پنجشنبه, 6 اردیبهشت 1403 2024,April

قیمت اوراق تسهیلات مسکن به ۴۱ هزار تومان رسید

24 خرداد 1401
قیمت اوراق تسهیلات مسکن به ۴۱ هزار تومان رسید

به گزارش بانک اول به نقل از ایبِنا، در اولین روز معاملات فرابورس در هفته‌ جاری، قیمت اوراق تسهیلات مسکن «تسه» برای سال جاری بین قیمت ۴۱ تا ۴۲ هزار تومان از سوی سرمایه گذاران داد و ستد می شود.

روند قیمت اوراق تسهیلات مسکن در ۷ ماهه ابتدایی سال ۹۸

آمارهای معاملاتی نشان می دهد که در معاملات فرابورس، قیمت اوراق تسهیلات مسکن «تسه» فروردین ماه سال ۹۸ به میزان ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان، اردیبهشت ‌ماه سال ۹۸ به میزان ۴۱ هزار و ۱۰۰ تومان، خرداد ماه ۹۸ به میزان ۴۱ هزار و ۲۱ تومان، تیر ماه ۹۸ به میزان ۴۰ هزار و ۹۳۶ تومان،  مرداد ماه ۹۸ به میزان ۴۱ هزار و ۵۷۶ تومان، شهریور ماه ۹۸ به میزان ۴۱ هزار و ۹۲۲ تومان و مهر ماه ۹۸ به میزان ۴۱ هزار و ۹۵۷ تومان در تابلوهای آماری ثبت شده است.

افزون بر این، بررسی های ایبِنا از آمار داد و ستدهای اوراق «تسه» نشان می دهد که قیمت اوراق تسهیلات مسکن بانک ملی هم در وضعیت پرنوسانی قرار دارد به طوری که در  فروردین ‌ماه سال ۹۸ به میزان ۲۱ هزار و ۳۷۷ تومان، اردیبهشت ‌ماه سال ۹۸ به میزان ۱۷ هزار و ۹۸۲ تومان، خرداد ‌ماه سال ۹۸ به میزان ۲۰ هزار و ۳۴۲ تومان و تیر ‌ماه سال ۹۸ به میزان ۱۹ هزار و ۹۵۰ تومان رسیده است.

نوسان قیمت اوراق تسهیلات مسکن در سال ۹۷

این گزارش حاکی است که قیمت اوراق تسهیلات مسکن «تسه» اسفندماه سال ۹۷ به میزان ۴۲ هزار و ۵۰۰ تومان، بهمن‌ماه سال ۹۷ به میزان ۴۰ هزار و ۵۹۸ تومان، دی ماه ۹۷ به میزان ۴۳ هزار تومان، آذر ماه ۹۷ به میزان ۴۳ هزار و ۷۰۰ تومان، آبان ماه ۹۷ به میزان ۴۳ هزار و ۳۴۸ تومان، مهر ماه ۹۷ به میزان ۴۴ هزار و ۱۰۰ تومان، شهریور ماه ۹۷ به میزان ۴۳ هزار و ۷۴۴ تومان، مرداد ماه ۹۷ به میزان ۴۱ هزار و ۴۰ تومان، تیر ماه ۹۷ به میزان ۴۰ هزار و ۵۶۱ هزارتومان، خرداد ماه ۹۷ به میزان ۳۹ هزار و ۹۰۲ تومان، اردیبهشت ماه ۹۷ به میزان ۴۰ هزار و ۵۰ تومان و فروردین ماه ۹۷ به میزان ۴۰ هزار و ۱۳۸ تومان داد و ستد می‌شود.

اوراق تسهیلات مسکن چیست؟

اوراق گواهی تسهیلات مسکن پیش‌تر در شعب بانک مسکن و تحت یک بازار غیرمسنجم معامله می‌شد و افراد با خرید این اوراق به نوعی هزینه فرصت مورد نیاز برای دریافت وام را خریداری می‌کردند.

پس از پذیرش این اوراق در فرابورس، در عمل معامله این اوراق شکل رسمی و ضابطه‌ مند به خود گرفت و در حال حاضر این اوراق مانند سایر سهم های موجود در فرابورس در ساعات معاملاتی خرید و فروش می‌شود.

همچنین به ازای دریافت هر ۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال تسهیلات، باید یک برگه اوراق خریداری شود. گفتنی است، نماد اوراق «تسه» (مخفف تسهیلات) در بازار فرابورس شامل نام ماه و دو رقم آخر سال صدور است، که به کلمه «تسه» اضافه می‌شوند.

به عنوان مثال نماد «امتیاز تسهیلات مسکن اسفند ۹۷» که مربوط به اوراقی است که در اسفندماه ۹۷ منتشر شده با عنوان «تسه۹۷۱۱» در بازار خرید و فروش می شود و مدت اعتبار اوراق صادره از تاریخ صدور به مدت ۲.۵ سال است که این مدت در شرایط خاص حداکثر تا دو دوره ۶ ماهه، قابل تمدید است.

روند معامله اوراق تسهیلات مسکن

برای شروع فرآیند خرید این اوراق مانند سایر نمادهای موجود در بازار فرابورس، متقاضیان باید ابتدا نسبت به دریافت کد بورسی خود از طریق کارگزاری‌ها اقدام کنند و پس از دریافت کد بورسی به خرید و فروش اوراق «تسه» به صورت حضوری یا «آفلاین» بپردازد.

دامنه نوسان

لازم به ذکر است، دامنه نوسان تسهیلات مسکن، همانند سهم‌های موجود در بازار بورس و فرابورس، می‌تواند روزانه ۵+ درصد یا ۵- درصد قیمت پایانی روز قبل خود باشد، یعنی می‌تواند تا ۵ درصد بیشتر یا کمتر از قیمت روز قبل معامله شود. همچنین سرمایه‌گذاران باید هنگام خرید و فروش این اوراق، مبلغی به عنوان کارمزد معاملات پرداخت کنند.

هزینه کارمزد خرید و فروش

از سویی دیگر، هزینه کارمزد خرید اوراق تسهیلات مسکن (۰.۴۹ درصد) و هزینه کارمزد فروش (۰.۲۴ درصد) است و پس از خرید این اوراق توسط مشتریان از طرف شرکت سپرده ‌گذاری مرکزی برای آنها گواهی اعلامیه خرید صادر می شود که نشان می‌دهد سرمایه گذاران چه تعداد از اوراق مسکن را در چه نمادی خریداری کرده اند. از سویی دیگر کارگزار خریدار، این گواهی را در اختیار مشتریان قرار می‌دهند تا با ارائه این گواهی به بانک، ادامه روند دریافت وام از جانب بانک صورت گیرد.

مقابله با دستکاری و نوسان گیری

گفتنی است، برای جلوگیری از سودجویی‌های احتمالی و دستکاری های قیمتی و جلوگیری از نوسان گیری‌ های احتمالی اوراق «تسه»، اوراق تسهیلات مسکن از دو تا ۴ ماه بعد از تاریخ خرید قابل فروش نیستند و ناظر آنها تا پایان محدودیت فروش، فرابورس باقی می‌ ماند و در این مدت ناظر غیرقابل تغییر است و پس از گذشت این مدت می‌ توان، با تغییر ناظر  این اوراق را در هر کارگزاری به فروش رساند. البته این محدودیت برای نمادهایی که کمتر از ۴ ماه از اعتبار آنها باقی مانده، اعمال نمی‌شود.

مدت اعتبار

همانطور که ذکر شد مدت اعتبار اوراق صادر شده از تاریخ صدور به مدت دو سال است و درصورتی که مدت اعتبار این اوراق به پایان برسد و دارنده اوراق از تسهیلات آن استفاده نکند، نماد معاملاتی آن متوقف می شود و وجوه پرداختی برای خرید اوراق به سرمایه گذار مسترد نمی شود و به همین دلیل سرمایه‌گذارانی که قصد استفاده از تسهیلات این اوراق را ندارند، باید تا قبل از پایان مهلت اعتبار این اوراق را در بازار به فروش رسانند. ‌

شیوه قیمت‌گذاری

فرآیند کلی انجام معاملات اوراق تسهیلات مسکن در فرابورس، مشابه معـاملات سایر انواع اوراق بهادار است. بدین معنا که قیمت این اوراق در سامانه معـاملاتی فرابـورس بـر اساس روش حراج و در نتیجه عرضه و تقاضای موجود در سامانه تعیین می شود و ملاک تعیین قیمت در هر روز، برآیند حجم معاملات و قیمت عرضه و تقاضا است.

لازم به ذکر است این اوراق با توجه به اینکه چقدر تا زمان اعتبارش باقی مانده، دارای قیمت متفاوتی است. در صورتی که مدت اعتبار این اوراق به اتمام رسیده و دارنده اوراق از تسهیلات مسکن آن استفاده نکند، نماد معاملاتی آن متوقف می شود و وجوه پرداختی دیگر به دارنده اوراق بازپرداخت نخواهد شد.

روند داد و ستد های اوراق مسکن

اخبار مرتبط
ماد‌های فملی، شبندر، فایرا، جم، سدشت، کویر و خزامیا از نماد‌های تاثیر گذار مثبت بر شاخص کل بورس بودند. اما نماد‌های پارسان، فولاد، کگل، شپدیس و بوعلی با تاثیر منفی از افزایش بیشتر شاخص کل ممانعت کرد.
خبر جالب امروز را مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن مطرح کرد که قرار است بخش املاک پلتفرم‌های دیوار و شیپور مسدود شوند. گفته می‌شود با توجه به مصوبه شورای عالی مسکن برای انتشار آگهی در سکوهای اینترنتی باید احراز هویت مالک و کد پستی انجام شود و اگر این سکوها تا هفته آینده این بخش وب‌سرویس را انجام ندهند، بخش املاک آنها با مجوز شورای امنیت و دستگاه‌های امنیتی مسدود خواهد شد.
گفتنی است سه نماد «فولاد»، «فملی» و «شپنا» بیشترین تأثیر در شاخص کل بورس و سه نماد «خاور»، «ارفع» و «هرمز» بیشترین تأثیر را در شاخص فرابورس داشته‌اند، همچنین سه نماد «ذوب»، «کاما» و «فولاد» سه نماد پرتراکنش بازار بورس و سه نماد «خاور»، «فزر» و «کرمان» سه نماد پرتراکنش در بازار فرابورس در روز جاری بودند.
تا اسفند سال ۱۴۰۰، ۴۰۰ هزار نفر از مردم و طرفداران اقدام برای افزایش سرمایه کردند و از محل افزایش سرمایه و با بورسی شدن سلب حق تقدم انجام شد و در سال ۱۴۰۱ سه مرتبه تلاش شد از طریق عرضه به بخش‌های خصوصی و تعاونی فرآیند مالکیت انجام شود که مشکلی برای مراجع آسیایی صورت نگیرد و مالکیت باشگاه‌ها برای این مراجع مشخص شود، اما با توجه به پابان مهلت‌ای افی سی در انتهای سال گذشته از طریق مشارکت کنسرسیومی از بانک‌های غیر دولتی و کنسرسیومی از ذیل پتروشیمی امروز صبح در فرابورس محقق شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها