شاید بپرسید اعتبار سنجی چیست؟ اگر بخواهیم به آسانی شما را با مفهوم اعتبار سنجی آشنا کنیم باید بگوییم که اعتبار سنجی بانکی یک تحلیل آماری از سوابق مالی و بانکی فرد است. بانکها باتوجه به این آمار و سیاستهای بانکی خود به افراد واجد شرایط وام پرداخت میکنند. این فرایند توسط سامانه اعتبار سنجی انجام میشود که در ادامه به طور کامل به آنها میپردازیم.
به گزارش بانک اول سامانه اعتبار سنجی براساس اطلاعاتی که در سامانه یکپارچه بانک مرکزی ثبت گردیده، رتبه اعتباری فرد را محاسبه میکند. این رتبه عددی بین ۰ الی ۹۰۰ میباشد. این عدد هرچه به ۹۰۰ نزدیکتر باشد یعنی رتبه اعتبار سنجی مشتری بهتر میباشد.
سامانههای اعتبار سنجی بانکی معمولا فقط با وارد کردن کدملی و شماره موبایل، نتیجه اعتبار سنجی را به کاربران ارائه میدهند.
چرا اعتبار سنجی بانکی انجام میشود؟
در گذشته هر فردی که قصد دریافت وام داشت باید تعدادی ضامن با اعتبار شغلی بالا به بانک معرفی میکرد و پس از بررسی های فراوان پروندهها و تحقیق توسط کارمندان بانک، تعیین میشد که آیا متقاضی و ضامنها واجد شرایط هستند یا نه؟ یا به قول معروف آیا از عهده پرداخت اقساط برمیآیند یا نه؟
بله کاملا درست است این فرایند هم برای بانکها بسیار زمان بر بود و هم زمان پرداخت وام به افراد بسیار طولانی میشد.
به همین دلیل بانک مرکزی با ایجاد یک بستر یکپارچه به نام سامانه اعتبار سنجی تمام اطلاعات یک فرد اعم از تعداد وامها فعال، تعداد اقساط باقی مانده، تعداد اقساط معوق، تعداد چک های برگشتی، وضعیت ضامن شدن فرد و حتی درخواست وامهای بعدی را در قالب یک عدد بین ۰ تا ۹۰۰ به فرد نشان میدهد.
این اطلاعات توسط تمامی موسسات مالی و بانکها در سامانه اعتبار سنجی بانک مرکزی ثبت میگردد.
اما دریافت استعلام آن در تمام سامانهها نیاز به تایید کاربر دارد.
اعتبار سنجی بانکی، علاوه بر اینکه برای بانک ها، موسسات و افراد متقاضی وام بسیار کاربردی است. برای افراد ضامن نیز مناسب میباشد. افراد میتوانند با دریافت رتبه اعتبارسنجی فرد تصمیم بگیرند که آیا ضامن فرد شوند یا خیر؟ زیرا در رتبه اعتبارسنجی افراد، سابقه مالی و بدهیهای فرد را مشاهده خواهند کرد.
۱۰ فاکتور اصلی تعیین رتبه اعتبارسنجی
رتبه اعتبار سنجی براساس موارد مختلفی تعیین میشود که در ادامه به آنها میپردازیم.
- بدهیهای بانکی
- اقساط معوق
- تعداد اقساط باقی مانده
- تعداد وامهای فعال
- چک برگشتی (رفع سوء اثر نشده)
- بدهی به گمرک
- بدهی به اداره مالیات
- بدهی به قوه قضائیه
- بدهی به صندوق رفاه دانشجویی
- وضعیت ضامن بودن
- تعداد استعلام اعتبارسنجی
توجه داشته باشید، چنانچه به صورت مکرر استعلام اعتبارسنجی بگیرید، احتمال افت رتبه اعتبارسنجی وجود دارد.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید