شنبه, 15 اردیبهشت 1403 2024,May

تاثیر سه اتفاق مهم در انتظار بازار ارز

24 خرداد 1401
تاثیر سه اتفاق مهم در انتظار بازار ارز

به گزارش بانک اول امروز اصلاحیه لایحه بودجه سال آینده در مجلس شورای اسلامی تصویب شد. لایحه‌ای که در آن از مجلس تقاضا شده یک مجوز شش ماهه برای باقی ماندن ارز ترجیحی بدهد. در واقع دولت خواسته تا زمانی که در مرداد ماه کابینه جدید کار خود را آغاز می‌کنند، این ارز پرداخت شود و پس از آن دولت بعدی درباره ماندن یا نماندن این ارز تصمیم‌گیری کند.

بر این اساس فعلا کالاهای اساسی و نهاده‌های دامی برحسب اهمیتشان، ارز ترجیحی می‌گیرند اما مقرر شده این ارز به صورت تدریجی حذف و منابعش صرف معیشت مردم شود. همچنین تعرفه گمرکی برای واردات دارو، تجهیزات پزشکی، کالاهای اساسی و مواد اولیه کارخانجات کماکان با نرخ ترجیحی انجام می‌شود ولی ارز سایر کالاها با نرخ روز محاسبه خواهد شد.

حالا باید دید بازار ارزی که مدت‌ها در کشاکش میان دولت و مجلس بر سر بودجه ۱۴۰۰ و تعیین تکلیف دلار ۴۲۰۰ تومانی مانده بود، به این توافق تازه چه واکنشی نشان می‌دهد؟

سهراب اشرفی، کارشناس ارزی، دراین باره می‌گوید: «اگر ارز ترجیحی حذف شده بود احتمالا بازار سریعا واکنش نشان می‌داد و افزایش پیدا می‌کرد اما حذف نشدن آن برای بازار سیگنال مثبتی محسوب نمی‌شود، پس مسلما بازار هم نسبت به آن واکنشی نخواهد داشت».

بازار در انتظار روز یکشنبه

از طرف دیگر ایران در تاریخ سوم اسفندماه ممکن است اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را لغو کند؛ از نظر برخی فعالان این اتفاق می‌تواند در انتظار بازیگران ارزی تاثیر چشم‌گیری داشته باشد و زمینه‌ساز افزایش خریدها شود.

کامبیز افسری، کارشناس بازار ارز،درباره تاثیر لغو اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی بر بازار ارز توضیح می‌دهد: « در حال حاضر همه منتظر هستند تا ببینند طرف‌های خارجی چه واکنشی نشان می‌دهند. چون این اتفاق قرار است چند روز دیگر بیفتد در این فاصله افراد سناریوهای متفاوتی را در نظر می‌گیرند. اولین سناریو این است که امریکا در واکنش، نرمشی نشان ‌دهد و وضعیت بهتر‌شود. دومین سناریوهم این است که نه ایران سر پروتکل کنار بیاید نه طرف خارجی».

در این میان عده‌ای عنوان می‌کنندکه  چون دلار در بهمن‌ماه، نزدیک به ۲۰ درصد افزایش قیمت را تجربه کرد پس بازار ریسک‌های آتی را تا حدی پیشخور کرده است. اما این نگاه چقدر می‌تواند به واقعیت بازار نزدیک باشد؟

افسری در پاسخ می‌گوید: « اتفاقا برعکس، چون بازار پیش از این قیمت‌های بسیار بالاتر را تجربه کرده پس پتانسیل بالاتر رفتن را دارد. به اصطلاح بازار، وقتی ارز قیمتی را می‌بیند دوباره دیدن آن بعید نیست. البته همانطور که با خروج از پروتکل الحاقی امکان بالا رفتن نرخ وجود دارد، با خارج نشدن هم احتمال ریزش قیمت هست.»

تعیین تکلیف FATF تا پایان سال

علاوه بر این‌ها محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام اخیرا خبر داده که بررسی FATF مراحل پایانی را طی می‌کند و به احتمال قوی تا پایان سال، نتیجه بررسی موضوع FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام  اعلام می‌شود. عصر دیروز نیز رئیس کل بانک مرکزی با حضور در در جلسه مجمع تشخیص در مورد ضرورت و آثار پیوستن به FATF توضیحاتی داده است.

اشرفی در این باره می‌گوید: «به نظر می‌رسد راه‌حل ‌هایی به کمیسیون بررسی FATF پیشنهاد شده که با شروطی ایران لوایح را بپذیرد. اگر این اتفاق بیفتد وضعیت دلار بهتر می‌شود. با این حال در بهترین حالت و با دریافت بهترین سیگنال‌ها دلار نهایتا بتواند تا همان حد ۲۱، ۲۲ هزار تومان رسد، در شرایط فعلی نرخی کمتر از این واقعا توجیه ندارد».

اخبار مرتبط
مجموع تعداد مهاجران افغانی در سال جاری بیشتر هم شده و حدود ۹ میلیون نفر تخمین زده می‌شود. یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها از این افزایش بی‌رویه، استفاده از منابع کشور در شرایط بحرانی اقتصاد است. در این اینفوگرافی بررسی می کنیم که هر ایرانی در سال، چقدر از جیب برای تامین معیشت مهاجران خرج می‌کند.
مبلغ این سهمیه ۱۳ هزار یورو و به صورت سالیانه است که در وجه دانشگاه واریز می‌شود. علاوه بر این بابت هزینه‌های اقامت نیز حداکثر ماهیانه ۱۵۰۰ یورو به فرد دانشجو و ۵۰۰ یورو به ازای هر عضو همراه دانشجو (تنها همسر و فرزندان)، پرداخت می‌شود.
ولین سناریو احتمال کاهش بیشتر نرخ دلار است چرا که غالبا تتر نقش لیدر در بازار ارز را بازی می‌کند؛ پیش از بازار آزاد شروع به افزایش می‌کند و وقتی بازار در مسیر نزولی قرار میگیرد از دلار تهران پایین‌تر معامله شده و بازار ارز را با خود به پایین می‌کشد. به همین خاطر یک سناریو انتظار ادامه روند نزولی در بازار ارز است ولی در نقطه مقابل باتوجه به قرارگیری حباب درهم در کانال منطقی صد تومانی و مقاومت دلار تهران در روز جاری در برابر کاهش، این تصور هم وجود دارد .
دومین حراج سکه در سال جدید بناست دوشنبه آینده با عرضه تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی و بدون بسته بندی برگزار شود. یازدهمین جلسه حراج سکه طلا در روز دوشنبه مورخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳، برگزار خواهد شد.

دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید

captcha


امتیاز:

دسته بندی مقالات
آخرین مقالات
تگ ها