پنجشنبه, 24 آبان 1403 2024,November

اگر صاحب چک فوت کرد چه کسی باید چک را پاس کند؟

22 آبان 1403
اگر صاحب چک فوت کرد چه کسی باید چک را پاس کند؟

همه چک‌ها دارای مدت زمان مشخصی برای پرداخت هستند اما اگر چک به دلیل وجود هرگونه مشکل با عدم پرداخت رو به رو شد برگشت زده می‌شود. اما یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های افراد گیرنده چک این است که در صورت فوت صاحب چک چگونه می‌توانند وجه آن را مطالبه کرد؟


به گزارش بانک اول  ریحانه سادات نیکوروش، وکیل پایه یک دادگستری در این باره می‌گوید: مطابق با ماده 231 قانون امورحسبی بدهی‌های مدت دار متوفی بعد از مرگش به روز می‌شوند. در این حالت چون چک در زمان حیات متوفی صادر شده، با مرگ وی به عنوان بدهی مدت دار او، به روز می‌شود و دارنده قبل از تاریخ سررسید، وجه چک را می‎تواند دریافت کند.

وی می‌افزاید: در این خصوص دو حالت متصور است:

1.تاریخ پرداخت چک رسیده باشد و بانک از فوت صاحب چک مطلع نباشد: چک در صورت داشتن موجودی حساب پاس شده و دارنده می‌تواند مبلغ چک را از بانک وصول کند.

2. تاریخ سررسید چک هنوز نرسیده باشد و بانک بعد از فوت اقدام به مسدودی حساب‌های متوفی کرده باشد: که در این حالت ورثه متوفی (قائم مقام قهری) وی هستند یعنی دارایی‌های متوفی به آنها تعلق دارد و باید قبل از تقسیم اموال ودارایی‌ها،تکلیف بدهی‌های متوفی مشخص وتسویه کنند.

شکایت علیه وراث در مطالبه وجه چک به چه صورت است

نیکوروش می‌گوید: دارنده چک در ابتدا با گرفتن گواهی انحصار وراثت از طریق مراجعه به شورای حل اختلاف آخرین محل اقامت فرد متوفی و مشخص شدن ورثه و با طرح دادخواست حقوقی مطالبه چک و تقاضای صدور قرار تامین خواسته برای توقیف اموال متوفی به طرفیت ورثه - یعنی تمامی ورثه باید طرف دعوا قرار بگیرند- بدین صورت طلب خود را از دادگاه پیگیری می‌کنند.

مسئولیت پرداخت بدهی متوفی اگر مالی نداشته باشد با کیست؟

این وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید: مطابق با ماده ۲۲۶قانون امور حسبی پس از فوت صاحب چک وراث در صورت قبول ترکه(اموال و دارایی‌های به جا مانده از متوفی )، به میزان آن مسئول پرداخت وجه چک هستند.

وی می‌افزاید: هریک از ورثه به نسبت سهم خود از اموال متوفی مسئول پرداخت وجه چک خواهند بود و تحت هیچ شرایطی مسئولیتی برای پرداخت بدهی‌های متوفی از جمله وجه چک از اموال شخصی خود ندارند.

وکیل پایه یک دادگستری می‌گوید: اما اگر ترکه کفاف بدهی ها را ندهد همان مقدار موجود به نسبت، میان طلبکاران تقسیم می شود.

نیکوروش می‌گوید: نکته دیگر آنکه از زمان فوت صادرکننده چک، خسارت تاخیر پرداخت قابل مطالبه نیست، چرا که خسارت تاخیر پرداخت زمانی ایجاد می‌شود که بدهکار توانایی پرداخت بدهی خود را داشته باشد ولی از پرداخت خودداری کند.

اخبار مرتبط
صادر کننده، باید، طبق قانون سفته، تاریخ صدور سفته را قید کند، در غیر این صورت، سند، ارزش تجاری خود را از دست می‌دهد. تاریخ صدور، باید شامل روز، ماه و سال باشد و بهتر است که با حروف هم نوشته شود. سفته بدون تاریخ، در مواردی، مثل مشخص نبودن تاریخ صدور، سبب می‌شود، سفته، یک سند عادی محسوب شود.
به چه سفته‌ای سفید امضا می‌گویند و نحوه مطالبه سفته سفید امضا چگونه است؟
به دلیل تضمین پرداخت توسط بانک، چک بین بانکی به ندرت برگشت می‌خورد. این چک به‌ویژه برای مبالغ بالا استفاده می‌شود و جایگزینی مطمئن برای پرداخت‌های نقدی محسوب می‌شود. در مقایسه با چک‌های عادی، چک‌های بین بانکی از امنیت بالاتری برخوردار هستند.
توصیه می‌شود با توجه به اینکه چک مهمترین سند تجاری است و نقش مهمی در نظام اقتصادی کشور دارد به هنگام صدور چک در مراودات مالی خود حدالمقدور از چک‌های صیادی استفاده شود. چرا که این نوع چک می‌تواند به کاهش جرایمی نظیر جعل و صدور چک بلامحل کمک کند. همچنین با استعلام وضعیت اعتباری صادرکننده چک صیادی طرفین معامله می توانند با آگاهی کامل اقدام به دریافت چک کند.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها