پنجشنبه, 6 اردیبهشت 1403 2024,April

مردم برای صدور چک مجبور به ورود به سامانه صیاد نیستند

24 خرداد 1401
مردم برای صدور چک مجبور به ورود به سامانه صیاد نیستند

به گزارش بانک اول کاووسی مدیرکل ارزی اسبق بانک مرکزی،درباره قوانین قانون جدید چک، اظهار گفت:زمانی که التهابات ارزی در کشور شدت گرفت، چک‌های بانکی با پشت نویسی دست به دست می‌شد. از این رو این چک‌های بانکی بدون باطل شدن، دست به دست می‌چرخید و به آخرین نفر می‌رسید.

وی ادامه داد: حدود ۱۰۰۰ هزار میلیارد تومان بابت این چک‌های بانکی تضمینی هزینه می شد. تفاوت این نوع چک‌ها با چک‌های شخصی در این است که پول افراد در بانک بلوکه می‌شد، اما پول چک‌های تضمین شده همواره در گردش بود. از این رو حجم زیادی از نقدینگی کشور مربوط به چک‌های تضمینی بود.

کاووسی بیان کرد: می توان گفت حدود یک سوم نقدینگی مختص به بخش چک های تصضمینی بانک ها بود.اخیرا مقرر شده هر چک بانکی صادر شده فقط در وجه گیرنده چک باشد. این مسئله حجم زیادی از تقاضای ارز و ریال را کاهش داده است.

وی گفت:مجلس مشغول کار کردن روی طرحی است که چک های معمولی نیز از حساب و کتاب برخوردار شوند. چک های معمولی خیلی وقت است که ارزش خود را از دست داده اند که  اولین دلیل آن کاهش ارزش پول است. با افزایش تعداد چک های برگشتی, بانک مرکزی و مجلس به فکر دادن اعتبار مجدد به چک شدند. همان طور که می دانید چک با پول نقد برابر است و چک های مدت دار در این بین معنا ندارد.

 مدیرکل ارزی اسبق بانک مرکزی بیان کرد: اگر فردی چک مدت دار در دست داشته باشد و به بانک مراجعه کند طبق قانون می تواند چک خود را زودتر از زمان موعود نقد کند. در این صورت  بانک موظف است چک سه ماه بعد را  نقد کند و در صورتی که حساب نقدینگی کافی برای نقد کردن چک را نداشت, چک برگشت می خورد.

  بخشنامه لغو محرومیت‌های سه‌ماه دارندگان چک برگشتی ابلاغ شد

وی تصریح کرد: قانون مقرر کرده بود ظرف مدت ۳ ماه، آیین نامه‌های مربوط به چک توسط بانک مرکزی و وزارت اقتصاد ودارایی با همکاری بانک‌ها نوشته شود. این مسئله نیازمند برنامه ریزی و زیرساخت داشت. در اولین اقدام چک‌های صیادی به وجود آمد. در مرحله بعد مقرر شد اگر شخصی اقدام به صدور چک می‌کند، علاوه بر ذکر نام، کد ملی و سایر اطلاعات در سامانه صیاد ثبت شده و در نهایت چک صادر شود.

کاووسی اظهار کرد: در وضعیتی که کرونا سراسر کشور را فرا گرفته و تعداد کسب و کار‌ها با رکود مواجه هستند، مجبور کردن مردم برای ثبت اطلاعات مردم در سامانه صیاد جهت تائید چک امری سخت است. در شرایط فعلی با مشکلات موجود سر راه مردم، یک عملیات جدید و نو ظهور، امری درست نیست.

مدیرکل ارزی اسبق بانک مرکزی بیان کرد: از روزی که آیین نامه جدید چک تدوین شد، نگرانی‌های بسیاری بین کسبه‌های اقتصادی به وجود آمده است. در حال حاضر با وجود مشکلات موجود در قانون جدید چک، بانک مرکزی در اجرای ان قانون دست نگه داشته و مقرر کرده است که افراد برای صدور یا نقد شدن چک خود، مجبور به ورود به سامانه صیاد نیستند. اجرای قانون جدید چک نیازمند فرهنگسازی است./باشگاه خبرنگاران

اخبار مرتبط
یکی از مهم‌ترین مزایا چک صیادی، امکان استعلام از وضعیت اعتباری صاحب چک پیش از معامله است.این کار از طریق سامانه صیادی و کد ۱۶ رقمی روی چک انجام می‌شود.
اسماعیل محمدجانی ضمن تشریح آخرین وضعیت عملیاتی‌سازی ابزارهای نوین تأمین مالی زنجیره تأمین مانند اوراق گام و فاکتورینگ از عملیاتی‌سازی ابزار «برات الکترونیکی» در آینده نزدیک و هم‌چنین اجرایی‌سازی ابزار جدید تأمین مالی با عنوان «کارت رفاهی متصل به اوراق گام» در سال جاری خبر داد.
در زمان دریافت هر فقره چک از شخص صادرکننده، باید در مورد نقد شدن آن کاملاً مطمئن شوید. همان‌طور که گفتیم، وضعیت نقدینگی چک صیادی برعکس چک‌های قدیمی قابل بررسی است. در واقع برخلاف گذشته، می‌توانید از خوش‌حسابی صاحب چک و وضعیت اعتباری او مطمئن شوید.
در ادامه هم سیاوش غیبی پور دیگر کارشناس اقتصادی به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: افزایش شفافیت در حوزه معاملاتی که با چک‌های الکترونیکی شکل می‌گیرد علاوه بر مزیت‌هایی که برای خود افراد دارد در بحث‌های مالیاتی و موارد اقتصادی هم به کمک دولت خواهد آمد. همچنین می‌تواند به رونق معاملات و حتی کاهش بار ترافیکی و صرفه جویی در زمان و هزینه‌ها نیز کمک شایانی کند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دیدگاه کاربران
محسن ابوالحسن طرقی
ارسال شده در : چهارشنبه 25 خرداد 1401

با سلام یک مشکلی که هست . برای ثبت چکها اگر من نوعی چک رو ثبت کردم طرف مقابل که باید بره اون رو تایید کنه تایید نکرد تکلیف چیست.

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها