پنجشنبه, 6 اردیبهشت 1403 2024,April

۳ اشتباه مهلک اما آموزنده یک زیان‌دیده بورس در فروردین ۱۴۰۰

24 خرداد 1401
۳ اشتباه مهلک اما آموزنده یک زیان‌دیده بورس در فروردین ۱۴۰۰

به گزارش بانک اول، خرید و فروش سهام در بورس و استفاده از فرصت نوسانات قیمت یکی از روش های سرمایه گذاری در این بازار است اما کسب سود با این شیوه از سرمایه گذاری نیاز به دانش و تجربه دارد. یک سرمایه گذار و تحلیل گر بازار سهام که گزارشگر روزنامه هفت صبح هم هست، رویدادهای منتهی به زیان ۸ درصدی خود در دوهفته اول فروردین ۱۴۰۰ خود را در این روزنامه با شیوه ای خواندنی و جذاب به رشته تحریر درآورده است. خواندن این تجربه برای هر سرمایه گذار بورسی، مفید است.

احمدرضا نجفی نوشته است؛ در دو هفته ابتدای سال، شاخص کل بورس ۵۸ هزار واحد معادل ۴.۵ درصد کاهش داشته اما من ضرر ۸ درصدی را تجربه کرد ه‌ام. اتفاقی که اصلافکرش را نمی‌کردم چراکه بررسی‌ها نشان داده بود همیشه نوروز برای سهامدارانی مثل من سودآور بوده است. شاید به همین خاطر بود که همان روز اول شروع به کار بورس در سال جدید وقتی تابلو سبز بورس را دیدم، دست به خرید سهام زدم. اشتباهی که به خاطرش خودم را نمی بخشم چون قانونی که برای خودم نوشته بودم را زیرپا گذاشتم.

ماه هاست بخش عمده سرمایه ام به صندو ق‌های  ETF سپرده ام و مدت زیادی بود دست به خرید سهام نزده بودم. اشتباهدوم زمانی بود که از ترس ضرر بیشتر، کل سرمایه ام در را در کف قیمت و در ریزش سنگین صندوق های  ETF روز دوشنبه به پول نقد تبدیل کردم و اشتباه بزرگ تراینکه با اعتماد به رنگ سبز چند دقیقه‌ای تابلو معاملات، دوباره همان صندوق ها را با قیمت بالاتری خریدم. این اشتباهات باعث شد نه تنها سودی نصیبم نشود، بلکه بیشتر از خیلی سهامداران دیگر ضرر کنم!

 

اشتباه اول؛ خرید سهام بدون توجه به نقدشوندگی

ابتدای سال نصف سرمایه ام در صندوق های سرمایه گذاری سهامی ETF بود و نصف دیگر که تازه بعد از دریافت عیدی آخر سال نصیبم شده بود، در حساب بانکی مانده بود.منتظر فرصتی بودم تا با اولین نشانه های روند صعودی حساب کارگزاری را شارژ کنم و سهام بخرم.

اولین روز کاری بازار بعد از یک هفته تعطیلی فرا رسید و با مشاهده رنگ سبز تابلو، بلافاصله سراغ خرید سهام یکی از نمادهای شاخص ساز از گروه فلزات اساسی رفتم. ای کاش این کار را نمی کردم. چراکه با وجود دامنه نوسان نامتقارن،در کمتر از چند ثانیه برای نمادها صف فروش تشکیل می شود و دقیقا همین اتفاق برای سهامی که خریده بودم افتاد.

تا یک هفته کل بازار درگیر صف های سنگین فروش بود و ارزش معاملات روزانه به حداقل رسید. بالاخره موفق شدم ۱۴ فروردین ماه سهامی که خریده بودم را با شش درصد ضرر بفروشم.شاید بگویید این دیگر چه نوع موفقیتی است؟! اما فروش سهام با وجود صف های سنگین و طولانی حالا حکم موفقیت را برای سهامداران پیدا کرده است.

تقریبا تا ۱۶ فروردین ماه اغلب نمادهای بازار سرمایه شرایط مشابهی داشتند و تنها برخی نمادهای شاخص ساز به سهامدارانشان اجازه فروش سهام دادند.در این روزها هیچ چیز نمی تواند جای نقدشوندگی بالای صندوق های ETF را بگیرد.

 

اشتباه دوم؛ ناامیدی بدموقع

ایران و طرف های اروپایی برجام شنبه شب پای میز مذاکره نشستند و برخلاف تصورم، یکشنبه به سخت ترین روز سال ۱۴۰۰ تبدیل شد.در این روز شاخص کل ریزش ۱۴ هزار واحدی را پشت سرگذاشت.

با توجه به اینکه تحلیلم اشتباه از آب درآمده بود، دوشنبه تصمیم گرفتم با توجه به شرایط سخت بازار علاوه بر سهامی که فروخته بودم، واحدهای صندوق های سرمایه گذاری  ETF را هم بفروشم. این کار را در همان ۱۵ دقیقه ابتدایی بازار انجام داد. درست چند دقیقه بعد، صف های فروش یکی پس از دیگری جمع آوری شد و واحدهایی که به قیمت ۱۶ هزار و ۲۰۰ تومان فروخته بودم به ۱۷ هزار و ۱۰۰ تومان رسید!

ماجرا مربوط به توقف روند نزولی دلار در بازار ارز بود که باعث شد نمادهای دلاری فلزی و پتروشیمی رنگ سبز به خود بگیرند. البته روند صعودی نمادهای شاخص‌ساز و صندوق‌های سرمایه‌گذاری پایدار نبود و همین موضوع باعث شد اشتباه سوم را انجام دهم که این اشتابه تبدیل به بزرگ ترین اشتباه من شد.

 

اشتباه سوم؛ هیجان بیجا

شاید بهتر می شد اگر برای چند روزی دست به معامله نزنم اما درست یک روز بعد از اشتباه دوم، دست به اشتباه بزرگ تری زدم و در روز سه شنبه دوباره واحدهای سرمایه گذاری صندوق های ETF  را خریدم.

در ساعات  ابتدایی معاملات همان واحدهایی که به قیمت ۱۶ هزار و۲۰۰ تومان فروخته بودم را با ۱۶ هزار و ۹۰۰ تومان خریدم و منتظر روند صعودی شاخص کل بودم. در یک ساعت اول معاملات روز سه شنبه همه چیز به خوبی پیش می رفت تا اینکه دوباره فروشنده‌ها انگار که تازه از خواب بیدار شده باشند،صف فروش در نمادهای مختلف را تشکیل دادند!

همین اتفاق باعث شد کارنامه معاملاتم در دو هفته اول سال، با بازدهی منفی هشت درصدی کامل شود.

اخبار مرتبط
ماد‌های فملی، شبندر، فایرا، جم، سدشت، کویر و خزامیا از نماد‌های تاثیر گذار مثبت بر شاخص کل بورس بودند. اما نماد‌های پارسان، فولاد، کگل، شپدیس و بوعلی با تاثیر منفی از افزایش بیشتر شاخص کل ممانعت کرد.
خبر جالب امروز را مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن مطرح کرد که قرار است بخش املاک پلتفرم‌های دیوار و شیپور مسدود شوند. گفته می‌شود با توجه به مصوبه شورای عالی مسکن برای انتشار آگهی در سکوهای اینترنتی باید احراز هویت مالک و کد پستی انجام شود و اگر این سکوها تا هفته آینده این بخش وب‌سرویس را انجام ندهند، بخش املاک آنها با مجوز شورای امنیت و دستگاه‌های امنیتی مسدود خواهد شد.
گفتنی است سه نماد «فولاد»، «فملی» و «شپنا» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «خاور»، «ارفع» و «هرمز» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند، همچنین سه نماد «ذوب»، «کاما» و «فولاد» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «خاور»، «فزر» و «کرمان» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند.
تا اسفند سال ۱۴۰۰، ۴۰۰ هزار نفر از مردم و طرفداران اقدام برای افزایش سرمایه کردند و از محل افزایش سرمایه و با بورسی شدن سلب حق تقدم انجام شد و در سال ۱۴۰۱ سه مرتبه تلاش شد از طریق عرضه به بخش‌های خصوصی و تعاونی فرآیند مالکیت انجام شود که مشکلی برای مراجع آسیایی صورت نگیرد و مالکیت باشگاه‌ها برای این مراجع مشخص شود، اما با توجه به پابان مهلت‌ای افی سی در انتهای سال گذشته از طریق مشارکت کنسرسیومی از بانک‌های غیر دولتی و کنسرسیومی از ذیل پتروشیمی امروز صبح در فرابورس محقق شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات