پنجشنبه, 1 آذر 1403 2024,November

آخرین تصمیم برای تعیین نرخ سود/پرونده سود سپرده بانکی بسته شد

24 خرداد 1401
آخرین تصمیم برای تعیین نرخ سود/پرونده سود سپرده بانکی بسته شد

به گزارش بانک اول فرهاد دژپسند، وزیر امور اقتصادی و دارایی اخیرا در ابلاغیه‌ای به بانکها، بر اعمال نرخ سود بانکی یکساله ۱۶ درصد تاکید کرده است.

فرهاد دژپسند در مکاتبه‌ای با بانکهای دولتی تاکید کرده است، نرخ‌های بالاتر از نرخ مصوب شورای پول و اعتبار جزو هزینه‌های قابل قبول مالیاتی نیست و سازمان امور مالیاتی موظف است مطابق گزارش سازمان حسابرسی درباره رعایت این موضوع اقدام لازم را انجام دهد.

این نامه را برخی پایان تمام حرف و حدیث ها بر موضوع بازنگری سود سپرده‌های بانکی ارزیابی کردند اما موضوع مهم‌تر اینجاست که آیا بازنگری سود سپرده‌ها در شرایط کنونی الزامی است و مبنایی علمی دارد؟

آلبرت بغزیان ، کارشناس ارشد اقتصادی معتقد است یکی از مهترین نکاتی که در مورد سود سپرده بانکی باید مد نظر قرار گیرد، توجه به توازن در همین بازار است .

وی با تاکید بر اینکه گره زدن سود سپرده بانکی به ساله تورم از ابتدا اشتباه بود، فت: پیش تر برخی سر و صدا می کردند که نرخ تورم پایین امده و باید سود سپرده‌های بانکی بالا برود، حالا همین گروه جواب دهند در شرایطی که سود سپرده بانکی نصف تورم اعلامی است چرا از ضرورت افزایش ان سخن نمی‌گویند .

وی با تاکید بر اینکه به هیچ وجه مشابه سازی سود سپرده و نرخ تورم درست نیست؛ گفت: بانک‌ها باید با توجه به شرایط خود دست به انتخاب نرخ سود و دامنه نوسان بزنند نه اینکه دستوری نرخ سودی اعلام و همه ملزم به رعایت شوند. به عبارت دیگر قانونگذار لازم است که نرخ سود سپرده‌های بانکی را در کف و سقف تعیین کند و در این محدوده اجازه رقابت را به بانک‌ها بدهد.

خبری از بازنگری هست؟

وقتی رییس کل بانک مرکزی، با این پرسش مواجه شد که آیا سود سپرده‌های بانکی قرار است مورد بازنگری قرار گیرد یا خیر؟ گفت: به هر حال منافع سپرده گذاران با نرخ های فعلی تامین نمی‌شود و طبیعی است که نباید تنها یک طرف داستان را مد نظر قرار داد .

در شرایطی موضوع بازنگری سود برای نجات بازار سرمایه مطرح می‌شود که برخی بررسی‌ها نشان می دهد بانک‌هایی در این فضا با هدف جذب نقدینگی سبت به افزایش سود سپرده‌ها اقدام کرده بودند که البته این مهم فعلا از دستور کار خارج شده و با نامه وزیر امور اقتصادی و دارایی بانک‌ها بار دیگر مکلف به رعایت قواعد اعلامی از سوی شورای پول و عتبار شدند .

به این ترتیب می‎توان انتظار داشت که سود سپرده‎های بانکی در نیمه اول سال دستخوش تغییر نشود.

از سوی دیگر حسین درودیان ، کارشناس بازار سرمایه می‎گوید: بالاخره نرخ سود بانکی باید یک تناسب نسبی با وضعیت نرخ تورم در اقتصاد داشته باشد. ما به هر حال تورم نسبتا بالایی را داریم و نرخ سود بانکی فعلی، در حقیقت کاهش دادنش موجب این می شود که شکاف بین نرخ سود بانکی و تورم بیشتر شود، بدون آنکه مشخصا بدانیم که از این کار چه هدفی را می خواهیم ترغیب کنیم.

لازم به ذکر است، سود مصوب برای سپرده‌های یک ساله ۱۶ درصد و دو ساله ۱۸ درصد است ضمن اینکه سقف سود تسهیلات ۱۸ درصد تعیین شده است و به میزانی که بانک‌ها سود بیشتر از نرخ مصوب پرداخت کنند علاوه بر اینکه به صاحب سپرده، سود پرداخت کرده اند مشمول پرداخت مالیات هم می‌شوند.

معمارنژاد معاون وزیر اقتصاد، نیز در این رابطه گفته است، سازمان حسابرسی باید میزان عدم رعایت بانک‌ها را در نرخ سودها اعلام کند و بر اساس آن سازمان مالیاتی برای دریافت مالیات این اضافه پرداخت‌ها اقدام خواهد کرد. ممکن است بعضی بانک‌ها در پرداخت سود سپرده و یا دریافت سود تسهیلات تخلفاتی را مرتکب شوند که سازمان حسابرسی با بررسی‌های خود، موارد را مشخص می‌کند و پس از تایید مصداق تخلف، آن مورد تخلف به سازمان مالیاتی معرفی خواهد شد./خبرانلاین

اخبار مرتبط
نرخ سپرده قانونی در بیشتر سال‌ها ثابت بوده و حدود ۱۳ درصد بوده است. این نشان‌دهنده سیاست‌های پایدار بانک مرکزی در این دوره است. در سال‌های اخیر، نرخ سپرده قانونی به 10 تا 13 درصد کاهش یافته است. این کاهش به منظور حمایت از بانک‌ها و افزایش توان وام‌دهی آن‌ها در شرایط اقتصادی خاص انجام شده است.
نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 16 آبان ماه بدون تغییر نسبت به هفته قبل از آن 23.72 درصد اعلام شد. نرخ بهره بین بانکی بعد از 2 هفته افزایشی در هفته منتهی به 9 آبان ماه با کاهش 0.04 درصدی همراه شد و به 23.72 درصد رسید. این نرخ در هفته منتهی به 2 آبان ماه به بالاترین سطح خود در سال جاری رسید. نرخ بهره بین بانکی در این هفته با افزایش 0.04 درصدی به 23.76 درصد رسید.
نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 25 مهر ماه با افزایش 0.04 درصدی همراه شده و به 23.72 درصد رسیده بود. در هفته منتهی به 18 مهر ماه این نرخ با کاهش 0.05درصدی نسبت به هفته قبل به 23.68درصد شده بود.نرخ بهره بین‌بانکی بعد از 2 هفته افزایشی، در هفته منتهی به 11 مهر با کاهش 0.01درصدی نسبت به هفته قبل به 23.73 درصد شد.
عبدالناصر همتی افزود: نگاه فعلی قابل تحمل نیست و نظر وزارت اقتصاد و بانک مرکزی این است که به تدریج نرخ سود بانکی را پایین بیاوریم. او تاکید کرد: سود بانکی باید کاهش پیدا کند و نگاه فعلی قابل تحمل نیست. به گفته وی، اگر در بلند مدت سود بانکی بالا باشد، به‌طور قطع در تورم تاثیر خواهد گذاشت.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها