامنه نوسان بورس در این شرایط اتفاق میآفتد:
-
اگر برای یک سهم افشای اطلاعات با اهمیت نوع الف داشته باشیم، هنگام باز شدن بازار، قیمت سهم هیچ دامنه نوسانی ندارد و بدون محدودیت میتواند معامله شود.
-
در صورت برگزاری مجمع سالانه با هدف تقسیم سود یا تصویب صورتهای مالی، قیمت سهم در روز باز شدن بدون محدودیت دامنه نوسان باز خواهد شد.
-
اگر معاملات یک سهم به دلیل افزایش سرمایه یک شرکت متوقف شوند، در روز ابتدایی باز شدن سهم، معاملات بدون نوسان قیمت خواهند بود.
در این شرایط بهتر است کاملاً هوشیارانه عمل کنیم و مراقب باشیم تا حذف محدودیت دامنه نوسان منجر به ضرر و از دست رفتن سرمایه نشود!
آیا بورس سایر کشورها هم دامنه نوسان دارد؟
برای پاسخ به این سوال، باید به همان فلسفهی حضور سازمان بورس به عنوان سازمان ناظر برگردیم. اگر قرار باشد نهادهای نظارتی بر بازار و اتفاقات آن تمرکز و با مسائل خارج از عرف مقابله کنند و بازار را به حالت عادی برگردانند، آنگاه بله، قطعاً در سایر کشورها دامنه نوسان داریم. اما سوال اینجاست که دامنه نوسان بازاری مانند بورس آمریکا همانند ایران است؟
با بررسی منابع و مطالعۀ بیشتر متوجه خواهیم شد که در بازارهای جهانی، دو نوع محدودسازی یا به عبارتی همان دامنه نوسان داریم:
-
Circuit Breakers (قطعکننده مدار)
-
Limit Up / Down (محدودسازی دامنه حرکت قیمت)
عبارت “Circuit Breakers” به چه معناست؟
معروفترین واژه یا معادل دامنه نوسان در سایر بازارهای مالی، عبارت “Circuit Breakers” یا در ترجمۀ تحتاللفظی «قطعکننده مدار» است. از این مفهوم بیشتر در بازار سهام آمریکا استفاده میشود و به زمانی اشاره دارد که شاخصهای مهم (و نه سهام) مانند داو جونز، نوسان بیش از حد داشته باشند.
منظور از نوسان بیش از حد چیست؟
منظور از نوسان در اینجا این است که شاخصهای مهم ۷، ۱۰، ۱۳ یا ۲۰ درصد نوسان داشته باشند. این چهار عدد بیانگر چهار سطح از نوسان در بازار بورس آمریکا است و در هر سطح تصمیمات مختلفی از سوی سازمانهای ناظر گرفته میشود.
پویایی دامنه نوسان مهمترین ویژگی بازار سهام آمریکا است. به عبارت بهتر، در صورتی که شاخصها شدیداً نوسان کنند، محدودیتهای مختلفی بر بازار سهام در ساعتهای مختلف اعمال میشود. برای مثال، در ۳۰ دقیقهی ابتدایی باز شدن بازار، یا در ساعت پایانی معاملات، خرید و فروش سهام (البته نه تمام سهمها) محدود میشود.
هیچیک از این محدودیتها دائمی نیستند و روی تمام بازار اعمال نمیشوند. گاهی ممکن است برای ۱۰ دقیقه اجازهی معامله از همه سلب شود، اما زمانی که شرایط عادی شد، تمام محدودیتها فوراً برداشته میشوند.
منظور از “Limit Up / Down” چیست؟
این اصطلاح در بازار آتی (فیوچرز) بیشتر کاربرد دارد. زمانی که لیمیت آپ یا عکس آن را در بازار داریم، نوسان قیمت به ۵ تا ۱۰ درصد محدود میشود.
البته این محدودیتها، برعکس بورس ایران همیشگی و هر روز نیست. ضمناً باید به این نکته توجه داشته باشیم که ۵ یا ۱۰ درصد نوسان در بورس آمریکا به هیچ عنوان قابل مقایسه با ۵ درصد نوسان در بورس ایران نیست! این موضوع نشان میدهد در بورس آمریکا، در شرایط بحرانی، محدودیت دامنه نوسان فعال میشود و در حالت عادی خبری از سختگیریهای عجیب و غریب نیست!
تاریخچۀ محدود شدن نوسان قیمت در بازارهای جهانی
محدودیت دامنه نوسان اولین بار در سال ۱۹۸۷ اعمال شد؛ جایی که شاخص داو جونز ۲۲ درصد ریزش کرد! از سال ۲۰۰۰ به بعد نیز چندین بار محدودیت دامنه نوسان در بورس آمریکا اعمال شده است:
-
یازده سپتامبر ۲۰۰۱
-
نوسانات بازار در سال ۲۰۰۸
-
سال ۲۰۱۳
-
سال ۲۰۱۵
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید