هوش مصنوعی
آیا باید از هوش مصنوعی ترسید؟
طبق یک مطالعه جدید، مردم بیشتر از هوش مصنوعی «امروز» ترسیدهاند تا از تعصب، اطلاعات نادرست و از دست دادن شغل خود، درحالی که سوال مهم اینجاست آیا ما از فرجامهای بلندمدت این فناوری غفلت میکنیم؟

به گزارش بانک اول یک مطالعه جدید از دانشگاه زوریخ نشان میدهد که افراد بیشتر از خطرات فوری هوش مصنوعی، مانند تعصب و گمراهی اطلاعاتی (misinformation)، نسبت به تهدیدات وجودی درازمدت آن نگران هستند.
اکثر مردم از خطرات فوری هوشمصنوعی بیشتر از تهدیدات نظری و دوردست مربوط به بقاى بشریت نگران هستند. یک مطالعه جدید از دانشگاه زوریخ نشان میدهد که پاسخدهندگان به وضوح بین سناریوهای آیندهٔ انتزاعی و مشکلات خاص و قابل لمس تمایز قائل میشوند و تمایل دارند سرنوشتهای فوری را جدیتر بگیرند.
در حالی که توافق گستردهای وجود دارد که هوش مصنوعی با خطرات مهمی همراه است، افراد در نحوه تفسیر و اولویتدهی به این خطرات تفاوت دارند. یک دیدگاه، بر روی خطرات بلندمدت و حدسی تأکید دارد، مانند این احتمال که هوش مصنوعی بقای بشریت را به خطر اندازد. دیدگاه دیگری به خطرات واقعی و فوری، از جمله تقویت تعصبات اجتماعی و گسترش اطلاعات نادرست توسط سیستمهای هوش مصنوعی میپردازد.
بعضی از کارشناسان هشدار میدهند که تمرکز بیش از حد بر «خطرات وجودی» میتواند توجه عمومی را از مشکلات فوری و ملموسی که هوش مصنوعی امروزه ایجاد کرده است، منحرف کند.
خطرات حاضر و آتی هوش مصنوعی
برای بررسی این دیدگاهها، یک تیم از دانشمندان سیاسی دانشگاه زوریخ سه آزمایش گسترده آنلاین را انجام دادند که شامل بیش از ۱۰ هزار شرکتکننده در ایالات متحده و بریتانیا بود. برخی از شرکتکنندگان عناوینی را مشاهده کردند که هوش مصنوعی را به عنوان یک خطر فاجعهبار معرفی میکردند.
به گزارش scitechdaily، دیگران درباره تهدیدهای فعلی، مانند تبعیض یا گمراهی اطلاعاتی خواندند و برخی دیگر درباره مزایای بالقوه هوش مصنوعی مطالعه کردند. هدف این بود که بررسی شود آیا هشدارهای مربوط به خطرات فاجعهآمیز دورآمدت از جانب هوش مصنوعی، هوشیاری نسبت به مشکلات واقعی و موجود امروز را کاهش میدهند یا خیر.
نگرانی بیشتر از مشکلات فعلی
استاد فابریتسیو ژیلاری از گروه علم سیاست دانشگاه زوریخ گفت: در یافتههای خود دیدیم که پاسخدهندگان نسبت به خطرات فعلی هوش مصنوعی بسیار نگرانتر هستند تا تهدیدهای محتمل آینده. حتی وقتی مقالاتی درباره خطرات وجودی هوش مصنوعی، ایجاد ترس بیشتری نسبت به چنین سناریوهایی میکردند، همچنان نگرانی عمیقتری نسبت به مشکلات فعلی وجود داشت؛ از جمله تصمیمات دارای تعصب سیستماتیک توسط هوش مصنوعی و از دست دادن شغل به دلیل گسترش هوش مصنوعی. این مطالعه همچنین نشان داد که افراد قادرند بین خطرات نظری و مشکلات خاص و قابل لمس تمایز قائل شوند و هر دو را جدی بگیرند.
گفتوگوی گستردهای درباره خطرات هوش مصنوعی انجام شود
بنابراین، این مطالعه یک شکاف مهم در دانش موجود را پر میکند. در بحثهای عمومی، اغلب این نگرانی مطرح میشود که تمرکز بر سناریوهای فاجعهآمیز آینده ممکن است توجه را از مشکلات فوری و ضروری دور کند. این مطالعه نخستین مورد است که دادههای سیستماتیک ارائه میدهد و نشان میدهد آگاهی از خطرات واقعی و فعلی، حتی زمانی که افراد با هشدارهای فرجامآمیز روبهرو میشوند، حفظ میشود.
یکی از نویسندگان این مقاله میگوید: مطالعه ما نشان میدهد که بحث درباره خطرات بلندمدت به طور خودکار منجر به کاهش هوشیاری نسبت به مشکلات فعلی نمیشود.
ژیلاری نیز اضافه میکند: بحث عمومی نباید به صورت یا-یا (Either-or) باشد. نیازمندیم که همزمان خطرات فوری و همچنین چالشهای بالقوه آینده هوش مصنوعی را درک و جدی بگیریم.