تعداد برگ‌های دسته‌چک کاغذی کاهش می‌یابد

تعداد برگ‌های دسته‌چک کاغذی کاهش می‌یابد؛ جزئیات تغییر جدید

حرکت شبکه بانکی به سمت حذف حذفی چک‌های کاغذی وارد مرحله تازه‌سازی شده است. بر اساس فردا (اول مهر) تعداد برگهای دسته‌چک کاغذی به صورت مرحله کاهش می‌یابد و از صد برگ به ۱۰ برگ می‌رسد. برای حقوقی نیز 50 برگ در نظر گرفته شده است. در مقابل سهام، چکهای الکترونیکی در شبکه بانکی باید افزایش یابد.

تعداد برگ‌های دسته‌چک کاغذی کاهش می‌یابد؛ جزئیات تغییر جدید

به گزارش بانک اول هم‌زمان سهم دسته ‌چک‌های الکترونیکی افزایش پیدا خواهد کرد. به گونه‌ای که برای کاغذهای واقعی، سقفی در چهار فاز از صد برگ به ۵۰، ۲۵ و در نهایت ۱۰ برگ کاهش پیدا می‌کند. 

این برنامه بر اساس نقشه راه توسعه بانک الکترونیکی مرکزی تدوین و اجرای آن از ابتدای مهرماه ۱۴۰۵ آغاز می‌شود. در این نقشه، دو مسیر به صورت همزمان دنبال می‌شود؛ از یک سو سهم افزایش الکترونیکی می‌یابد و از سوی دیگر تعداد برگه‌های دسته‌های کاغذی محدودتر می‌شود.

دسته‌چک کاغذی در چهار مرحله کوچک می‌شود

بر اساس اطلاعات اعلام شده از سوی بانک مرکزی، کاهش تعداد برگ دسته ‌چک کاغذی برای مشتریان حقیقی در چهار مرحله انجام خواهد شد. در فاز نخست از ابتدای مهرماه تا پایان ماه ۱۴۰۵ ادامه دارد، بانک‌ها می‌توانند ۱۰۰ برگ دسته‌ای را داشته باشند که کاغذی برای مشتریان واقعی صادر می‌کنند.

در فاز دوم، از ابتدای دی تا پایان اسفند ۱۴۰۵، این سقف به ۵۰ برگ کاهش پیدا می‌کند. در ادامه و در فاز سوم، از ابتدای فروردین تا پایان اردیبهشت 1106، تعداد برگهای دسته‌چک کاغذی به 25 برگ خواهد رسید

در نهایت، در فاز چهارم که از ابتدای خرداد تا پایان تیرماه ۱۴۰۶ اجرا می‌شود، سقف دسته‌چک کاغذی تنها ۱۰ برگ خواهد بود. این روند به این معناست که در فاصله ابتدای مهر ۱۴۰۵ تا پایان تیر ۱۴۰۶، تعداد سقف برگ های دسته‌چک کاغذی مشتریان واقعی به یک دهم میزان تعیین‌شده در فاز نخست خواهد رسید.

سهم چک الکترونیکی افزایش می‌یابد

در کنار محدود شدن تعداد برگ‌های دسته‌های چک کاغذی، بانک مرکزی برای افزایش استفاده از چک الکترونیکی نیز برنامه چهارمحله‌ای در نظر گرفته شده است. بر اساس این برنامه، در فاز نخست از مهر ابتدایی تا پایان آذر 1105، نسبت تعداد دسته‌های الکترونیکی صادر شده به مجموع دسته‌های چک‌های کاغذی و الکترونیکی هر بانک به 25 درصد می‌رسد.

این سهم در فاز دوم یعنی از ابتدای دی تا پایان اسفند ۱۴۰۵ به ۴۰ درصد افزایش پیدا می کند. در فاز سوم از ابتدای فروردین تا پایان اردیبهشت 1406، میزان تعیین شده به 60 درصد می‌رسد و در فاز چهارم، از ابتدای خرداد تا پایان تیر 106، به 80 درصد افزایش می‌یابد

بر اساس برنامه بانک مرکزی، از ابتدای مهر 1405 تا پایان اردیبهشت 1006، تعداد برگه‌چک کاغذی برای دسته‌ای از حقوق یک صد برگ خواهد بود و از ابتدای خرداد تا پایان تیر 1406 این سقف به کاهش می‌یابد. بنابراین در مورد حقوق حقوقی، روند کاهش به شکل ۱۰۰ برگ به برگ۵۰ خواهد بود.

بانک‌ها باید همکاری کنند

این تغییرات در حالی که در شبکه بانکی اجرا می‌شود که در نقشه راه بانک مرکزی، توسعه چک الکترونیکی در قانون تکالیف برنامه هفتم پیشرفت قرار گرفته است. بر اساس اعلام بانک مرکزی، این قانون بر منع صدور چک‌های ابتدایی سال سوم برنامه اسناد و نقشه راه توسعه چک الکترونیکی نیز برای حرکت در طول شبکه بانکی به این سمت تنظیم شده است

بر اساس برنامه جدید، بنابراین قرار نیست چک کاغذی یکباره از چرخه مبادلات حذف شود. بلکه تعداد برگ‌های آن مرحله به مرحله کاهش می‌یابد و همچنین مشارکت الکترونیکی افزایش پیدا می‌کند. این فرآیند برای سرمایه واقعی از سقف صد برگ آغاز شده و در فاز پایانی به ۱۰ برگ می‌رسد، در حالی که دسته‌های چک‌های الکترونیکی در همین دوره از ۲۵ درصد به ۸۰ درصد افزایش پیدا خواهند کرد.

بانک مرکزی اعلام کرد که عملکرد بانک‌ها در اجرای این اهداف به‌صورت مستمر رصد می‌شود و نتایج ارزیابی‌ها در بازه‌های تعیین‌شده، ارزیابی عملکرد شبکه بانکی خواهد بود. در صورت احراز عدم تحقق تعیین تعیین شده نیز بانک عامل مشمول پیش بینی شده در قانون بانک مرکزی خواهد شد

ایسنا

ارسال نظر