به گزارش بانک اول سال ۱۳۹۹ در حالی به پایان خود نزدیک میشود که با وجود افزایش حقوق و دریافتی کارگران و نیز کارمندان دولت و البته گزارشهای مختلفی که از احتمال دریافت حقوقهای نجومی برای برخی مدیران در سال ۱۴۰۰ خبر میدهند، حقوق و دریافتی بازنشستگان تامین اجتماعی همچنان پایینتر از حقوق و دریافتی سایر بازنشستگان است. اما آیا دولت و مجلس میتوانند این موضوع را به سرانجام خوبی برسانند؟
براساس برخی آمارها، دولت بدهی انباشته بسیار سنگینی به سازمان تامین اجتماعی دارد که برای سالها تداوم داشته و در واقع این سازمان عریض و طویل را زمین گیر کرده است. در نیمه نخست سال جاری نیز بخش بزرگی از سهام دولت در شرکتهای زیرمجموعه سازمان تامین اجتماعی، با نماد «شستا» و به عنوان یکی از بزرگترین عرضه اولیههای تاریخ بازار سرمایه در ایران، در بورس تهران عرضه شد تا در واقع بخشی از کسری بودجه دولت در سال ۱۳۹۹ را پوشش دهد. با این همه، به نظر نمیرسد حتی این قبیل اقدامات هم بتوانند بار حدود ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی بدهی انباشته دولت به سازمان تامین اجتماعی را سبک کنند.
مطالبات بر زمین مانده بازنشستگان تامین اجتماعی
تعداد بازنشستگان و مستمری بگیران سازمان تامین اجتماعی بسیار زیاد است و چیزی در حدود ۶۰ درصد از بازنشستگان کل کشور را تشکیل میدهد. در این میان، اما پرداختی ناچیز این دسته از بازنشستگان موجب اعتراضات بسیاری از جانب آنها شده که آخرین مورد آنها روز دوشنبه ۶ بهمن ماه در تهران رخ داد.
دولت میگوید حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار برای همسان سازی حقوق بازنشستگان صندوقهای کشوری و لشگری اختصاص داده، اما این در حالی است که ظاهراً مبلغی برای همسان سازی حقوق و دریافتی بازنشستگان تامین اجتماعی تخصیص پیدا نکرده است. با این همه، با اجرای طرح «متناسب سازی» به جای «همسان سازی» حقوق و دریافتی بازنشستگان تامین اجتماعی، حقوق مستمری بگیران حداقل بگیر سازمان تامین اجتماعی در سال جاری در حالی به ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان رسید که دریافتی بازنشستگان کشوری و لشگری به پایه ۹۰ درصد حقوق شاغلان همتراز رسیده است و این بازنشستگان، از کف حقوق ۴ میلیون تومانی بهرهمند شده اند.
صدای بازنشستگان شنیده شد
به این ترتیب، در ماههای گذشته، بازنشستگان کارگری و فعالان صنفی آنها، بارها خواستار تغییر سیاستهای توزیعی و در نظر گرفتن سهم قانونی خود در لایحه بودجه سال آینده شدند. این فشارها، اما به نظر میرسد که تا همین لحظه به تلاشهایی در سطوح حاکمیتی هم ختم شده باشند. بر این اساس، همین چند روز پیش، حسینعلی حاجی دلیگانی، یکی از اعضای کمیسیون تلفیق بودجه، در مورد تغییرات در دریافتی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی گفت: با پیشنهادی که در جلسه کمیسیون داده شده، اعتبار پیش بینی شده در بند (و) تبصره (۲) قانون بودجه سال ۱۴۰۰ از ۹۰ هزار میلیارد تومان به ۱۵۰ هزار میلیارد تومان افزایش خواهد یافت. وی در همین باره افزود: قرار است تا ۹۰ هزار میلیارد تومان از این ۱۵۰ هزار میلیارد تومان از این منابع که از واگذاری سهام شرکتهای دولتی به سازمان تامین اجتماعی بابت مطالبات این سازمان واگذار میشود، صرف تداوم و اجرای مرحله دوم متناسب سازی حقوق و مستمری کارگران بازنشسته تامین اجتماعی شود.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه، تصریح کرد: با این مصوبه تا حدودی در رابطه با حقوق کارگران بازنشسته تامین اجتماعی در سال آینده همسان سازی صورت میگیرد و سهم آنها که در حدود یازده و نیم ملیون نفر هستند، افزایش مییابد.
این، اما در حالی است که محمدباقر نوبخت، رییس سازمان برنامه و بودجه نیز با حضور در تجمع بازنشستگان در روز دوشنبه، با بیان اینکه متناسب سازی حقوق بازنشستگان لشگری و کشوری به صورت ۱۰۰ درصد انجام شده، گفت: مطلع شدم که در مورد بازنشستگان تامین اجتماعی، فقط ۳۰ درصد این موضوع انجام شده است. وی افزود: با ارسال لایحهای دو فوریتی به مجلس، زمینه تقنینی همسان سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی را فراهم کردیم و همچنین منابع مالی قابل ملاحظهای را برای آن در بودجه ۱۴۰۰ درنظر گرفتیم.
نوبخت همچنین پیش از این در گفتگو با بازنشستگان در فضا مجازی، درباره همسان سازی حقوق بازنشستگان گفته بود که بزرگترین بودجه برای بازنشستگان در لایحه ۱۴۰۰ گنجانده شده تا آنچه از متناسب سازی حقوق آنها باقی مانده، اجرایی شود.
با این همه، به نظر میرسد موضوع افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی همچنان از بدهی انباشته شده دولت به سازمان تامین اجتماعی آب میخورد. علی دهقان کیا، رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی شهر تهران، چندی پیش در این مورد گفت: سال گذشته در کمیسیون تلفیق بودجه به تصویب رسید که دولت ۵۰ هزار میلیارد تومان از بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند و ۳۰ درصد این بودجه را سازمان برای اجرای متناسب سازی اختصاص دهد، در حالی که از این ۵۰ هزار میلیارد تومان، فقط ۳۲ هزار میلیارد تومان، آن هم در قالب شرکت به سازمان تامین اجتماعی واگذار شد.
رئیس کانون بازنشستگان تأمین اجتماعی شهر تهران افزود: اگر دولت بدهی خود را به سازمان تامین اجتماعی پرداخت کند، در متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی مشکل نخواهیم داشت و میتوانیم حقوق این دسته از بازنشستگان را نیز افزایش خوبی دهیم.
دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید
سلام حقوق مستمربگیران کار افتاده تامین اجتماعی خیلی کم است باید اضاف بشودبااین تحریم اقتصادی که دشمن درست کرد خیلی مشکل شده زندگی فکری بشودوسایل زندگی گران شده حقوق کم است باسختی زندگی می کنیم روزانه هفتادهزار تومان درآمد داریم معیشتی صدهزارتومان به ما ندادن رفتن به کسی دادن روزانه روزانه دویست پنجاه هزارتومان درآمده یک روز هم تو این کرونا تعطیل نبود کجاست عدالت چرا صحبت نمی شود
اگه قراره با افزایش حقوق گرونی بیشتر بشه همش ارزونی خودتون ما دنبال رفاهو ارامشیم ن بدبختی و بیچارگی ک بخوام با ۶۰ سال سن برم باغبونی ۳۰ سال زحمت کشیدم ک حداقل ۳۰ سال رفاه داشته باشم
بزک نمیربهارمیاد