به گزارش بانک اول بازار بورس برای بسیاری از افراد شغل دوم محسوب میشود. افزون بر این، حضور موثر در بازار بورس زمان زیادی میطلبد. به این دلیل افراد نمیتوانند به شغل اول خود برسند و حتی از انجام برخی از فعالیتهای روزمره خود نیز باز میمانند. این مسائل موجب میشود که اهمیت مدیریت زمان در بورس را بهتر متوجه شویم. به این ترتیب خواهیم توانست در کنار معاملات و فعالیتهای بورسی، امور دیگر خود را به شیوهای متعادل انجام دهیم و پیش ببریم.
شغل خود را حفظ کنید
فرض کنید شخصی شغلی دارد و ماهانه 5 میلیون تومان حقوق دریافت میکند. در نظر بگیرید که این شخص در زمستان سال 98، سرمایهای بالغ بر 30 میلیون تومان را وارد بازار کرده و سرمایه او در مدت کوتاهی پنج برابر شده است. با هر مثبت پنجی که در سهم اتفاق میافتد، 7.5 میلیون تومان به سرمایه این فرد اضافه میشود. این شخص روزی تصمیم میگیرد که از شغلش استعفا دهد. دلیلیش هم این است که با یک روز فعالیت در بورس میتواند مبلغی بیشتر از حقوق یک ماهش را به دست آورد.
در پاسخ به حرکت این فرد چه باید گفت؟ طبیعتا بازار بورس همیشه اینگونه نخواهد ماند. روزهایی نیز وجود خواهند داشت که به جای مثبت پنج، سهمها در منفی پنج معامله خواهند شد. در آن صورت حتی نمیتوان برای مخارج روزانه نیز سهمی را نقد کرد.
نسبت P/E در بازار سرمایه چیست؟
نسبت P/E در بازار اکنون چیزی حدود 22 است. یعنی اگر 22 میلیون تومان سرمایه وارد بازار کنید، 1 میلیون تومان سود نقدی کسب خواهید کرد. در ابتدای این بخش، شخصی را با حقوق ماهیانه ۵ میلیون تومان در نظر گرفتیم. ارزش شغل این شخص طبق فرمول بالا برابر است با 22 × 12 × 5 یعنی 1 میلیارد و 320 میلیون تومان.
این امر به آن معناست که اگر این فرد این مبلغ را در بازار بورس سرمایهگذاری میکرد، در پایان سال میتوانست معادل حقوق امروز خود سود نقدی دریافت کند. به همین ترتیب میتوانست سهمهای بیشتری خریداری کند. اما آیا اگر به رقم 1.3 میلیارد تومان رسید، باید دیگر دست از کار کردن بکشد؟ طبیعتا پاسخ منفی است. چرا که حقوق ثابتی که دریافت میکند با سود تقسیمی بازار یکسان است و میتواند منجر به دو برابر شدن قدرت خرید شود.
توصیه ما به چنین اشخاصی این است که نه بورس را رها کنند و نه شغلشان را. بلکه با مدیریت زمان در بورس میتوان در هر دو زمینه فعالیت کرد. زمانی میتوان شغل را رها کرد که حقوق، معادل درصد ناچیزی از درآمد نقدی باشد. مثلا با سرمایهای بالغ بر 130 میلیارد تومان، سرمایه فرد مذکور یکهزارم این رقم است.
مهم ترین اصل زندگی، تعداد منابع درآمد
همه ما در زندگی خود با چنین حالاتی رو به رو شدهایم که احساس خستگی و ناراحتی مفرطی از کارکردن داشتهایم. قطعا در برههای از زمان دلمان خواسته است کتاب بخوانیم، به سفر برویم، تفریح کنیم، و کمی از دغدغههای روزمره خلاص شویم.
بازار بورس فرصتی ایجاد کرد که برخی از افراد، سودهایی کسب کنند و حتی در اندیشه ترک شغل خود نیز باشند. چرا که سود حاصل از آن کافی و مطلوب است و در ماههای اولیه امسال، حتی از انتظارات هم فراتر بود. به این ترتیب برخی از افراد با خیال راحت تصمیم گرفتند که بازار را به عنوان تنها منبع درآمد خود انتخاب کنند.
اما اکنون روزهایی را از سر گذراندهایم که بازار سراسر منفی بوده است. بسیاری از سرمایهگذاران هرچه را که به دست آورده بودند از دست دادند و باید منتظر بمانند تا روال بازار مجددا تغییر کند. با این روند، افراد باز هم به شغل اول خود روی آوردهاند و امیدشان این است که سر ماه حقوق خود را دریافت میکنند.
این مسائل نشان میدهد که با مدیریت زمان در بورس باید میان حرفه و سرمایهگذاری تعادل برقرار کرد. اگر فقط یک منبع درآمد دارید، خطر همیشه در کمین شماست. با کوچکترین تلنگری، موقعیت شما به خطر خواهد افتاد. اما اگر چندین منبع درآمد داشته باشید، ریسک کار به مراتب کمتر خواهد بود. حفظ سرمایه به کمک مدیریت زمان در بورس امری است که باید به آن بسیار توجه کرد.
در بورس نظارهگر نباشید
صمیمهای مختلفی بگیرید، اخبار و مسائل دیگر را رصد کنید و حواستان ششدانگ به همه چیز باشد. اما برخی از افراد تنها به سبد سهام خود و مثبتها و منفیهای بازار نگاه میکنند. این افراد سهمهای مختلفی را جستجو میکنند، به نقشه بازار نگاهی میاندازند و در شبکههای اجتماعی پستهای مرتبط با بورس را لایک میکنند. شاید حوصلهشان سر برود و دنبال کسی باشند که بخواهند در مورد سهمی با او بحث کنند. البته در نهایت دوباره برمیگردند سر پرتفوی خودشان و این چرخه بیهوده همچنان ادامه خواهد داشت.
نگاه کردن به پرتفوی، بررسی نقشه بازار، بحث و جدل در مورد سهمهای مختلف و کارهایی از این قبیل تا کنون برای هیچ کس سودآفرین نبوده است. نباید تصور کرد که در این حالت وقت خود را برای بازار و سرمایهگذاری گذاشتهایم؛ بلکه تنها چیزی که در این میان از دست رفته است، زمان ارزشمند ما بوده است.
برنامهریزی برای مدیریت زمان در بورس
برای اینکه بتوانیم با مدیریت زمان در بورس، میان کار و زندگی خود به تعادل برسیم، باید برنامهای منظم داشته باشیم. زمانی که وقت آزاد دارید، به سامانه کدال بروید، صورتهای مالی شرکتها را ببینید، نسبتهای مالی را تحلیل کنید، چارتها را مقایسه کنید و نهایتا در مورد یک سهم به نتیجه برسید. دست آخر تنها چند دقیقه زمان نیاز دارید تا سهمی را در ساعات معاملاتی بازار خریداری کنید.
اگر به فکر مدیریت زمان در بورس هستید، تنها کافی است که برای بورس وقت بگذارید. البته برای کسب سود، نه برای سرگرمی و انجام کارهای بیهوده.
نگاه خود را در بازار سرمایه بلند مدت کنید
فرض کنید در سال 92 شخصی 100 میلیون تومان سهام در اوج بازار و مثبتترین روزهای سال خریداری کرده است. این پول، مبلغی مازاد بود که او به آن نیاز نداشت. سال بعد سال خوبی نبود. این فرد بخش اعظم دارایی خود را از دست داد و تصمیم گرفت دیگر کاری با سرمایهگذاری و خرید و فروش سهام نداشته باشد.
هفت سال بعد یعنی در سال 99، زمانی که شاخص بورس به نزدیک 2 میلیون واحد رسیده بود، این شخص دوباره یاد بورس میافتد. به صفحه کارگزاری خود مراجعه میکند و با چند میلیارد تومان سود مواجه میشود. این مثال، تخیلی یا فرضی نیست. چنین چیزی در واقعیت هم اتفاق میافتد. میتوانید در اطراف خود نمونههای واقعی را ببینید.
اگر شاغل هستید نباید به فکر معاملات روزانه و کوتاهمدت باشید. باید با دید بلندمدت سرمایهگذاری کنید؛ یعنی بیش از پنج سال. به این ترتیب وقتتان آزاد خواهد بود و سود خوبی هم نصیبتان میشود. تنها کافی است که کمی از تحلیل بنیادی سر در بیاورید. در این صورت به قطع باور خواهید داشت که تنها با یک مثبت یا منفی، آینده شما رقم نمیخورد. بدون شک پنج سال دیگر از تورم نیز جلو زدهاید.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید