پنجشنبه, 6 اردیبهشت 1403 2024,April

آیا نرخ سود وام و تسهیلات افزایش می‌یابد؟

24 خرداد 1401
آیا  نرخ سود وام و تسهیلات افزایش می‌یابد؟

به گزارش بانک اول جدول تغیرات نرخ سود بین بانکی نشان می‌دهد که نرخ سود در این بازار از ۱۹.۱ درصد در اوایل مهرماه سالجاری به ۱۹.۸۶ درصد در اواخر این ماه رسیده است.

یک استاد دانشگاه معتقد است که با افزایش نرخ بهره بین بانکی باید منتظر بود که نرخ تسهیلات و سپرده نیز افزایش یابد. کامران ندری  می‌گوید: افزایش نرخ بهره در بازار بین بانکی ابتدا روی نرخ سود سپرده تاثیر می‌گذارد و سپس افزایش نرخ تسهیلات را به دنبال دارد.

آنطور که این کارشناس اقتصادی توضیح می‌دهد، با افزایش نرخ بهره بین بانکی تامین منابع از بازار بین بانکی برای بانک‌ها پرهزینه‌تر از قبل شده است، بنابراین برای بانک به صرفه‌ است که نرخ سود سپرده را افزایش دهد تا سپرده‌گذاران بیشتری را جذب کند. همچنین اگر سپرده گذاران قصد دارند سرمایه‌های خود را از بانک خارج کنند، بانک می‌تواند با پیشنهاد نرخ سود بالاتر این انگیزه را در سپرده گذاران ایجاد کند که منابع خود را در بانک نگه دارند.

 

کامران ندری اما از یک مشکل در اقتصاد کشور می‌گوید، به گفته او مشکل اینجاست که در ایران نرخ بهره تسهیلات و سپرده به صورت دستوری توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌شود. وقتی نرخ بهره بازار بین بانکی بالا می‌رود، به طور طبیعی و منطقی بانک باید نرخ سود سپرده و تسهیلات را بالا ببرد. اما مصوبات و دستورات بانک مرکزی این اچازه را به بانک نمی‌دهد.

وی  توضیح می‌دهد: منطق اقتصادی می‌گوید وقتی نرخ بهره بین بانکی افزایش می‌یابد باید به کل اقتصاد سرایت پیدا کند، در نرخ بهره سپرده، نرخ بهره تسهیلات و حتی روی نرخ بهره اوراق نیز خود را نشان دهد که به آن کانال نرخ بهره می‌گویند. سیاست‌گذار پولی از طریق این کانال تورم را کنترل می‌کند

 ندری در پایان تاکید می‌کند که افزایش نرخ بهره در حد یک تا دو درصدی در حدی نیست که بتواند تورم افسارگسیخته را مهار کند.

در مجموع طبق علم اقتصاد با افزایش نرخ بهره بین بانکی، باید نرخ سود سپرده و تسهیلات نیز افزایش یابد و در نهایت از طریق کانال نرخ بهره تورم کنترل شود، اما در شرایط فعلی از یک سو میزان افزایش نرخ بهره بین بانکی زیاد است و از سوی دیگر نرخ تورم در ایران به حدی زیاد است که برای کنترل آن باید نرخ بهره بین بانکی به میزان قابل توجهی افزایش یابد.

اخبار مرتبط
گرفتن بهره پول جایز نیست. مرحوم حضرت آیت الله العظمی بهجت (ره): سود سپرده ربا و حرام است؛ مگر با معامله شرعیه در قبال سود معین.
این نرخ در هفته پایانی اسفندماه سال 1402 به 23.66 درصد رسیده بود که بالاترین نرخ بهره بین بانکی از آبان ماه به بعد محسوب می شود؛ بیشترین رکورد این نرخ در هفته نخست مهر 1402 ثبت شده است؛ نرخ بهره بین‌بانکی در پایان هفته منتهی به 5 مهر ماه سال 1402 با رکوردشکنی 10 سال به 23.80 درصد افزایش یافته بود.البته بعد از آن روند کاهشی نرخ سود بین بانکی آغاز شد و در هفته نخست آبان ماه به 23.71 درصد کاهش یافت و بعد ان آن وارد کانال‌های پایین‌تر شد.
حداکثر نرخ سود بانکی در سال ۱۴۰۲ هم ۲۲.۵ درصد باقی ماند؛ هرچند مقرر شد بانک‌ها برای تامین سرمایه در گردش طرح‌های با بازدهی، با انتشار اوراق سپرده گواهی خاص، سودهای ۳۰ درصدی هم ارائه دهند. سال ۱۴۰۱ بود که بانک مرکزی سقف نرخ سود سپرده بانکی را ۲۲.۵ درصد و سود تسهیلات را حداکثر ۲۳ درصد اعلام کرد و نرخ‌های بالاتر از آن تخلف اعلام شد. همچنین همان زمان مسئولان اقتصادی و بانکی کشور تاکید کردند که تصمیمی برای تغییر در نرخ سود بانکی ندارند.
نرخ سود معمولاً به توجه به شرایط بازار و تصمیمات بانک‌ها مشخص می‌شود. به همین دلیل، تعیین نرخ سود سپرده اهمیت زیادی در اقتصاد یک کشور دارد. همچنین بانک‌ها برای تامین سرمایه در گردش طرح‌های با بازدهی، با انتشار اوراق سپرده گواهی خاص، سودهای ۳۰ درصدی هم ارائه دهند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها