به گزارش بانک اول نرخ سود بدون ریسک در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۰ درصد و نرخ سود بانکی در کانال ۱۸ تا ۲۲ درصد قرار داشت. در حالی که بورس کمتر از ۵ درصد، مسکن حدود ۱۱ درصد، دلار ۴.۵ درصد و سکه نزدیک ۱۰ درصد رشد کردند.
نرخ سود در 1401 چقدر است؟
افزایش نرخ سود با چشمانداز تورمی
داریوش روزبهانه میگوید: من معتقدم نرخ سود در سال آینده در بازه ۲۲ تا ۲۵ درصد است، هرچند که ممکن است که تا ۲۵ درصد هم بالا نرود و همان حوالی ۲۲ درصد باقی بماند.
وی در ادامه میافزاید: از نظر من نحوه برخورد دولت با بازار بدهی به شکلی است که با استفاده از این بازار به دنبال رفع کسری بودجه خود است. بنابراین اگر بازار نفت به همین ترتیب کنونی پیش برود و قیمتها در سطوح بالایی باقی بمانند، با توجه به تورم و متغیرهای پولی که داریم نرخ بهره در همان حوالی ۲۲ درصد باقی خواهد ماند. اما اگر اوضاع به شکلی پیش برود که قیمتها در بازار نفت رو به کاهش بگذارد، آنگاه دولت برای تامین مالی به بازار بدهی فشار خواهد آورد. در آن صورت نرخها به هیچ ترتیبی توان پایین آمدن در بازار پول و اوراق را ندارد.
برجام نرخ سود را کاهش میدهد
ایمان مقدسیان، کارشناس بازار سرمایه که رسیدن نرخ سود به زیر ۱۸ درصد را انتظار میکشد میگوید: از نظر من برجام برای بازار سرمایه بسیار مهم است چراکه ایجاد توافق و رفع تحریمها مسئلهای است که میتواند ریسکهای بنیادی بازار را کم کند. او در ادامه یک فشار روانی تحریمها را که با وقوع توافق رفع میشود، رفتن ایران ذیل بند هفتم منشور سازمان ملل و ریسک مواجه نظامی میداند.
وی با بیان اینکه نباید برجام را سهل و آسانی بپنداریم، میگوید: از سوی دیگر با توجه به این موضوع و با توجه به اینکه مذاکرات خیلی طول کشیده و پیشرفت کرده است، فرض من بر این است که ما سال آینده برجام را داریم.
به گفته مقدسیان رفع تحریمها نیز به این معنا است که میزان درآمدهای نفتی به شکل قابل ملاحظهای افزایش خواهد یافت. این باعث میشود مقداری فشار از روی منابع بانکها بر داشته و نرخ تورم هم نزولی شود. بنابراین نرخ بهره را هم میتوان منفی فرض کرد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید