برنامههای بانک مرکزی در سال ۱۴۰۴
۵ برنامه نوسازی بانکداری ایران
دیروز رئیس کل بانک مرکزی برنامه های این بانک در سال جاری را تشریح کرد که عمدتاً ناظر به اصلاح وضعیت نقدینگی است.

به گزارش بانک اول، اهم این برنامه ها را می توان در ۵ محور زیر بیان کرد:
رساندن نقدینگی به بنگاه های کوچک، تقویت نظارت بر تسهیلات کلان
رئیس کل بانک مرکزی با بیان این که بررسی ها نشان می دهد مصرف تسهیلات یا با اهداف برنامه ریزی شده همخوانی ندارد یا پول به سمت بنگاه های بزرگ می رود، گفت: به همین منظور طرحی به صورت آزمایشی و سه ماهه در بانک ملی در حال اجرا شدن است و سپس در کل شبکه بانکی اجرایی خواهد شد.
هدف این طرح این است که با در نظر گرفتن الزامات نظارتی، تسهیلات سرمایه در گردش حتماً منجر به تولید و تامین نیازهای تولیدی بنگاه ها شود.
از سوی دیگر با توجه به این که بخش عمده ای از تسهیلات بانکی به بنگاه های بزرگ اختصاص می یابد، برای نظارت بیشتر به زودی واحدی برای کنترل تسهیلات واحدهای بزرگ در بانک مرکزی راه اندازی می شود.
این در حالی است که آمار تسهیلات کلان که هم اینک روی سایت بانک مرکزی است، حاصل خوداظهاری بانک هاست.
به نوشته خراسان، شواهد مختلفی وجود دارد مبنی بر این که این آمارها بعضاً با واقعیت منطبق نیستند و تسهیلات کلان بانک ها بیش از مقادیر یا فراتر از مقاصد یادشده است.
تخصصی شدن بانک ها کلید می خورد:
دومین اقدام اصلاحی نظام بانکی در سال جاری آغاز تخصصی شدن بانک هاست.
به این ترتیب در سال جاری کار تدوین اساسنامه بانک های تخصصی آغاز می شود تا در دو سه سال آینده هر بانکی در جایگاه تخصصی خود قرار گیرد.
بر این اساس، تقسیم بانک ها به شش گروه بانک جامع، بانک تخصصی، بانک تجاری، بانک توسعه ای، بانک قرض الحسنه و بانک پس انداز در دستور کار قرار دارد.
در خور ذکر است اشکال شرایط کنونی این است که در حال حاضر بانک های کشور همگی انواع خدمات مشابه را ارائه می دهند که حاصل آن، رقابت گسترده در سود بانکی شده است.
تسریع خروج بانک ها از بنگاه داری
در سال جاری واگذاری بنگاه های بانک ها تسریع می شود. در دو سال گذشته هم نسبت تسهیلات به دارایی بانک ها از ۵۰ به ۶۰ درصد رسیده که نشان می دهد بانک ها در حال خروج از دارایی های مازاد هستند.
افزایش تعداد بانک های با کفایت سرمایه از ۱۱ به ۱۶ بانک
آمارهای بانکی حاکی از این هستند که در سال ۱۴۰۱، مجموع سرمایه بانک ها ۳۳۰ همت بوده که در سال ۱۴۰۳ به ۵۵۰ همت رسیده است.
با این حال طبق اظهارات فرزین، این رقم باید در پایان امسال به ۱۲۰۰ همت برسد.
کفایت سرمایه بانک ها آن چنان مهم است که حتی اگر تمام تحریمها حل شود با این صورتهای مالی امکان فعالیت در نظام بانکداری بین المللی وجود ندارد و بانکها باید از نظر سلامت مالی آماده همکاری با بانکهای دنیا باشند.
سال گذشته ۱۱ بانک کفایت سرمایه ۸ و بالای ۸ داشته اند که این تعداد در سال جاری به ۱۶ بانک خواهد رسید.
برای بقیه بانک ها نیز برنامه اصلاحی در دست پیگیری است.
مبارزه با پولشویی
مبارزه با پولشویی تقویت می شود؛ کنترل فعالیت های مظنون به پولشویی نباید فدای سپرده پذیری شود:
در این راستا، دیروز رئیس کل بانک مرکزی نیز بر تقویت نظام گزارشگری مالی و تقویت مبارزه با پولشویی در نظام بانکی تاکید کرد.
به گفته وی در سال گذشته ۲۷۰۰ همت تراکنش مربوط به اشخاص مظنون به پولشویی رصد و با آن ها برخورد شد. سختگیری ها در این زمینه در سال جاری افزایش خواهد یافت.
فرزین به نکته قابل تاملی اشاره کرد و گفت: سپرده پذیری در شعب بانک ها نباید باعث چشم پوشی شعب از فعالیت های مظنون به پولشویی شود!