مسئله جدید در آییننامه یادشده این است که شناسایی افراد برای حذف یارانهها قرار نیست بر اساس دهکبندی انجام شود. بهجای آن، گروهبندی صورت میگیرد و سه گروه مشخص تعیین خواهند شد.
به گزارش بانک اول، سازمان هدفمندسازی یارانهها بر اساس جزء ۶ تبصره ۸ قانون بودجه ۱۴۰۳ موظف است با همکاری وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی»، نسبت به تجدیدنظر در خصوص افرادی که یارانه آنها حذف شده است و همچنین خانوارهای غیرمشمول حمایت دولت، اقدام کند. برای این منظور، کارگروههای مشترکی بین این سه دستگاه تشکیل و جلسات متعددی برگزار شده است.
تعریف گروههای پردرآمد
طبق آخرین اخبار، شناسایی خانوارهای پردرآمد به وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» واگذار شده و این وزارتخانه موظف است افراد پردرآمد را شناسایی و به سازمان هدفمندسازی یارانهها معرفی کند. بر اساس آییننامه جدید، گروه اول شامل افرادی با ویژگیهای زیر خواهد بود:
- مالکان املاک خاص (بالاتر از مبلغ عرف رایج)
- مالکین خودروهای لوکس
- افرادی با درآمد خاص (بالاتر از سقف درآمد تعیینشده)
افراد این گروه از دریافت یارانه حذف خواهند شد.
بازگشت به یارانه برای برخی خانوارها
افرادی که این شروط را ندارند و پیش از این جزو پردرآمدها بودند، به جمع یارانهبگیران بازمیگردند. همچنین، کسانی که بهطور نادرست در جمع یارانهگیران قرار داشتند، از این جمع حذف خواهند شد.
چالشهای شناسایی و پایگاههای اطلاعاتی
یکی از چالشهای مهم در این روند، شناسایی افرادی است که به سفرهای خارجی میروند یا مقیم خارج از کشور هستند. وزارت «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» باید سازوکاری برای احصای این شاخصها تعریف کند.
موضوع دیگری که اهمیت دارد، نیاز به تکمیل پایگاه اطلاعاتی مالیاتی کشور است. تا کنون، پایگاه رفاه ایرانیان بهعنوان محل استناد مورد استفاده قرار گرفته، اما برخی دستگاهها اطلاعات را بهموقع ارائه نکردهاند. اگر بانک اطلاعات مالیاتی و مالیات بر درآمد افراد بهطور کامل اجرا شود، شناسایی درآمدها و مصارف افراد آسانتر خواهد شد.
سکوت قانونگذار درباره دهکبندی
قانونگذار در لایحه بودجه ۱۴۰۴ در مورد دهکبندی سکوت کرده و با توجه به بررسیهای تخصصی، ممکن است آییننامه جدید به سال آینده تعمیم یابد. این اقدام میتواند به حل مشکلات ناشی از دهکبندی و عدم وجود اطلاعات متقن کمک کند.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید