شنبه, 3 آذر 1403 2024,November

بیمه بیکاری افراد متاهل و مجرد چه تفاوتی دارد؟

24 خرداد 1401
بیمه بیکاری افراد متاهل و مجرد چه تفاوتی دارد؟

به گزارش بانک اول از نظر قانون، بیکار به شخصی گفته می شود که بدون میل و اراده خود بیکار شده است و آماده به کار می باشد. بر همین اساس، اگر بیمه شده ای بنا به هر کدام از دلایل زیر، بیکار شناخته شود، می تواند از قانون بیمه بیکاری استفاده نماید.

  • تغییرات ساختار اقتصادی کارگاه محل کار
  • تشخیص وزارت خانه مربوطه و شورای کار
  • حوادث غیر مترقبه مانند سیل و زلزله و …

تشخیص ارادی یا غیر ارادی بودن بیکاری برای شخص بیمه شده به عهده سازمان اداره کار و امور اجتماعی می باشد که بر همین اساس یک کمیته تشخیص تشکیل شده است.

شرایط اخذ بیمه بیکاری:

  • بیکاری غیر ارادی
  • دارا بودن تابعیت ایرانی
  • تابع قانون کار بودن
  • دارای سابقه بیمه
  • داشتن پایان خدمت برای آقایان

اشخاصی که واجد شرایط بیمه بیکاری نیستند:

  • صاحبان مشاغل آزاد
  • اتباع خارجی
  • ترک کار اختیاری
  • بازنشستگان و از کار افتادگان
  • رد درخواست از جانب اداره کار به هر دلیلی

بیمه بیکاری افراد مجرد و متاهل:

بر اساس ماده 7 قانون بیمه بیکاری، دو عامل تعیین کننده برای مدت زمان و مبلغ بیمه بیکاری وجود دارد که یکی از آنها مجرد و متاهل بودن افراد و دیگری میزان سابقه بیمه شخص می باشد.

بنابراین می توان گفت مبلغ بیمه بیکاری برای افراد مجرد و متاهل با توجه به این دو فاکتور متغیر می باشد و دارای نوسان است. در زیر می توان این دو گروه را با هم مقایسه نمود.

ردیف مدت زمانی که فرد سابقه بیمه دارد مدت پرداخت بیمه بیکاری افراد مجرد مدت پرداخت بیمه بیکاری افراد متاهل
1 6 تا 24 ماه 6 ماه 12 ماه
2 25 تا 120 ماه 12 ماه 18 ماه
3 121 تا 180 ماه 18 ماه 26 ماه
4 181 تا 240 ماه 26 ماه 36 ماه
5 241 ماه به بالا 36 ماه 50 ماه

بجز مدت زمان پرداخت، مبلغ پرداخت نیز برای دو گروه اشخاص متاهل و مجرد با یکدیگر متفاوت می باشد که به این نحو است که افراد متاهل به ازای هر شخصی که تحت تکفل داشته باشند، 10 درصد به مقرری آنها اضافه می شود.

نکته: البته این موضوع دارای سقف می باشد و نمی توان 4 نفر بیشتر را تحت تکفل خود داشت که در این صورت 40 درصد به مقرری شخص اضافه می شود.

  • باید توجه داشت که میزان بیمه بیکاری دریافتی شخص نمی تواند بیشتر از 80 درصد متوسط حقوق او شود و همچنین نمی تواند از حداقل حقوق و دستمزد سال نیز پایین تر باشد.
  • شخص بیمه شده چه زن باشد و چه مرد، همسر وی که جز افراد تحت تکفل باشد، 10 درصد بیشتر به مقرری دریافتی اضافه می شود.
  • فرزند دختر تا قبل از ازدواج تحت تکفل قرار دارد.
  • فرزند پسر زیر 18 سال، مشغول به تحصیل و یا تحت مراقبت پزشک تامین اجتماعی نیز تحت تکفل قرار دارد.
  • پدر و مادر 60 ساله و یا از کار افتاده می تواند تحت تکفل قرار گیرد.

 

بیمه بیکاری زن و شوهر:

در برخی مواقع ممکن است که زوجی همزمان و یا با فاصله زمانی کمی از یکدیگر بیکار شوند که در این حالت هم زن و هم شوهر می تواند مستمری دریافت نماید و تفاوتی بین آنها وجود ندارد.

نکته: در این صورت تنها 10 درصد افزایش مبلغ به یک نفر از آنها تعلق می گیرد و برای هر کدام از آنها جداگانه محاسبه نخواهد شد.

کمک هزینه ازدواج در بیمه بیکاری:

کمک هزینه ازدواج در تامین اجتماعی در واقع هدیه ای می باشد که از طرف سازمان تامین اجتماعی به افرادی که تازه ازدواج می کنند، اعطا می گردد و معمولا مبلغ آن حداقل حقوق یک ماه قانون کار است.

اخیرا این امکان فراهم شد که افرادی که بیکار هستند و مستمری بیکاری دریافت می کنند نیز بتوانند از این تسهیلات استفاده نمایند و برای این کار لازم است که افراد به شعب ادارات تامین اجتماعی شهر خود مراجعه کنند.

خدمات درمانی افراد تحت تکفل در بیمه بیکاری:

یکی از مزایای پرداخت حق بیمه استفاده از خدمات درمانی سازمان تامین اجتماعی می باشد که هزینه ها را تا حد قابل توجهی کاهش می دهد.

بنابراین با توجه به تبصره 5 ماده 7 قانون بیمه بیکاری، افراد تحت تکفل می توانند از خدمات درمانی و مزایای آن استفاده نمایند.

 

بازنشستگی در بیمه بیکاری:

بر اساس قانون، اگر شخصی پس از سن 55 سالگی بیکار شود، مقرری بازنشستگی وی وصل خواهد شد و به میزانی مقرری بیمه بیکاری را دریافت می کند که شرایط بازنشستگی را کسب نماید.

در این راستا بایستی شخص به محض بیکاری و یا اخراج شدن به اداره کار مراجعه نماید و پس از بررسی شرایط وی و در صورت تایید، به سازمان تامین اجتماعی معرفی گردد.

همچنین بر اساس قانون بیمه تامین اجتماعی شخص مورد نظر باید در طی دوره بیکاری خود به موسسات آموزشی مراجعه نماید و در خصوص شغل خود کسب مهارت کند.

بیمه بیکاری و سابقه بیمه:

یکی از مسائل مهمی که در بیمه بیکاری مطرح می شود این است که آیا جز سابقه بیمه محسوب می شود یا خیر؟ بر اساس قانون مدت زمان دریافت مقرری بیمه بیکاری نیز جز سوابق شخص محسوب می گردد و برای بازنشستگی نیز می توان آن را در سوابق محاسبه نمود.

اخبار مرتبط
یکی از حمایت‌‌های سازمان تامین اجتماعی، پرداخت مقرری بیمه بیکاری به بیمه‌شدگانی است که بدون میل و اراده، بیکار شده و آماده به کار هستند. هدف از پرداخت مقرری بیمه بیکاری، جبران بخشی از زیان‌‌های وارده به کارگران بابت بیکاری غیرارادای و ناخواسته است.
قرارداد کار معین مطابق قانون کار کشور است؛ بنابراین در این نوع از قرارداد نیز باید کارفرما نسبت به بیمه کردن تمامی پرسنل که در پروژه مشغول به کار هستند اقدام کند،
به گفته رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته تأمین اجتماعی کشور، بیمه تکمیلی بازنشستگان تأمین اجتماعی از اول آذر ماه 1403 آغاز می‌شود.
صاحبان حرف و مشاغل آزاد و بیمه اختیاری سازمان تأمین اجتماعی، بر اساس حداقل دستمزد مصوب شورای عالی کار در سال ۱۴۰۳ سهم حق‌بیمه پرداختی توسط بیمه‌شده با نرخ ۱۲ درصد ماهانه معادل ۸۸۸ هزار و ۶۰۰ تومان، نرخ ۱۴ درصد ماهانه معادل یک میلیون و ۳۷ هزار تومان و نرخ ۱۸ درصد ماهانه معادل یک میلیون و ۳۳۳ هزار تومان است.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها