جمعه, 2 آذر 1403 2024,November

آیا نرخ سود وام و تسهیلات افزایش می‌یابد؟

24 خرداد 1401
آیا  نرخ سود وام و تسهیلات افزایش می‌یابد؟

به گزارش بانک اول جدول تغیرات نرخ سود بین بانکی نشان می‌دهد که نرخ سود در این بازار از ۱۹.۱ درصد در اوایل مهرماه سالجاری به ۱۹.۸۶ درصد در اواخر این ماه رسیده است.

یک استاد دانشگاه معتقد است که با افزایش نرخ بهره بین بانکی باید منتظر بود که نرخ تسهیلات و سپرده نیز افزایش یابد. کامران ندری  می‌گوید: افزایش نرخ بهره در بازار بین بانکی ابتدا روی نرخ سود سپرده تاثیر می‌گذارد و سپس افزایش نرخ تسهیلات را به دنبال دارد.

آنطور که این کارشناس اقتصادی توضیح می‌دهد، با افزایش نرخ بهره بین بانکی تامین منابع از بازار بین بانکی برای بانک‌ها پرهزینه‌تر از قبل شده است، بنابراین برای بانک به صرفه‌ است که نرخ سود سپرده را افزایش دهد تا سپرده‌گذاران بیشتری را جذب کند. همچنین اگر سپرده گذاران قصد دارند سرمایه‌های خود را از بانک خارج کنند، بانک می‌تواند با پیشنهاد نرخ سود بالاتر این انگیزه را در سپرده گذاران ایجاد کند که منابع خود را در بانک نگه دارند.

 

کامران ندری اما از یک مشکل در اقتصاد کشور می‌گوید، به گفته او مشکل اینجاست که در ایران نرخ بهره تسهیلات و سپرده به صورت دستوری توسط شورای پول و اعتبار تعیین می‌شود. وقتی نرخ بهره بازار بین بانکی بالا می‌رود، به طور طبیعی و منطقی بانک باید نرخ سود سپرده و تسهیلات را بالا ببرد. اما مصوبات و دستورات بانک مرکزی این اچازه را به بانک نمی‌دهد.

وی  توضیح می‌دهد: منطق اقتصادی می‌گوید وقتی نرخ بهره بین بانکی افزایش می‌یابد باید به کل اقتصاد سرایت پیدا کند، در نرخ بهره سپرده، نرخ بهره تسهیلات و حتی روی نرخ بهره اوراق نیز خود را نشان دهد که به آن کانال نرخ بهره می‌گویند. سیاست‌گذار پولی از طریق این کانال تورم را کنترل می‌کند

 ندری در پایان تاکید می‌کند که افزایش نرخ بهره در حد یک تا دو درصدی در حدی نیست که بتواند تورم افسارگسیخته را مهار کند.

در مجموع طبق علم اقتصاد با افزایش نرخ بهره بین بانکی، باید نرخ سود سپرده و تسهیلات نیز افزایش یابد و در نهایت از طریق کانال نرخ بهره تورم کنترل شود، اما در شرایط فعلی از یک سو میزان افزایش نرخ بهره بین بانکی زیاد است و از سوی دیگر نرخ تورم در ایران به حدی زیاد است که برای کنترل آن باید نرخ بهره بین بانکی به میزان قابل توجهی افزایش یابد.

اخبار مرتبط
نرخ سپرده قانونی در بیشتر سال‌ها ثابت بوده و حدود ۱۳ درصد بوده است. این نشان‌دهنده سیاست‌های پایدار بانک مرکزی در این دوره است. در سال‌های اخیر، نرخ سپرده قانونی به 10 تا 13 درصد کاهش یافته است. این کاهش به منظور حمایت از بانک‌ها و افزایش توان وام‌دهی آن‌ها در شرایط اقتصادی خاص انجام شده است.
نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 16 آبان ماه بدون تغییر نسبت به هفته قبل از آن 23.72 درصد اعلام شد. نرخ بهره بین بانکی بعد از 2 هفته افزایشی در هفته منتهی به 9 آبان ماه با کاهش 0.04 درصدی همراه شد و به 23.72 درصد رسید. این نرخ در هفته منتهی به 2 آبان ماه به بالاترین سطح خود در سال جاری رسید. نرخ بهره بین بانکی در این هفته با افزایش 0.04 درصدی به 23.76 درصد رسید.
نرخ بهره بین بانکی در هفته منتهی به 25 مهر ماه با افزایش 0.04 درصدی همراه شده و به 23.72 درصد رسیده بود. در هفته منتهی به 18 مهر ماه این نرخ با کاهش 0.05درصدی نسبت به هفته قبل به 23.68درصد شده بود.نرخ بهره بین‌بانکی بعد از 2 هفته افزایشی، در هفته منتهی به 11 مهر با کاهش 0.01درصدی نسبت به هفته قبل به 23.73 درصد شد.
عبدالناصر همتی افزود: نگاه فعلی قابل تحمل نیست و نظر وزارت اقتصاد و بانک مرکزی این است که به تدریج نرخ سود بانکی را پایین بیاوریم. او تاکید کرد: سود بانکی باید کاهش پیدا کند و نگاه فعلی قابل تحمل نیست. به گفته وی، اگر در بلند مدت سود بانکی بالا باشد، به‌طور قطع در تورم تاثیر خواهد گذاشت.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها