به گزارش بانک اول، در حالیکه تاکید بسیاری از کارشناسان و گزارشهای سیاستی در حالحاضر، مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده بانکی بهعنوان یک گزینه برای کنترل بازار است، اما پیگیریها نشان میدهد که بانکمرکزی درحالحاضر قصد ندارد از این ابزار استفاده کند. در نتیجه نرخهای سود سپرده، به رویه قبلی باقی خواهد ماند.
این در حالی است که در انتهای هفته گذشته و اوایل این هفته شایعاتی درخصوص افزایش نرخ سود سپرده بانکی مطرح شد که با توجه به شرایط کنونی، سیاستگذار پولی نمیخواهد از این سلاح خود برای کنترل بازارها استفاده کند. البته این احتمال وجود دارد که سیاستگذار بهدنبال فرصت مناسب برای استفاده از این ابزار در آینده کوتاهمدت باشد. در این بین، کارشناسان ابزار نرخ سود را یکی از راهکارهای مهار هیجان معرفی میکنند.
افزایش نرخ سود شایعه بود
شایعهای که از روزهای پایانی هفته اخیر مبنی بر افزایش نرخ سود سپرده بانکی از 16 درصد به 22 درصد، از سوی برخی اصحاب رسانه مطرح شد در هفته جاری نیز تداوم داشت. بسیاری از کارشناسان عنوان کردند که زمزمههایی مبنی بر افزایش سود سپرده بانکی وجود دارد و این موضوع توسط شورای پول و اعتبار تصویب شده است.
شایعه افزایش این نرخ با واکنش برخی رسانهها همراه بود؛ بهطوریکه این رسانهها عنوان کردند که افزایش نرخ سود سپردهها در دستور کار قرار خواهد گرفت. اما بررسیهای دقیقتر پیرامون این موضوع نشان میدهد این موضوع فقط در حد پیشنهادی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی بوده است و در نتیجه در شرایط کنونی خبر موثقی پیرامون تصویب این موضوع وجود ندارد. توجه به این نکته ضروری است که بهطور معمول اگر بخواهد افزایش سود بانکی اتفاق بیفتد، قبل از آن بانکهای خصوصی و دولتی پیرامون تغییر این نرخ توافق قبلی میکنند. ولی درحالحاضر نشانهای از وجود این توافق بین بانکهای خصوصی و دولتی در این خصوص وجود ندارد و صرفا در حد گمانهزنیها در برخی رسانهها بوده است. هرچند با نرخ تورم موجود بهدلیل منفی بودن نرخ سود واقعی بانکها و فاصله گرفتن 4/ 28 واحدی سود بانکی از تورم، فشارهایی برای افزایش سود بانکی وجود دارد.
پیگیریها نشان میدهد که درحالحاضر بانکمرکزی قصدی برای افزایش این نرخ در کوتاهمدت ندارد و به نظر میرسد تا 2 الی 3 هفته آتی تغییری در نرخهای سود بانکی صورت نگیرد. هرچند طبق گزارشهای مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی و گفته سیاستگذاران، افزایش در نرخ سود سپرده بانکی میتواند در کنترل بازارها موثر باشد ولی بنابر بررسیهای «دنیایاقتصاد» و اظهار نظر مسوولان، عزمی برای افزایش این نرخ وجود ندارد. طبق آخرین گزارش شاخص قیمت مصرفکننده مرکز آمار در شهریور 99، نرخ تورم نقطهای خانوارهای کشور عدد 4/ 34 درصد را نشان میدهد.
با این نرخ تورم، در حقیقت نرخ سود حقیقی، در سطح منفی به سر میبرد. از سوی دیگر به دلیل اینکه کاهش حجم سپردههای بلندمدت بانکی و افزایش سپردههای جاری قابل برداشت، نسبت پول به شبه پول رو به افزایش است، این موضوع ضرورت افزایش نرخ سود سپرده بانکی را نشان میدهد. این ابزاری است که تمام سیاستگذاران برای مهار انتظارات تورمی از آن بهره میبرند./ دنیای اقتصاد
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید