خمس سپرده های بانکی
آیا سپرده های بانکی خمس دارند؟
آیا به پولى که در بانک سپرده گذارى شده و از درآمد آن سودی دریافت مى شود، خمس تعلّق مى گیرد؟
به گزارش بانک اول به طور کلی، پولی که در حساب بانکی شما قرار دارد، اگر تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگیرد، خمس به آن تعلق میگیرد. در واقع، هر مالی که تا پایان سال خمسی باقی بماند و مورد استفاده قرار نگیرد، باید خمس آن پرداخت شود.
خمس سپرده گذار در بانک ها
در مورد سپردههای بانکی، برخی مراجع تقلید معتقدند که سود حاصل از سپردههای بانکی نیز مشمول خمس میشود، زیرا این سود نوعی درآمد محسوب میشود. اما برخی دیگر از مراجع تقلید معتقدند که سود سپردههای بانکی تا زمانی که برداشت نشده باشد، مشمول خمس نیست.
بنابراین، برای اینکه دقیقتر بدانید که آیا سپردههای بانکی شما خمس دارند یا خیر، بهتر است به نظر مرجع تقلید خود مراجعه کنید. در اینجا برخی از نکات مهم در مورد خمس سپردههای بانکی آورده شده است:
سال خمسی: سال خمسی شما از زمانی که برای اولین بار خمس به شما واجب شده است، شروع میشود.
مورد استفاده قرار نگرفتن: پولی که در حساب بانکی شما قرار دارد و تا پایان سال خمسی مورد استفاده قرار نگرفته است، مشمول خمس میشود.
سود سپرده: در مورد سود سپردههای بانکی، برخی مراجع تقلید معتقدند که مشمول خمس میشود و برخی دیگر معتقدند که تا زمانی که برداشت نشده باشد، مشمول خمس نیست.
فتوای آیات عظام در این باب
آیا به پولى که در بانک سپرده گذارى شده و از درآمد آن سودی دریافت مى شود، خمس تعلّق مى گیرد؟
آیات عظام امام، سیستانى، فاضل و مکارم: اگر پول سپرده گذارى از درآمد کسب باشد، خمس دارد. اما در صورتى که با پرداخت خمس (هر چند به صورت اقساط ) نتواند زندگى خود را اداره کند، خمس ندارد.
آیات عظام بهجت، تبریزى و نورى: اگر از درآمد کسب باشد، آن مقدار از پول سپرده که اداره زندگى به آن بستگى دارد خمس ندارد ؛ ولى به مقدار بیشتر از آن، خمس تعلق مى گیرد.
آیات عظام خامنه اى، صافى و وحید: اگر پول سپرده گذارى از درآمد کسب باشد، خمس دارد و چنانچه نمى تواند با پرداخت خمس آن، امرار معاش کند، مى تواند با حاکم شرع دستگردان نماید.